EURÓPAI NYELVI KOKTÉLBÁR - 2014

Egyéb

Nyelvi és kulturális sokszínűség, kreativitás és játék, szórakoztató és érdekes nyelvtanulás, európai együttműködés: ezek az Európai Nyelvi Koktélbár fő hozzávalói. No meg az egyik idén is elengedhetetlen ízfokozó: a budapesti Lengyel Intézet!

2014. szeptember 26. (péntek), 14.00 — szeptember 26. (péntek), 18.00

Budapesti Olasz Kultúrintézet

Bródy Sándor u. 8.

Az előző évek hagyományát folytatva az Európai Nyelvek Napján ismét találkozhatsz a Lengyel Intézettel az Európai Nyelvi Koktélbár programjának színes és izgalmas forgatagában! 

Nyelvi és kulturális sokszínűség, kreativitás és játék, szórakoztató és érdekes nyelvtanulás, európai együttműködés: ezek az Európai Nyelvi Koktélbár fő hozzávalói.

A Magyarországon működő európai kulturális intézetek (EUNIC Hungary), együttműködve az Európai Bizottsággal 2014. szeptember 26-án immár ötödik alaklommal rendezik meg az Európai Nyelvi Koktélbárt, hogy egy sokrétű és szórakoztató idegennyelvi kavalkáddal ünnepeljék meg Európa nyelvi és kulturális sokszínűségét. A rendezvény célja, hogy a Nyelvek Európai Napja (http://edl.ecml.at)(szeptember 26.) alkalmából felhívja a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és Európa nyelvi sokféleségére, az anyanyelv és az idegennyelvtudás képviselte értékre. 2014-ben a rendezvényt a Budapesti Olasz Kultúrintézet nagytermében rendezi meg az EUNIC.

A hagyományokhoz híven a résztvevő intézmények asztalainál a vendégek szórakoztató nyelvtanuló feladatokat oldhatnak meg, különböző nyelvi játékokat játszhatnak, anyanyelvi beszélőkkel találkozhatnak és megszerezhetik a jelképes Európai Nyelvi Útlevelet. A játékban résztvevők között a kulturális intézetek által felajánlott, nyelvtanuláshoz kapcsolódó értékes nyereményeket jegyeket sorsolnak ki.

Idén a látogatóknak lehetőségük lesz különböző mini-nyelvórákon is kipróbálni magukat nyelvtanulásban, akár több 20 perces ízelítő foglalkozáson is részt vehetnek majd.

Az esemény hivatalos weboldalán (www.nyelvikoktelbar.hu) a rendezvényhez kapcsolódik egy online játék is egy kis kóstoló gyanánt.

A rendezvény házigazdája 2014-ben  D. Tóth Krisztina lesz, aki a nyelvtanulással, nyelvi sokszínűséggel kapcsolatos élményeit is megosztja majd a közönséggel.

A nyelvek európai napján Európa-szerte versenyek, fesztiválok, nyílt napok várják az érdeklődőket, akik íly módon ízelítőt kapnak a nyelvtanulás örömeiből, és jó néhány kiadvány, televízió- és rádióprogram közül is válogathatnak. A szakemberek konferenciákon és szemináriumokon cserélnek eszmét egymással a nyelveket érintő aktuális kérdésekről.

Az  Európai Unió 500 millió lakosa által beszélt különböző nyelvek mozaikszerűen fedik le Európa térképét. A nyelvekre manapság sokkal inkább szüksége van valamennyiünknek, mint valaha – legyen szó utazásról, külföldi tanulmányokról, üzleti kapcsolatokról vagy munkalehetőségekről. A folyamatosan bővülő és egyre sokszínűbb Unióban az idegen nyelvek ismerete előmozdítja a kultúrák közötti kapcsolatokat, egymás kölcsönös megértését, valamint az emberek közötti közvetlen kommunikációt. Európa nyelvi sokszínűsége igazi kincs, ezt a változatos örökséget ünnepeljük minden évben szeptember 26-án.

A rendezvényre 2014. szeptember 26-án 14h00 és 18h00 között kerül sor a Budapesti Olasz Kultúrintézetben: 1088 Budapest, Bródy S. u. 8.

(http://www.iicbudapest.esteri.it/IIC_Budapest)   

A koktélbárról és a hozzá kapcsolódó játékokról további információk: www.nyelvikoktelbar.hu  A Koktélbár Facebook oldala: https://www.facebook.com/EUNIC.ELCB

EUNIC: http://www.eunic-online.eu/

Európai Bizottság: http://ec.europa.eu/dgs/translation/index_en.htm

http://www.eu.hu