Az emberi méltóság pedagógiája

Egyéb

A Magyar Pedagógiai Társaság szervezésében megvalósuló, magyar résztvevőket felvonultató konferencia a Janusz Korczak emlékév magyarországi programsorozatának része.

2012. szeptember 21. (péntek), 10.00 — szeptember 21. (péntek), 15.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező utca 15.

 Janusz Korczak "gyermekei" körében, az Árvaház udvarán 1923-ban


A konferencia programja:

Büki Péter: Párhuzamos életrajzok. Janusz Korczak magyar kortársai és gondolati azonosságuk
Füzéki Bálint: Sztehlo Gábor pedagógiai tevékenysége
Iványi Gábor: A humanizmusról
Fodor László /Románia/: Korczak pedagógiai eszméinek és törekvéseinek időszerűség
Molnár Lajos: Üzenet a múlt századból mindannyiunknak avagy Korczak méltányossága
Csillag Ferenc: Jogok és kötelességek vagy kötelességek és jogok. A központi szabályozás várható hatásai az iskola világában
Bákonyi Dorottya a nevelőmunka módszerei
Rózsás Ildikó: Gyermekjogok érvényesülése a közigazgatásban
dr Makai Éva: Korczak követőjeként a pedagógia poros/z/ útjain. Egy tanár feljegyzései
dr Simon Mária: Korczak Magyarországon
dr Trencsényi  László: Tanulói részvétel és a gyermeki jogok

 

Idén ünnepli a világ Janusz Korczak, a XX. század első és máig egyik legjelentősebb gyermekjogi aktivistája halálának hetvenedik évfordulóját. A lengyel parlament ez alkalomból a 2012-es évet Janusz Korczak emlékévnek nyilvánította. Az emlékév célja, hogy Janusz Korczak szellemi örökségének aktualitását, gondolatainak, és gyakorlati munkásságának alkalmazhatóságát mutassa be főként a jelenkor multikulturális társadalma által állított kihívások tükrében. Számos esemény ad hírt Korczak életéről és munkásságáról itt, Magyarországon is.

A Janusz Korczak emlékév kiemelt programjairól:

A Lengyel Intézetben rendezett, magyar résztvevőket felvonultató konferencián túl az évforduló legfontosabb magyarországi rendezvénye lesz a szintén a Magyar Pedagógiai Társaság és a Lengyel Intézet szervezésében megvalósuló egynapos nemzetközi konferencia Az emberi méltóság pedagógiája - Janusz Korczak öröksége címmel. A konferencia tiszteletbeli védnökei Marek Michalak, a Lengyel Köztársaság Gyermekjogi Biztosa, valamint Prof. Dr. Szabó Máté, Alapvető Jogok Biztosa. November 6-án a Magyar Zsidó Múzeum is Korczakra emlékezik Andrzej Wajda Korczak című életrajzi filmjével, és filmvetítést követő, az Öreg doktor alakjáról, életútjáról, munkásságáról és annak hatásáról szóló beszélgetéssel. 

Magyarországon a Janusz Korczak Év keretében programsorozattal emlékezünk az „Öreg Doktor” alakjára az év második felében. Ezek közt a legjelentősebb a Janusz Korczak munkásságának szentelt, 2012. december 10-én az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán, Budapesten megrendezendő konferencia lesz, a budapesti Lengyel Intézet, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, és a Magyar Pedagógiai Társaság szervezésében. Az egynapos, „Nincsenek gyerekek – emberek vannak. Janusz Korczak öröksége” című programon lengyel és magyar gyermekjogi szakértők, valamint a pedagógia, szociológia, pszichológia, orvostudomány és irodalomtudomány területeiről érkező egyéb szaktekintélyek vesznek részt. (A programokról hamarosan bővebben is tájékozódhatnak a Lengyel Intézet honlapján).

Janusz Korczakról bővebben