Hogyan szeressük a gyerekeket? - Janusz Korczakra emlékezünk

Egyéb

Az ENSZ Gyermekjogi Világnapján Janusz Korczakra, a gyermekvédelem rendkívüli alakjára emlékezünk.

2012. november 20. (kedd), 13.00 — november 20. (kedd), 22.00

Bálint Ház

1065 Budapest, Révay utca 16.

 

Hogyan szeressük a gyerekeket?

Janusz Korczakra emlékezünk az ENSZ Gyermekjogi világnapján

November 20. - Bálint Ház

Az ENSZ Gyermekjogi Világnapján emlékezzünk meg közösen Janusz Korczakról a gyermekvédelem rendkívüli alakjáról, és hangosítsuk fel örök érvényű tanítását: "A gyermeknek joga van a szeretethez, a tisztelethez, a megfelelő fejlődési feltételekhez és legfőképpen, hogy személyét, vágyait elismerjék és szükség esetén segítségben részesítsék."

De hogyan szerethetjük jól a gyerekeket? Mire vágynak? Mi a fontos számukra? A november 20-i rendezvényen rájuk figyelünk, az ő gondolataikat hallgatjuk meg. Egy órától Korczak: Tíz gyufásdoboz című írásából készült előadást sajókazai, baranyai és budapesti hátrányos helyzetű fiatalok tekintik meg egy izraeli színész előadásában, majd drámafoglalkozás keretében dolgozzák fel élményeiket. 16 órakor nyílnak meg a Bálint Ház kapui a nagyközönség számára, amikor az ünnepélyes megnyitót követően rendhagyó gyermek kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét. A szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára Herczog Mária és Bombera Krisztina beszélgetése adhat képet Korczakról, ezt a Katona József Színház színművészeinek, Fullajtár Andreának és Borbély Alexandrának felolvasóestje egészíti ki. Ezt követően pedig konfliktus-megoldási kísérletet végzünk az improvizációs színház eszközeivel: színészek és mediátorok segítségével arra vállalkozunk, hogy feszegessük a mindannyiunkat érintő gyermekjogi, gyermeknevelési kérdéseket, problémákat.

Várunk mindenkit, aki szeretne részt venni egy tartalmas és sokrétű kulturális programon. Akinek fontosak a gyerekek jogai, akinek számít, hogy a gyerekek azt kapják, amire szükségük van – és tudja, hogy ezért tenni is kell.

A rendezvény minden programja ingyenes. A belépésnél felajánlott adományokat a sajókazai hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola részére továbbítjuk!

A rendezvény főszervezője a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület, legfőbb támogatója a Lengyel Intézet.

Sajtókapcsolat: Kertész Anna – kertesz.anna@csagyi.hu

Facebook eseményként: http://www.facebook.com/events/291734737598537/

Hogyan szeressük a gyerekeket?

 

Helyszín: Bálint Ház (1065, Budapest, Révay utca 16.)
Időpont: 2012. november 20., kedd, 13:00 – 23.00

Részletes program:

 

13:00-14:45 Korczak Tíz gyufásdoboz című darabjának előadása. Rendező és előadó: Amichai Pardo, az izraeli The Orna Porat Gyermekszínház tagja.
Bővebben a darabról itt olvashat.

15:00-16:00: A résztvevő gyerekekkel drámafoglalkozás, közös uzsonna.

16:00: Ünnepélyes megnyitó: A rendezvényt Batia Gilad, a Nemzetközi Korczak Egyesület elnöke és Herczog Mária, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke, az ENSZ Gyermekjogi Bizottság tagja nyitja meg.

16:30-17:30 Gyerek kerekasztal-beszélgetés a gyermekjogokról, gyerekektől a felnőtteknek. Mit gondolnak a gyerekek rólunk? Hogyan látják Korczak történeteit? És mit gondolnak az iskoláról? Ma ők beszélnek, mi pedig meghallgatjuk a történeteiket.

17:45-19:00 Felolvasóest és szakmai beszélgetés: Dr. Herczog Máriával Bombera Krisztina beszélget Korczak életéről, munkásságáról az emberarcú pedagógia eszközeiről. Közben a Katona József Színház színművészei, Fullajtár Andrea és Borbély Alexandra olvasnak fel Korczak utolsó és talán legszemélyesebb írásából, a treblinkai koncentrációs táborban vezetett naplójából.

19:30-21:30: Hogyan szeressük jól a gyerekeket? Rendhagyó konfliktus-megoldási kísérlet a színház eszközeivel. Az Import Impro társulat Vajna Virág és Berta Ferenc mediátorokkal közösen fogják a résztvevők által felvetett kérdéseket, problémákat új megvilágításba helyezni. Itt a helyed, ha: tanár vagy, esetleg leszel? Szülő vagy, netán leszel? Gyerekekkel foglalkozol? Várunk!

21:30 Dokumentumfilm vetítés Korczak életéről (angol felirattal)

 

A rendezvény minden programja ingyenes. A belépésnél felajánlott adományokat a sajókazai hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola részére továbbítjuk!

 

Bővebb információk az együttműködőkről:

Család, gyermek, ifjúság Egyesület

Humana Egyesület 

Bálint Ház

Katona József Színház

Lengyel Intézet

Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Nevelők Háza Egyesület

Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola, Sajókaza
The Orna Porat Theater