Keresőoptimalizálás és az ügyfél

Keresőoptimalizálás

A SEO-t rendelő ügyfél tudatosabb az átlagnál?

Amikor a keresőoptimalizálás felől érdeklődő ügyfél megjelenik a porondon érdemes végiggondolnunk az alábbiakat.
Piackutatók gyakorta hívják föl a figyelmet (például Naresh K. Malhotra a Marketingkutatás c. művében), hogy bizonytalan talajra lépünk, amikor a vásárlót arról faggatjuk, miért is vette meg ezt vagy azt az áruféleséget.
Vásárlásaink oka ugyanis gyakran a “tudat alatti birodalmába esik”, csupán utólag ruházzuk fel a tudatosság ok-okozati összefüggéseivel, amikor például a kutató, az interjút készítő, a kérdezőbiztos ránk kérdez.

Érzetet, élményt és nem árut vásárlunk

Ráadásul amikor árut vásárlunk, szolgáltatást veszünk igénybe, akkor a marketing nagyjai szerint – Ogilvy szavaival élve – érzeteket vásárolunk, nem is magát az árut.
Minderről Levinson szó szerint azt mondja:

Tudományos tény: a legtöbb vásárlói döntés tudat alatti”.

Aki keresőoptimalizálást rendel, tudja, mit csinál

Én úgy tapasztalom, hogy a keresőoptimalizálás (SEO) szolgáltatását megrendelő ügyfelek nagyon is tudatos döntés alapján teszik meg megrendelésüket: folyamatosan releváns találatokat, azaz potenciális ügyfeleket akarnak elérni a keresőkből.
Tehát joggal gondolhatjuk, valóban átlag feletti tudatosságot képvisel a keresőoptimalizálásban a megrendelő. Ő általában a küldetéses vásárlás megvalósítói közé tartozik.

A vásárlásnak több alfaját is megkülönböztethetjük

Nagy különbséget mutat például a

 • küldetéses vásárlás és az
 • impulzív vásárlás

Utóbbira jellemző például, amikor sorba állunk a pénztárnál és a hirtelen meglátott termékre rácsapunk. Éppen ezért tesznek polcot az áruházak, mindenféle rangú üzletek, boltok polcokat a pénztári sorban állók mellé, szemmagasságba tolva a vásárló szeme elé a portékát.
Ekkor nincs átfogó elemzés, nem mérlegeljük, hogy valóban szükségünk van-e a dologra vagy sem. Azt sem gondoljuk végig, a termék vajon megéri-e az árát, milyen helyet foglal el az árversenyben más termékekhez viszonyítva, megvehetnénk-e olcsóbban ugyanezt másutt. Kell és kész, ennyi az egész.

A SEO megrendelése természetesen nem ilyen.
Tájékozódás előzi meg, mérlegelés, információk egybevetése. A megtérülés (ROI) kalkulálása. Árakat vetünk össze, elérhetőségi mozzanatokat, referenciákat veszünk górcső alá.
Éppen ezen tényezők miatt a keresőoptimalizálást megcélzó ügyfél értékes! És általában kiemelkedő online marketing munkával meg is dolgozunk érte!

Tanácsadás

A szolgáltatást kínáló részéről az alapvető „fogás” a tanácsadás. Elmondja online felületén, milyen előnyök származhatnak a szolgáltatása igénybe vételéből. Például a linképítés megrendelésével miként juthat előrébb a potenciális ügyfél a weben.
Ezzel a módszerrel segíthet a szolgáltató anélkül, hogy durván rámenős lenne!

“Keresőoptimalizálás és az ügyfél” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. A linképítés valóban nagyon fontos a keresőoptimalizálás, a SEO szempontjából. A bejegyzésre (cikkre), vagy a főoldalra hivatkozó linkek szárnyakat adhatnak a céloldalnak, sőt a teljes webegységnek.
  Ennek felismertetése nélkül nem lehet ügyfelet vonzani. Viszont az ismeretnek elkötelezett ügyfél valóban tudatos partner lehet.

  Válasz
 2. Az online világ számtalan ismeretet kíván meg. Honlap, térképes megjelenés, közösségi média, mikroblog – hadd ne soroljam. Ehhez bizony szükség van a Világi Duguláselhárítás esetében is SEO szakemberrel történő konzultációra.
  Mindkét félnek tudatosnak kell lennie 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!