Online marketing és sokoldalúság

Korunk kulcsfontosságú terepe az internet. Ezer okból érdemes megismernünk egyik fontos alrendszerét, az online marketinget. Ennek alkalmazása teszi lehetővé, hogy a terméket, eszmét, szolgáltatást kínálók üzenetei eljussanak hozzánk.
Sőt, magunk is lehetünk termékárusítók, webáruház üzemeltetők, valamilyen hír gyártói, de legalábbis párbeszédek résztvevői blogban, honlapon, Facebookon.

Ismerkedjünk meg az online marketing részterületeivel

Az online marketing részterületei olyan webes csatornák és eszközök, amelyek segítenek a vállalkozásoknak elérni és meggyőzni a potenciális ügyfeleiket:

 • Weboldal: ez a vállalkozásod arca az interneten, ahol bemutatod a termékedet vagy szolgáltatásodat, és felépíted a márkádat.
 • Digitális hirdetések: ezek olyan fizetett reklámok, amelyek különböző platformokon jelennek meg, például keresőmotorokban, közösségi médiában vagy weboldalakon. A hirdetéseket célzottan tudod megjeleníteni az érdeklődési körük vagy viselkedésük alapján kiválasztott felhasználóknak.
 • SEO: ez a keresőoptimalizálás rövidítése, ami azt jelenti, hogy optimalizálod a weboldalad tartalmát és szerkezetét úgy, hogy jobb helyezést érj el a keresőmotorok találati listáján. Így több organikus látogatót vonzhatsz be a weboldaladra.
A SEO alapjai
A klasszikus keresőoptimalizálás (SEO) modern kiegészítő elemekkel. Forrás: Keresőoptimalizálás
 • Közösségi média marketing: ez azt jelenti, hogy jelen vagy és aktív vagy a közösségi média platformokon (pl. Facebook, Instagram, Twitter stb.), ahol kapcsolatot építesz ki és tartasz fenn az ügyfeleiddel és követőiddel. Megosztasz velük hasznos és érdekes tartalmakat, reagálsz az észrevételeikre és visszajelzéseikre, valamint növeled az ismertségedet és elkötelezettségüket.
 • Online content marketing: ez azt jelenti, hogy értékes és releváns tartalmakat (pl. blogbejegyzéseket, videókat, e-könyveket stb.) készítesz és terjesztesz online csatornákon keresztül.

Fontos alrendszer a keresőmarketing

A keresőmarketing célja, hogy a weboldalak a keresőmotorok találati listáin könnyen megtalálhatók legyenek és minél nagyobb forgalmat szerezzenek. A keresőmarketing alapvetően két fő területet foglal magába:

 • Keresőoptimalizálás (SEO): ez azt jelenti, hogy optimalizálod a weboldalad tartalmát és szerkezetét úgy, hogy jobb helyezést érj el a keresőmotorok találati listáján. Így több organikus látogatót vonzhatsz be a weboldaladra.
 • PPC keresőhirdetések (Google Ads): ezek olyan fizetett reklámok, amelyek a keresőmotorok találati listáján jelennek meg. A hirdetéseket kulcsszavakra vagy témákra tudod beállítani, és csak akkor fizetsz értük, ha valaki rákattint. Így célzottan tudod elérni azokat a felhasználókat, akik érdeklődnek a terméked vagy szolgáltatásod iránt.

A keresőoptimalizálás több részegységből áll, amelyeket általában a következőképpen csoportosíthatunk:

 • Technikai SEO: ez azt jelenti, hogy javítod a weboldalad műszaki jellemzőit, például a sebességét, a biztonságát, a mobilbarát megjelenését és a keresőmotorok számára könnyen olvasható szerkezetét. Így segíted a keresőmotorokat abban, hogy könnyebben megtalálják és indexeljék a weboldaladat.
 • Tartalmi SEO: ez azt jelenti, hogy értékes és releváns tartalmakat (pl. szövegeket, képeket, videókat stb.) készítesz és optimalizálod a weboldaladon. A tartalmaknak meg kell felelniük az ügyfeleid igényeinek és problémáinak, valamint jól kell használniuk a kulcsszavakat és más elemeket (pl. címeket, meta leírásokat stb.), amelyek segítik a keresőmotorokat abban, hogy megértsék és rangsorolják őket.
 • Off-page SEO: ez azt jelenti, hogy növeled a weboldalad hitelességét és tekintélyét az interneten. Ezt elsősorban úgy érheted el, hogy minőségi linkeket szerzel be más weboldalakról (linképítés), valamint jelen vagy és aktív vagy más online csatornákon (pl. közösségi médiában), amelyek növelik az ismertségedet és forgalmadat.

