A duguláselhárítás feltárja a víznyomás problémáit

Szomszéd, magánál is kicsi a víznyomás?

Vízóra víznyomás mérése


A gyengén folyó zuhany, a mosogatóban gyéren csörgedező víz csak a kisebb bosszúságot jelenti, ha alacsony a víznyomás. Az üresen szivattyúzó mosógép, a földgázzal működő átfolyós vízmelegítő működésképtelensége hosszabb távon már idegeket feszítő tényező lehet. De mégis: milyen okai vannak a kis víznyomásnak, hogyan térképezhetjük fel és mit tehetünk ellene?

Itt az ideje a témában a duguláselhárítás egyik elismert szakértőjétől a tanácsadás indításának.
Világi Tamás, a Világi Duguláselhárítástól ( duguláselhárítás Budapest ) kérdéssel kezdi:

 • A házhoz vezető csőrendszerből eredő gondról van szó?
 • A társasház vagy lakás belső ivóvízhálózatának, alkatrészeinek hibája okozza?

Ha a külső rendszerből ered a csökkent víznyomás…

Lássuk be, a vízműveknek sem egyszerű a dolguk a megfelelő víznyomás biztosításában. Számos településen elöregedett és korszerű vezetékszakaszok váltják egymást a hálózatban. Nem igazán találunk köztük nagyon hosszú távon időtálló anyagot.

 • A vascsövek korróziója, a bennük keletkezett lerakódások a dugulások és csőtörések egyik fő okaként jelenik meg.
 • A régi azbesztcement csövekből a cement kilúgozódik, anyaguk lassanként elfogy – hiába származik az azbeszt neve az elpusztíthatatlan jelentésű görög szóból.
 • A közelmúltban vagy épp napjainkban lefektetett műanyag vezetékek apránként bekövetkező elöregedése ugyancsak borítékolható.

Így az sem csoda, ha a szolgáltató, a meghibásodás esélyét csökkentve tudatosan csillapítja a víznyomást. A nagyobb városok fogyasztói körének néha robbanásszerű bővülése, a napszaktól vagy évszaktól függő csúcsfogyasztás ismét csak magyarázhatja a gyenge vízáramlást.

Ha a címben feltett kérdésre a szomszédok is igenlő választ adnak, sajnos elsősorban türelmesnek kell lennünk. A csúcsidőket némi előre vételezéssel valamennyire túlélhetjük – persze ettől még a nagyobb víznyomással működőképes masinák nem fognak elindulni. A csőtörések gyors kijavítása, a nagy rendszerek duguláselhárítása, a lerakódások womázása, az esetleg benőtt gyökerek eltávolítása már közelebb hozhatja a megoldást.

A talán egyetlen a külső okok között, amire önmagunk jelentős hatással lehetünk, az a vízmérő előtt elhelyezett durva szűrő eltömődésének megállapítása és elhárítása. Ehhez persze a szolgáltató szakembereire van szükségünk, hiszen az a tartozék már nem a mi tulajdonunk.

És ha az alacsony víznyomást okozó „titkos féreg” belül van…

Sajnos igen szerteágazó belső okai lehetnek a víznyomáscsökkenésnek. Ha a környezetünkben lakók nem visszhangozzák a saját lakásunkban, házunkban tapasztalt nyomásgondokat, bizony belül kell keresnünk a hibát. Mire gondoljunk?

 • Ha van már saját nyomásszabályozónk, annak milyen az állapota?
 • A belső csövek, szerelvények, tömítések, szelepek rendben vannak-e, van-e dugulás?
 • Lehet-e rejtett vízszivárgás, dugulás?
 • Okozhatja-e a nyomáscsökkenést vízkövesedés, rozsdásodás?

Ha a felsorolás végéről indulunk, a vízköves zuhanyrózsának, a csapok vízgyöngyöztetőjének, a mosógép szűrőinek, vezetékeinek tisztítása ecettel vagy vízkőoldóval általában házilag megoldható. Ha továbbra is gyéren folyik a víz, egy lépéssel tovább kell haladnunk, ám a flexibilis csövek eltömődésének felderítéséhez, ezek cseréjéhez, vagy éppen a vécé töltőszelepének megújításához már nem mindenkinek érdemes nekiállnia.

Ha duguláselhárító szakembert hívunk kamerás duguláselhárítót hívjunk.

Az előbbihez hasonlóan szakemberért kiált a lehetséges dugulás, legtöbbször a vízmérő megfigyelésével felderíthető vízszivárgás vagy egyenesen csőtörés felderítése és elhárítása. A hivatásos duguláselhárítók a legkorszerűbb eszközök (csőkamera, csőspirál, woma) bevetésével térképezik fel a vízrendszerek dugulását és végzik a hiba elhárítását, de segíthetnek a legérthetetlenebb esetekben is. Mind a vízszivárgás, mind a csőtörés okozhat messze vezető, akár komolyabb bontásba, átalakításba torkoló gondokat – sajnos.

A profik bekapcsolása akkor is szükséges, ha a hibák elhárítása után nyomásszabályozó, -növelő berendezéssel kívánjuk megnövelni a saját rendszerünk víznyomását. Ezzel a megoldással az egész belső hálózatban, vagy akár a nagyobb víznyomással működő eszközök előtti közvetlen bekötéssel előzhetjük meg a nehézségeket.

A víznyomás definíciója

A víznyomás a folyadékokban vagy gázokban lévő víz nyomásának mértéke. A víznyomás azt jelzi, hogy a vízmolekulák milyen erővel hatnak a tartály, a csővezeték vagy más tárgy falaira. A víznyomás mérése általában nyomásmérő készülékkel történik, amely a nyomás mértékét a víz által kifejtett erővel méri.

A víznyomást általában kilopascal (kPa) vagy bar mértékegységben fejezik ki. A víznyomás értéke függ a vízoszlop magasságától, amelyet a folyadék kifejt a mérőpontban. Minél nagyobb a vízoszlop, annál nagyobb a víznyomás.

A víznyomás fontos szerepet játszik a vízvezeték-rendszerben, mivel meghatározza a víz áramlásának sebességét és erejét. A megfelelő víznyomás biztosítja a megfelelő vízellátást az épületekben és a különböző berendezésekben, például zuhanyfejekben vagy csaptelepekben.

Fontos megjegyezni, hogy a túl nagy víznyomás káros lehet a vízvezeték-rendszerre, ezért az épületekben gyakran telepítenek nyomáscsökkentő szelepeket, amelyek szabályozzák a víznyomást a megfelelő szintre.

“A duguláselhárítás feltárja a víznyomás problémáit” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Ha már szóba jött a duguláselhárítás témája, hadd hívjam fel a figyelmet az aktuális problémára is.
  Az ősz egyik kedvenc tréfája, hogy levelekkel, ágakkal eltömi az ereszcsatornákat, a lefolyókat, s így a csapadékvíz maga keresi meg az utat házfalon, udvarban, a falakban (!) a tenger felé vezető útján.
  Érdemes erre is figyelmet fordítani!

  Válasz

Szólj hozzá!