LATARKA/RE-BORN

Kiállítás

A legendás Mű-vész Pince helyén új galéria szerveződik LATARKA (Zseblámpa) néven. Ezzel a múltat nem lezárjuk, hanem újraépítjük. Az első, premierpartyval egybekötött kiállításmegnyitó 2013. szeptember 27-én 19.00 órakor lesz.

2013. szeptember 27. (péntek), 19.00

A Mű-vész Pince 2007. januárjától 2008. júniusáig huszonhat egyéni, csoportos, és nemzetközi kiállítást szervezett. A LATARKA első megnyitóján ezen a huszonhat kiállításon részt vett, több mint száz művésztől szeretnénk egy-egy művet bemutatni: a Mű-vész Pince korszakból és egy aktuálisat. Ilyen formában, a kiállító alkotók és műveik által a múlt és a jelen idősíkjai vetülnek ki az újjászületett galéria tereiben. 

Szervezők: Bánki Ákos, Bársony István, Esse Bánki Ákos,Tomasz Piars

A mű-VÉSZ Pince a budapesti Lengyel Intézet támogatásával 2007 januárjában nyílt meg a Platán Galéria pincéjében. A galéria másfél éves működése alatt huszonhat egyéni és csoportos kiállításnak adott teret, bemutatkozási lehetőséget nyújtva ezzel több mint száz fiatal művész számára. A mű-VÉSZ Pince helyén 2013 szeptemberben nyíló LATARKA galéria elődje szellemiségét követi, friss koncepciójával új párbeszédek kialakítását kezdeményezi. 
A koncepció legfontosabb elemei: nyitottság, dinamika és interdiszciplinaritás. A nyitottság elve szerint a LATARKA olyan alternatív kiállító helyiség, mely a Lengyel Intézeten belül és annak támogatásával lehetőséget nyújt hazai és külföldi fiatal alkotók szélesebb közönség előtti bemutatkozására. A helyszín dinamikáját a kéthetente új kiállítással jelentkező program adja. Az egyéni, csoportos és nemzetközi kiállításokhoz különböző társrendezvények kapcsolódnak, mint például felolvasóestek, szakmai beszélgetések, filmvetítések, előadóművészeti események, divatbemutatók, koncertek. A művek és események kiválasztásánál az interdiszciplinaritás az egyik fő alapelv. A sokféleség, a művészeti ágak közötti határátlépések bemutatása, párbeszédek kezdeményezése a kurátori munka egyik fő alapelve. 
A LATARKA terei kettős funkció ellátását teszik lehetővé: galéria és találkozó hely jellegének köszönhetően a művészeti élet szereplőit és érdeklődőit tudja aktív és rendszeres részvételre ösztönözni.