Pro Cultura Hungarica díj

2014. november 12. (szerda)

A Lengyel Függetlenség Napján.

Pro Cultura Hungarica díjban részesült dr. Pászt Patrícia a Krakkói Magyar Centrum megalapítója és igazgatója. A díj a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában érdemeket szerzett személyek részére adományozható.
Pászt Patrícia műfordító, polonista, kulturális menedzser több mint 15 éve végez jelentős munkát a lengyel-magyar kulturális együttműködés terén.    2001-ben létrehozta a Cracovia Expressz Alapítványt, és a külföldi magyar kulturális intézményrendszer gyökeresen új működési modelljét képviselő Krakkói Magyar Centrumot, amelyet időről-időre saját ösztöndíjából tartott fenn és működtetett. A Krakkói Magyar Centrum vezetőjeként több mint háromszáz kulturális program megszervezése és lebonyolítása fűződik nevéhez Magyarországon és Lengyelországban, valamint Erdélyben és a Visegrádi országokban.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által korábban megítélt emlékplakettet és oklevelet Halász János országgyűlési képviselő 2014. november 11-én, a lengyel Függetlenség Napján adta át a díjazottnak eddigi munkája elismeréseképpen.