Hogyan lehet linkekhez jutni szabályok betartásával?

Az interneten található linkek (vagyis az egyik weboldalról a másikra mutató hivatkozások) nagyon fontosak az online tartalom népszerűsítése és az SEO szempontjából is. Azonban a linkek begyűjtése nem mindig egyszerű feladat, és számos szabályt kell betartani, különben a weboldalad könnyen megsérülhet. Íme néhány tipp a linkek begyűjtésére szabályok betartásával:

 1. Használj megfelelő linképítési technikákat: A linképítésnek megfelelő technikái vannak, amelyek segíthetnek a linkek hatékonyabb és biztonságosabb begyűjtésében. Például, érdemes kerülni az automatikus linképítő eszközök használatát, mert ezek általában szankciókat vonhatnak maguk után a keresőmotoroktól.
 2. Hozz létre minőségi tartalmat: A legtöbb weboldal tulajdonos nagy értéket tulajdonít a minőségi tartalomnak, amely vonzó lehet más weboldalak számára is, akik hivatkozhatnak a tartalmadra. Azonban fontos, hogy csak olyan weboldalakra kérj linket, amelyek valóban érdeklődnek a tartalmad iránt, és a hivatkozások természetesnek tűnnek.
 3. Térj kapcsolatba más weboldalakkal: Érdemes közvetlenül felvenni a kapcsolatot olyan weboldalakkal, amelyek relevánsak a tartalmadhoz, és kérni, hogy linkeljenek a weboldaladra. Azonban fontos, hogy ne küldjünk túl sok linkkérést ugyanazon weboldalhoz, mert az irritáló lehet, és csökkentheti az esélyeket, hogy hivatkoznak a weboldaladra.
 4. Vizsgáld meg a versenytársakat: Vizsgáld meg a versenytársaidat, hogy honnan szerezték a linkeket, és próbálj meg hasonló weboldalakat találni, akik hajlandóak lennének hivatkozni a tartalmadra.
 5. Kerüld a feketelistára kerülést: Kerüld a feketelistára kerülést, amely akkor fordul elő, ha azon weboldalakatól kérünk linket, amelyek nem relevánsak a tartalmadhoz, vagy amelyek már korábban megsértették a keresőmotorok szabályait.
 6. Figyelj a linkprofilodra: Fontos, hogy a linkprofilod természetesnek tűnjön, és ne tartalmazzon túlságos, irreleváns vagy manipulált linkeket. Továbbá, kerüld az olyan taktikákat, mint a linkek vásárlása vagy cseréje, amelyeket a keresőmotorok szankcionálnak.
 1. Használj linképítő eszközöket: Vannak olyan linképítő eszközök, amelyek segítenek a linkek begyűjtésében és a linkprofilod optimalizálásában. Azonban légy óvatos ezekkel az eszközökkel, mert ha nem használod megfelelően, akkor károsíthatják a weboldaladat.
 2. Kövesd a Google irányelveit: A Google-nak számos irányelve van a linkekkel kapcsolatban, amelyeket érdemes betartani, hogy elkerüld a büntetéseket. Például a Google azt javasolja, hogy csak olyan linkeket használj, amelyek valóban hasznosak a felhasználóknak, és ne manipuláld a linkeket.

Összefoglalva, a linkek begyűjtése fontos az online jelenléted és a SEO szempontjából, de légy óvatos, és kövesd a keresőmotorok irányelveit és ajánlásait a linkek biztonságos és hatékony begyűjtéséhez.

Szólj hozzá!