Az ázsiai munkavállaló igénylése még nem azonnal munkaerő

Ázsiai munkaerő

Ázsiai munkavállalók – hosszú út a kiválasztástól a magyarországi munkahelyig

Számoljunk vele: az ázsiai munkavállalók melletti döntés nem jelent mindjárt munkaerőt

Az Aarenson Consulting több éve közvetít ázsiai munkaerőt kölcsönző cégeknek és közvetlenül munkaadóknak is. Ismerjük a munkaadók elvárásait, és ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni a figyelmet egy fontos szakmai szempontra.
Úgy látjuk, a foglalkoztatók döntéshozói igyekeznek a lehető legtovább elodázni a döntést, hogy ázsiai vendégmunkások révén oldják meg a munkaerőhiányukat. Ez érthető is, mivel idegenajkú, kultúrájú ázsiai munkások alkalmazása minden vállalat életében nagy változás. Azonban ha végre megszületett a döntés, azonnal kellenek a munkások. De számoljunk vele: a döntésük nem munkaerőt jelent, hanem egy 2-4 hónapos folyamatot indít csupán el, amelynek a végeredményei lesznek a munkások. Ez azt jelenti hogy hónapokkal előre kell gondolkozni.

A vietnámi munkások az új ukrán, szerb munkavállalók

Nincs csodálkozni való a beidegződésen. Korábban a néhány hetes teljesítés volt a jellemző, ha vendégmunkásokat hívtak be a cégek. Ennek az oka egyszerű: a munkások a környező országokból érkeztek Ukrajna, Szerbia területéről, és minimális ügyintézés volt a vízumuk megszerzése. Azonban a helyzet egy évvel ezelőtt gyökeresen megváltozott. Mára a vendégmunkások túlnyomó többsége Ázsiából érkezik. Indonézia vagy Vietnám pedig kis túlzással a Föld másik felén van, de ami ennél is fontosabb körülmény, a 3. országbeli munkások vízumhoz jutása egy sokkal kiterjedtebb, körültekintőbb, éppen ezért időigényesebb engedélyeztetési folyamat eredménye.

Milyen feladataink vannak addig, mire foglalkoztathatóvá válik a munkaerő Ázsiából?

Azt sem a szakma, sem a munkaadók nem kérdőjelezik meg, hogy elengedhetetlen, hogy részletes hatósági eljárás előzze meg a 3. országbeliek foglalkoztatását. Ez pedig egy hosszadalmas folyamat. Szintén időigényes munka a megfelelő minőségű toborzás elvégzése. Ugyanis nehezen engedünk abból a szakmai elkötelezettségünkből – ez valószínűleg az Aarenson Consulting fejvadászat üzletágából érkezik – hogy vendégmunkások esetén is meg kell találni a legmegfelelőbb betanított vagy szakmunkás jelölteket. Az önmagában nem elég, ha egy ázsiai munkás Magyarországon szeretne dolgozni. Megfelelő szakmai és emberi kritériumoknak is meg kell felelnie.

Az időzítés jelentősége

Ha előreláthatóan a következő negyedévben már munkásokra lesz szükség, akkor azt javasoljuk, induljon el az ázsiai munkások toborzása, például a vietnámi munkaerő kiválasztása. Ne feledjük, egy megkezdett toborzást az Aarenson Consulting-nál le lehet állítani. Ugyanakkor ha el sem kezdjük, az mindenképpen időveszteség. Kerüljük el azt a helyzetet, hogy a munkaerőhiány az akadálya egy cég termelékenységének, fejlődésének.

Saját megoldásaink, hogy időt nyerjünk

A cikk elején említett egyik válaszunk arra, hogy hogyan rövidítsük le az ázsiai munkások beérkezési idejét az, hogy tipikus szakmákban és szakterületeken előre letoborzott állománnyal rendelkezünk. Ezzel a kiválasztási szakasz heteit máris megspóroltuk. A munkások a saját országukban tartózkodnak, készenlétben. Így szükség esetén azonnal megindulhat az engedélyeztetési eljárás.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha megszületett a gondolat cégen belül a vendégmunkások alkalmazásáról. Ajánlatkérés nyomán személyre szabott ajánlatot adunk, és előre felvázoljuk a folyamat időigényét, és azt is, hogyan lehet azt a leginkább lerövidíteni.

Bogdanovits Péter
Aarenson Consulting

Szólj hozzá!