Megérteni Chopint - műhelykurzus

Zene

Megérteni Chopint - elméleti és gyakorlati műhelykurzus 2009. november 23-24 (hétfő-kedd) Liszt Ferenc Művészeti Egyetem - Kisterem

2009. november 23. (hétfő), 12.00 — november 25. (szerda)

Liszt Ferenc Művészeti Egyetem

Megérteni Chopint - elméleti és gyakorlati műhelykurzus a Chopin 2010 - Nemzetközi Chopin Év keretében

2009. november 23-24 (hétfő-kedd)

Liszt Ferenc Művészeti Egyetem - Kisterem
Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.

A világon először Magyarországon rendezik meg november 23-án és 24-én a Zeneakadémián a Megérteni Chopint - lengyel nemzeti táncok és Chopin zenéje című programot a nagy lengyel zeneszerző, Chopin zenéjét mélyebben megérteni szándékozó graduális és doktori képzésben részt vevő zongoristahallgatók számára.

A program során a résztvevők lengyel nemzeti táncokat tanulnak Zofia Czeklewska táncos és koreográfus vezetésével, majd pedig Andrzej Jasiriski, a Katowicei Zeneakadémia professzora, Chopin zenéjének megkerülhetetlen szakértője tart előadást és zongora-mesterkurzust. A kétnapos műhelymunkára a Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatásával a Liszt Ferenc Zeneművészed Egyetem, a Sziléziai Filharmónia és a Ferenczy György Alapítvány szervezésében kerül sor.

A szervezők 2010-ben, Chopin születésének 200. évfordulója alkalmából a program folytatásaként országos koncertsorozat előkészítését kezdték meg. A koncertek alkalmával Chopin-zeneművek csendülnek fel a Sziléziai Kamarazenekar és fiatal magyar zongoristák előadásában. A koncertsorozat létrejöttében a szervezők segítségére lehetnek Chopint és a zenét szerető mecénások.

Szervezők: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest és a Filharmonia Śląska (Sziléziai Filharmónia), Katowice

Társszervezők: Zespół Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny (St. Hadyna „Szilézia” Néptáncegyüttes), Ferenczy György Alapítvány – Chopin Társaság

Létrejött a lengyel Nemzeti Kulturális Örökség Miniszteri keretéből.

Program:

november 23. (hétfő), 11.00-14.30 és 16.00-19.30
lengyel nemzeti táncok - Zofia Czechlewska (táncoktató, koreográfus)

november 24. (kedd), 11.00-14.30
A Chopin művek interpretálási nehézségei - prof. Andrzej Jasiński (zongoraművész, egyetemi tanár)

november 24. (kedd), 16.00-19.30
Zongora gyakorlati műhely - prof. Andrzej Jasinski (zongoraművész, egyetemi tanár)

Lengyel nemzeti táncok

Mazur
erélyes, határozott karakterű, közėptempójú tánc, könnyed, gyakran vidám dallammal. Feltűnő ės jellegzetes a szabálytalan helyeken, gyakran szeszélyesen vagy incselkedve megjelenő hangsúlyok ereje.

Kujawiak
legato jellegű, folyamatos, kifejezetten éneklő dallamú tánc, nyugodt tempóban, hármas lüktetésű ütemben.

Oberek
heves, elemi erejű, vidám forgó tánc, élénk, ugrótánc-szerű dallammal, jellegzetes hirtelen megállásokkal, hármas tagolású ütemben.

Polonez
(fr. polonaise, la polonaise, olasz la polacca) reprezentatív lengyel
nemzeti (eleinte udvari) tánc, ünnepélyes, kecses, könnyed mozdulatokkal. Kimért, de mégis haladó, jellegzetes ritmusképletre, hármas lüktetésre történő léptekkel.

Krakowiak
élénk tánc Krakkó kömyékéről, kettős tagolású ütemben és jellegzetes
szinkópás ritmussal.

Fryderyk Chopin (1810-1849) gyakran és szívesen táncoló emberek közé tartozott. Élete folyamán gyakran fejezte ki gondolatait táncformák felhasználásával. Első darabjai polonézek voltak, az utolsók – mazurkák. Szívesen írt keringőket is. A többi tánctípusok – ecossaises, menuet, krakowiak, contredance, bolero és tarantella elvétve születtek, leginkább véletlenszerű ötletből. Száznál is több táncot komponált. A Kiindulópontjuk a népi eredetű vagy éppen divatos táncok utánzása volt, de a tánczene stilizálásának eddigi gyakorlatához képest F. Chopin jelentős előrelépést tett. Még tovább ment a „táncolni való” zenének a „hallgatni való” zenévé átalakításának terén, az adott tánc jellegének megtagadása nélkül. A Chopin mazurkáiban és keringőiben a használati és konvencionális zene lírikus kifejezés eszközévé alakult át, a polonézekben pedig költői elbeszéléssé. A tizenhat, tisztán zongorára írt polonézek közül csupán hét érdemelte meg az opus-számmal való megjelölését. A többi a zeneszerző gyermekkori szerzeményei. A hét polonéz mindegyike egyedi és eltérő karakterrel rendelkezik. Polonézzel találkozunk továbbá a Chopin kamara és versenymű darabjaiban is. A népi hagyomány hatása a mazurkákban a legszembetűnőbb (mazur, kujawiak, oberek táncokból álló tánccsoport), de a zeneszerző fokozatosan szerves egységgé kovácsolta az összes – zenehallgatásban, játékban, táncban – tapasztalt népi, divatbeli és művészeti hatásokat. A nemzeti táncok kíváló ismeretének köszönhetően Chopin a lengyel nemzeti stilus alkotója lett.

