Paderewski Remixed

Kiállítás

Európai Hidak 2018: A Baltikum és Lengyelország. Kortárs művészeti installáció.

2018. szeptember 16. (vasárnap) — szeptember 30. (vasárnap)

MÜPA, Fesztivál tér

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Ritkán fordul elő a történelemben, hogy a szellem embere - író, tudós vagy művész - lehet egy ország egyik vezetője. Joggal tekinthetjük tehát különlegesnek, hogy száz esztendeje, egy sorsdöntő pillanatban, a Második Lengyel Köztársaság megalakulásakor a közakarat egy világhírű zongoravirtuózt juttatott a miniszterelnöki székbe.

A kisnemesi családban született Ignacy Jan Paderewski (1860—1941) a Liszt Ferencet követő korszak egyik legkiválóbb zongoraművésze volt: briliáns technikájú, világhírű előadó, meghatározó Chopin-játékos (művészetét hangfelvételek is megörökítették), de a nagy lengyel romantikus zeneszerző művein kívül többek közt Bach, Beethoven és Schumann alkotásait is hasonlóan magas színvonalon tolmácsolta. A varsói konzervatóriumban töltött éveket követően Berlinben és Bécsben tanult, s már fiatalon világsikert aratott: Németország, Hollandia, Franciaország és Nagy-Britannia után az 1890-es évek elején már az Amerikai Egyesült Államokban adott lelkes fogadtatást kiváltó koncerteket. Ám nemcsak művész, hanem humanista és mozgósító szellemű patrióta is volt, aki felelősséget érzett hazája sorsáért, és cselekedni akart honfitársai érdekében. Így történhetett, hogy a több mint egy évszázados szétdaraboltság után függetlenségét visszanyerő Lengyelországban az államfő felkérésére Paderewski alakíthatott kormányt, amelyben a külügyminiszteri tisztet is betöltötte.

Az Adam Mickiewicz Intézet és a Müpa a Második Lengyel Köztársaság megalakulásának centenáriuma előtt tiszteleg a nagy nemzetközi projektekben részt vevő YeastCulture.org munkájával, azzal a hatvan egymásra állított videomonitor alkotta installációval, amely Paderewski kivételes életét, zenei tevékenységét, politikai nézeteit és szellemi örökségét mutatja be. A nagy művész és idealista hazafi romantikus egyéniségét tehát az alkotók ízig-vérig modern művészi eszközökkel tárják a közönség elé.

Az Adam Mickiewicz Intézet nagyvonalú támogatásával, a Polska Music program és a lengyel függetlenség kikiáltásának centenáriumát ünneplő nemzetközi POLSKA 100 programok részeként. A Lengyel Köztársaság Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériumának a NIEPODLEGŁA 2017-2021 többéves program keretében történő finanszírozásában.

A program hivatalos utaztatója a LOT Lengyel Légitársaság.