Az energetikai tanúsítvány hozzájárulhat a kiadások mérsékléséhez

Irányítsa Ön a saját rezsicsökkentését!

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány értelmének kifejtése előtt nézzünk annak a múltjára.
A rezsi szó a francia régir (irányít) szóból származik, ami egyben irányt is mutat a számunkra: vegyük a kezünkbe a saját lakásunk, házunk költségeinek csökkentését! Hiszen számos kérdés merül fel az emberben az energiaköltségek vészes növekedésének hatására, és ezek megválaszolásában az energetikai tanúsítvány nagy segítséget jelenthet.

Az energetikai tanúsítvány Budapest honlap megtekintése előtt kitaláljuk, bíztatásunk milyen lépcsőfokokon át valósul majd meg.

Az első szakasz a tagadás

Kapcsoljuk le, amit csak lehet? Vegyük vissza mindazt, ami csak szabályozható? Minden segít a költségcsökkentésben, amit csak a józan eszünk, vagy épp a lakótársak bölcsessége diktál? De hiszen senki és semmi nem kötelez bennünket ennek kapcsán energetikai tanúsítvány készítésére!

  • El akarjuk adni az ingatlanunkat? Nem!
  • A bérbeadását tervezzük? Nem!
  • Pályázatot akarunk benyújtani? Nem!
  • Hatósági bizonyítványra van szükségünk az ingatlanról? Erre sincs szükség!

Akkor miért?

A második szakasz a felismerés

Azért az tagadhatatlan, hogy az így felmerülő kérdésekre csak képzett szakemberek segítségével adhatunk igazán ésszerű, valódi megtakarítást jelentő választ. Az energetikai tanúsítók épp ilyen jellegű, korszerű tudással rendelkeznek. Nem beszélve arról, hogy maga az e-zöldkártya a lakás vagy ház energetikai tulajdonságairól ad ismereteket, s tesz egyben javaslatot, javaslatokat az adott ingatlan energiamegtakarítási lehetőségeire.

Pontosan hogyan látom a tanúsítványból a rezsicsökkentés lehetőségeit?

Az egyik nélkülözhetetlen információt a hőkamerás vizsgálat adja, ami számos rejtett hibára világít rá. A szabad szemmel láthatatlan hőhidakat, a nem elégséges hőszigetelésű házrészeket a hőkamera egyszeriben leleplezi. Különösen napjainkban, az egyre hidegebb időjárású hónapok közeledtével könnyű ez, hiszen a képeken az elszökő hő színeivel üzen nekünk. De híreket kapunk egyéb fontos részletekről is a hőkamerák révén.

  • A gazdaságtalan fűtési rendszer hiányosságairól, a falban futó fűtés- és vízvezetékcsövek hibáról.
  • A rosszul záró vagy korszerűtlen nyílászárók létéről, a huzatos helyekről, a káros légmozgásokról.
  • A vizesedés miatti károkról, veszélyekről.
  • A penészesedéstől érintett falakról.
  • A tetőszerkezet állapotáról.

Ha elkészült az állapotfelmérés

Amikor a sokoldalúan képzett szakember, az energiatanúsító befejezi a munkáját, és leteszi elénk a frissen elkészült dokumentumot, logikus a következő lépés: terv készítése a hiányosságok eltüntetésére, kijavítására. A terv alapján felmérhető a szükséges anyagok, munkák költsége, megtervezhető a munkálatok ütemezése. A pontos adatok alapján a tulajdonos anyagai lehetőségeinek függvényében elkezdődhet egy gyorsabb ütemű, vagy épp szakaszokban megvalósítandó felújítás, korszerűsítés, hogy érzékelhetően csökkenjen a rezsiköltségünk.
És akkor Ön máris visszanéz a magadott linkre, hogy megismerkedjen a energiatanúsítvány megszerzésének módjáról!

Ha új építkezésbe fogott alkalmazzon műszaki ellenőrt!

A majdani rezsire persze már az építkezésnél – a tervezés, az építés, az ellenőrzés, az átvétel idején is gondolni kell.
Az építési munka ellenőrzése, a beépítendő anyagok, fűtési-hűtési, épületgépészeti berendezések, a hőszigetelés kifogástalan volta miatt rendkívüli fontossággal bír.

A műszaki ellenőr alkalmazásának módjáról itt tudhat meg minden fontos részletet: műszaki ellenőr.

Szólj hozzá!