TÖRTÉNELEMÓRÁK A SZABADSÁGRÓL

Egyéb

A Történelemórák a szabadságról különkiadása és az 1989 – A kommunista diktatúra végnapja Közép- és Kelet Európában című könyv bemutatója. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Intézet közös programsorozata a Szabadság Ünnepének évében, 2014-ben.

2014. november 12. (szerda), 18.00

Lengyel Intézet

1065 Bp. Nagymező u. 15.

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Németországi Szövetségi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Lengyel Intézet és a Rézbong Kiadó közös programja a Szabadság Ünnepének évében, 2014-ben.

Program:

Aleksander Gubrynowicz, Pawel Ukielski és Adam Burakowski 1989 – A kommunista diktatúra végnapja Közép- és Kelet Európában című könyvének bemutatója

Lengyelország és Magyarország szerepe a berlini fal leomlásában

Fővendég: Basil Kerski, a gdanski Európai Szolidaritás Központ igazgatója

Huszonöt év telt el az első lengyelországi szabad választások és a demokratikus átalakulás kezdete óta. Ebből az alkalomból indult el 2014 elején a Történelemórák a szabadságról című, egész éven át tartó, havi rendszerességgel jelentkező programsorozat, amelynek  vendégei egykori ellenzékiek, aktivisták, a történelmi kor szemtanúi, részesei, alakítói voltak.

A novemberi találkozón bemutatjuk Aleksander Gubrynowicz, Pawel Ukielski és Adam Burakowski 1989 – A kommunista diktatúra végnapja Közép- és Kelet Európában című könyvét, mely alapos, olvasmányos összefoglalóját nyújtja a kommunizmusból való átmenet éveinek. A bemutató vendégei, a kerekasztal beszélgetés résztvevői: Dr. Aleksander Gubrynowicz szerző, Basil Kerski a gdanski Európai Szolidaritás Központ vezetője, Hildigund Neubert az egykori NDK ellenzékének tagja és Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. 

Program:

18.00 Roman Kowalski nagykövet úr köszöntője
18.05 Lieselore Cyrus nagykövet asszony köszöntője
18.10 Basil Kerski, a gdański Európai Szolidaritás Központ igazgatójának előadása
18.30 az 1989 – A kommunista diktatúra végnapja Közép- és Kelet Európában című könyv bemutatója dr Aleksander Gubrynowicz, a könyv társszerzőjének közreműködésével (Varsói Egyetem)
18.50 Kerekasztal beszélgetés Aleksander Gubrynowicz, Hildigund Neubert (az egykori NDK ellenzék tagja, a Stasi dokumentumait őrző hivatal volt türingiai megbízottja) és Németh Zsolt (az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke) részvételével; moderátor: Basil Kerski
19.50 Közönségkérdések
20.15 Fogadás

 Az eseményre a Történelemórák a szabadságról című programsorozat keretében kerül sor, mely a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet közös rendezvénysorozata a közép-európai demokratikus átalakulás 25. évfordulója alkalmából.

Német-magyar szimultán tolmácsolás biztosított.

Mivel a férőhelyek száma korlátozott, kérjük részvételi szándékát igazolja vissza legkésőbb 2014 november 7., péntekig a email címen.

Bronisław Komorowski lengyel államelnök a demokratikus átalakulás, és az 1989 június 4-ei első lengyelországi szabad választások 25. évfordulója alkalmából 2014-et a Szabadság Évének nyilvánította.

 

A találkozó legfontosabb témái:

  • A lengyel Szolidaritás, mint a békés demokratikus átmenet úttörője, inspirációja
  • Hogy ment végbe Lengyelországban az NDK-ban, Magyarországon és a régió más országaiban 1989?
  • Együtt, vagy külön-külön: a Keleti Blokk ellenzéke közötti kapcsolatokról
  • Hogyan dőlt le a berlini fal? Lengyelország és Magyarország szerepe, az NDK és a geopolitika.
  • Az új gdański Európai Szolidaritás Központ: miért, kinek, minek?