Ellenőrzött Levelek

Film

Az év végén újabb három filmet mutatunk be "Lengyelország-röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." című sorozatunk keretében. A filmek csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozitermében.

2012. november 8. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest, VI. Nagymező u. 15.

Mi lengyelek és magyarok, jól ismerjük egymást, és sokat tudunk egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, vagy azoknak szereplőknek, személyeknek  a munkásságával, akiket -mint budapesti Lengyel Intézet- bemutatunk a magyar nagyközönségnek. Most épp ezeket az eddig kevéssé ismert jelenségeket szeretnénk közelebb hozni mindazokhoz akik beszélnek lengyelül, vagy angolul.

A sorozat keretében most újabb három alkotás lesz látható a Lengyel Intézet mozitermében. 

Ellenőrzött Levelek/CUDZE LISTY

Rendező: Maciej DRYGAS

56 min. 2011 BetacamSP, fekete-fehér,
szöveges, lengyel nyelv, angol felirattal

A szocializmus idején a Lengyel állami Biztonsági Szolgálat évente tíz milliós nagyságrendű levelet bontottak fel. Minden nap speciális egységek bontották fel őket gőzf ölött, elolvasták és elemezték az írottakat. Ez a hatóságoknak segített felmérni a domináns hangulatot a társadalomban. Esetenként a tartalom miatt nyomozást indítottak egyes emberek ellen. 

Az "Ellenőrzött Levelek" intim portrék a szocializmus alatt élőkről. Némelyik aggodalmat és kétségbeesést fejez ki, míg mások dühös öklüket emelgetik a hatóságok felé. És vannak olyanok is, amelyek gyakorlati kérést vagy segítséget kérnek. Így együtt fantasztikus pszichológiai képet festenek a lengyel nemzetről 1945 és 1989 között.