Zofia Czechlewska, a Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny (St. Hadyna „Szilézia” Néptáncegyüttes) szólótáncosa, tánctanára, koreográfusa és a tánckar vezető asszisztense. Együttműködik több lengyel Filharmóniai Társasággal a szilveszteri hangversenyek létrehozásában. Néptánc és nemzeti tánc tanára, a Sziléziai Körzeti Oktatási Központ által szervezett évenkénti műhelykurzusok vezető tanára.
Művészeti tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el.

prof. Andrzej Jasiński, egyetemi tanárPedagógus és aktív zongoraművész. Számos felvételt készített a lengyelorszagi és külföldi rádiók és TV csatornák részére. Az Anyaiskolájában – Akademia Muzyczna w Katowicach (Zeneakadémia Katowice) – 1962. óta dolgozik, jelenleg egyetemi tanár minőségben. Sok mesterkurzust vezet Lengyelországban és a világ más országaiban. Két alkalommal (2000. és 2005.) a varsói Nemzetközi Chopin Zongoraverseny zsűrielnöke volt, és ezt a funkciót tölti majd be 2010.-ben is. Prof. Andrzej Jasiński diákjai és végzősei sok nívós díjat nyertek fontos nemzetközi zongoraversenyeken, pl.: a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen, Varsó – K. Zimerman (I. díj), K. Jabłoński (III.), a nemzetközi zongoraversenyeken Bolzano és Liszt F. Utrecht – Z. Raubo (VI. és IV.), A. Rubinstein in memoriam Bydgoszcz és Monza – B. Bilińska (II. és I.), Cantu – H. Salwarowski (I.), Monterey (Mexikó) – P. Banasik (I.). Tudományos tevékenységet is folytat, előadásokat tart tudományos tanácskozásokon és zenetudományi kongresszusokon.Művészi és pedagógiai munkáját sok magas állami kitüntetés méltatja, pl. Polonia Restituta Parancsnoki Kereszt. A katowicei Zeneakadémia honoris causa doktora.

Havasiné Darska Izabella, zongora művész-tanárkent szerzett diplomat a I.J.Paderewski Zeneakademian, Poznańban. Dalcroze-ritmika tanár, korrepetitor. Tanárai: Z. Dunin-Michałowska, I. Kurpisz-Stefanowa és A. Drzewiecki Poznań-ban, Ferenczy György Budapesten. Több mesterkurzuson tökéletesítette tudását. Zongoraművészként Lengyelországon és Magyarországon kívül több európai országban vendégszerepelt. Zongorát és zongora improvizációt tanított Poznań-ban a F. Chopin Zeneművészeti Szakközépiskolában, Budapesten zongoratanárként és korrepetitorként dolgozott többek között a Liszt Ferenc Zeneakadémián, aTáncművészeti Főiskolán és Pedagógus Továbbképző Tanfolyamán, valamint különböző zeneiskolákban. A Bolyai Nyári Egyetem zongora elméleti-módszertani és gyakorlati-tanítási kurzus vezető tanára. A Ferenczy György Alapítvány – Chopin Társaság alapítója. Tanári munkájáért a magyar Kulturális Minisztérium kitüntetését kapta. A „Lengyelország Szolgálatáért” Érdemrend lovagja.

Az egyetem honlapja

Chopin 2010 - A Lengyel Intézet bicentenáriumi rendezvényei: 2009 /2010 / 2011

2010 Chopin éve világszerte. A Budapesti Lengyel Intézet Frédéric Chopin, a világhírű lengyel zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából jubileumi rendezvény-sorozatot szervez, kapcsolódva a nemzetközi Chopin Évhez.

A több, mint egy éven át országszerte megrendezésre kerülő programok a legjelentősebb hazai kulturális intézetekkel való együttműködés keretében valósulnak meg, s olyan területeket ölelnek fel, mint dokumentum-vándorkiállítás és plakátkiállítás, a hagyományos zenei interpretációkon túlmutató koncertek és hangversenyek a legkiválóbb magyar és lengyel művészek részvételével, egyedülálló lemezfelvételek és reprint kiadások, zongoraversenyek, könyvbemutatók és public art projektek.

A Fryderyk Chopin Intézet