Online marketing és sokoldalúság

Korunk kulcsfontosságú terepe az internet. Ezer okból érdemes megismernünk egyik fontos alrendszerét, az online marketinget. Ennek alkalmazása teszi lehetővé, hogy a terméket, eszmét, szolgáltatást kínálók üzenetei eljussanak hozzánk.
Sőt, magunk is lehetünk termékárusítók, webáruház üzemeltetők, valamilyen hír gyártói, de legalábbis párbeszédek résztvevői blogban, honlapon, Facebookon.

Ismerkedjünk meg az online marketing részterületeivel

Az online marketing részterületei olyan webes csatornák és eszközök, amelyek segítenek a vállalkozásoknak elérni és meggyőzni a potenciális ügyfeleiket:

  • Weboldal: ez a vállalkozásod arca az interneten, ahol bemutatod a termékedet vagy szolgáltatásodat, és felépíted a márkádat.
  • Digitális hirdetések: ezek olyan fizetett reklámok, amelyek különböző platformokon jelennek meg, például keresőmotorokban, közösségi médiában vagy weboldalakon. A hirdetéseket célzottan tudod megjeleníteni az érdeklődési körük vagy viselkedésük alapján kiválasztott felhasználóknak.
  • SEO: ez a keresőoptimalizálás rövidítése, ami azt jelenti, hogy optimalizálod a weboldalad tartalmát és szerkezetét úgy, hogy jobb helyezést érj el a keresőmotorok találati listáján. Így több organikus látogatót vonzhatsz be a weboldaladra.
A SEO alapjai
A klasszikus keresőoptimalizálás (SEO) modern kiegészítő elemekkel. Forrás: Keresőoptimalizálás
  • Közösségi média marketing: ez azt jelenti, hogy jelen vagy és aktív vagy a közösségi média platformokon (pl. Facebook, Instagram, Twitter stb.), ahol kapcsolatot építesz ki és tartasz fenn az ügyfeleiddel és követőiddel. Megosztasz velük hasznos és érdekes tartalmakat, reagálsz az észrevételeikre és visszajelzéseikre, valamint növeled az ismertségedet és elkötelezettségüket.
  • Online content marketing: ez azt jelenti, hogy értékes és releváns tartalmakat (pl. blogbejegyzéseket, videókat, e-könyveket stb.) készítesz és terjesztesz online csatornákon keresztül.

Fontos alrendszer a keresőmarketing

A keresőmarketing célja, hogy a weboldalak a keresőmotorok találati listáin könnyen megtalálhatók legyenek és minél nagyobb forgalmat szerezzenek. A keresőmarketing alapvetően két fő területet foglal magába:

  • Keresőoptimalizálás (SEO): ez azt jelenti, hogy optimalizálod a weboldalad tartalmát és szerkezetét úgy, hogy jobb helyezést érj el a keresőmotorok találati listáján. Így több organikus látogatót vonzhatsz be a weboldaladra.
  • PPC keresőhirdetések (Google Ads): ezek olyan fizetett reklámok, amelyek a keresőmotorok találati listáján jelennek meg. A hirdetéseket kulcsszavakra vagy témákra tudod beállítani, és csak akkor fizetsz értük, ha valaki rákattint. Így célzottan tudod elérni azokat a felhasználókat, akik érdeklődnek a terméked vagy szolgáltatásod iránt.

A keresőoptimalizálás több részegységből áll, amelyeket általában a következőképpen csoportosíthatunk:

  • Technikai SEO: ez azt jelenti, hogy javítod a weboldalad műszaki jellemzőit, például a sebességét, a biztonságát, a mobilbarát megjelenését és a keresőmotorok számára könnyen olvasható szerkezetét. Így segíted a keresőmotorokat abban, hogy könnyebben megtalálják és indexeljék a weboldaladat.
  • Tartalmi SEO: ez azt jelenti, hogy értékes és releváns tartalmakat (pl. szövegeket, képeket, videókat stb.) készítesz és optimalizálod a weboldaladon. A tartalmaknak meg kell felelniük az ügyfeleid igényeinek és problémáinak, valamint jól kell használniuk a kulcsszavakat és más elemeket (pl. címeket, meta leírásokat stb.), amelyek segítik a keresőmotorokat abban, hogy megértsék és rangsorolják őket.
  • Off-page SEO: ez azt jelenti, hogy növeled a weboldalad hitelességét és tekintélyét az interneten. Ezt elsősorban úgy érheted el, hogy minőségi linkeket szerzel be más weboldalakról (linképítés), valamint jelen vagy és aktív vagy más online csatornákon (pl. közösségi médiában), amelyek növelik az ismertségedet és forgalmadat.

Ezek az ismeretek bepillantást engedtek egy olyan világba, amely akkor is hatással van ránk, ha nem tudnánk róla.

Szólj hozzá!