Czesław Miłosz: A lengyel irodalom története

Irodalom

Czesław Miłosz: A lengyel irodalom története - könyvbemutató

2011. szeptember 15. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest, VI. Nagymező utca 15.

Czesław Miłosz: A lengyel irodalom története

könyvbemutató

Czesław Miłosz A lengyel irodalom története című műve 2011. júniusában jelent meg magyarul Mihályi Zsuzsa fordításában, a költő születésének századik évfordulóját ünneplő Miłosz Év keretében.

A kétkötetes mű a budapesti Lengyel Intézet és az Attraktor Kiadó közös kiadványsorozatának keretében látott napvilágot. A könyv teljes formájában, 2010. októberében került a lengyel közönség elé Maria Tarnowska fordításában, az Irodalmi Könyvkiadó (Wydawnictwo Literackie) gondozásában.

Az eredetileg angol nyelven íródott The History of Polish Literature című könyvet először 1969-ben adta ki a Macmillan kiadó. A következő, szerző által javított, kiegészítésekkel ellátott újrakiadásra 1983-ban került sor az University of California Pressnél.

Czesław Miłosz születésének századik évfordulója alkalmából a Nobel-díjas lengyel író további két műve is kiadásra került Magyarországon. A Metafizikai pauza  a Nagyvilág kiadónál jelent meg, A rabul ejtett értelem újrakiadását pedig az Európa kiadó vállalta magára. Az UNESCO által hivatalosan is Miłosz-évnek nyilvánított évforduló alkalmából, 2011-ben az író Családias Európa című műve, valamint a Nagyvilág irodalmi folyóirat egy Miłosznak szentelt különszámmal is jelentkezik majd.

A kötetet bemutatja:

Pálfalvi Lajos - műfordító, irodalmár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szlavisztika-Közép-Európa Intézetének vezetője

Márton László - író, drámaíró, műfordító, esszéista, tanár