Esterházy Péter nyerte az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat

2008. december 8. (hétfő)

Esterházy Péter a Harmonia Caelestis című regényéért kapta az elismerést és a vele járó 150 ezer zloty (10 millió Ft) pénzdíjat, amelyet személyesen vett át december 6-án ünnepi gálaműsoron Wrocławban.

Az idén harmadik alkalommal osztották ki a Wrocław város és a Dziennik című lengyel országos napilap által alapított, Angelus Silesius XVII. századi wroclawi költőről, teológusról elnevezett Közép-Európai Irodalmi Díjat, melyet az előző évben lengyel nyelven kiadott, legjobbnak tartott közép-európai irodalmi műnek ítélnek oda.

A versenyben 21 ország íróinak művei vehetnek részt. A lengyel kiadók egy hazai és egy külföldi szerzőt jelölhetnek. A díjra nevezett 40 könyvből hét került be a döntőbe, köztük Krasznahorkai László műve is, Az ellenállás melankóliája. Esterházy Péter többek között olyan neves írókat utasított maga mögé, mint a német Günter Grass.

A Harmonia Caelestis lengyel fordítását Teresa Worowska, a magyar irodalom kiváló tolmácsolója és elkötelezett népszerűsítője készítette. A kötet a Czytelnik kiadó gondozásában jelent meg tavaly Lengyelországban, s azóta már a második kiadást is megérte a könyv. A nagyszabású családregény folytatása, a Javított kiadás 2008 januárjában jelent meg lengyelül, Esterházy legújabb regényét, a Semmi művészet-et pedig jövőre tervezi megjelentetni a kiadó.

Ez egy valódi közép-európai nagyságú könyv – jegyezte meg Natalia Gorbaniewska, a zsűri elnöke a díjkiosztó gálán. – Mintha csak az Angelus számára készült volna, noha megírásának idején a a díj még nem is létezett. Pontosan erre találták ki a wroclawiak az Angelust – tette még hozzá.

Az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díj döntőbe jutott könyvei 2008-ban: 
1. Esterházy Péter — Harmonia Cælestis /Czytelnik/ - Magyarország
2. Günter Grass — A hagyma hámozása /Polnord-Oskar/ - Németország
3. Krasznahorkai László — Az ellenállás melankóliája /W.A.B./ - Magyarország
4. Małgorzata Szejnert — Czarny ogród (Fekete kert) /Znak/ - Lengyelország
5. Olga Tokarczuk — Bieguni (Futók) /Wydawnictwo Literackie/ - Lengyelország
6. Swietłana Wasilenko — Głuptaska (Butuska) /Czarne/ - Oroszország
7. Juli Zeh — Instynkt gry (Játékösztön) /W.A.B./ - Németország

Az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díj honlapja:
www.angelus.com.pl