Vołosi (PL)

Zene

A VOŁOSI együttes egészen új színt hozott az európai világzenei színpadokra. Hogyan lehet megnevezni és meghatározni stílusukat? Talán mint energiarobbanást, mely a muzsikálás határtalan öröméből fakad.

2020. március 7. (szombat), 20.30

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest, Sztregova u. 3.

IX. WINE & VIOLIN Hegedűkészítők Szalonja - Fonó Budai Zeneház

A VOŁOSI együttes egészen új színt hozott az európai világzenei színpadokra. Az Új Hagyomány (Nowa Tradycja) 2010 Fesztiválon mutatkoztak be és azonnal el is nyerték a fesztivál összes fődíját és különdíját. 2011-ben megerősítették pozíciójukat megnyerve az European Broadcasting Union (EBU) Grand Prix-díját a legjobb folkzenei szerzemény kategóriában. 2012-ben kiadott első lemezük felkerült aTOP 20 World Music Charts Europe – a világzenei ranglista európai legjobb 20 lemeze közé. 2019májusában jelentette meg a Fonó Records kiadó a Lajkó Félix & Vołosi című lemezt, amely hatalmas sikereket ért el a world music világpiacán, besöpörve szinte az összes elérhető díjat, többek között bekerült a műfaj világelső lemezei közé.

A Vołosi fellépett a legrangosabb európai fesztiválokon (többek között: TFF Rudolstadt, Songlines Encounters London, Berlinale, United Islands Prague, Stockholm Fringe Festival, Colours of Ostrava, EBU Festival Opatia, Cross Culture Warsaw, ArtPole Ukraine, ArtGene  Tbilisi, Polish Colours, Two Riversides, Spoiwa Kultury, FolkBaltica Flensburg, ArtZona Tbilisi, Globaltica World Cultures Festival, Folk Holidays, Ancient Trance Festival, Szczecin Tenis Festival, Transkaukazja, One Caucasus, Musicalia in Stosdorf, Chanterelle, Bronislaw Huberman Festival, Elvermose Koncerter, Ethno Jazz Festival, AUKSO Summer Academy, ArtGene, Dwa Brzegi, Spoiwa Kultury, FolkBaltica), számos koncertkörúton vettek részt (Németország, Dánia, Grúzia, Ukrajna). Koncertjeiket a Lengyel Rádió kettes és hármas csatornája, valamint a német WDR3 is közvetítette. A Vołosi nyitotta meg a 2017-es katowicei  WOMEX- World Music Expo eseményeit is.

Majdnem mindenki azt mondja, hogy ez a zene ismerősnek tetszik, rögtön hozzá is teszi azonban , hogy először hall ilyesmit. Hogyan lehet megnevezni és meghatározni stílusukat? Talán mint energiarobbanást, mely a muzsikálás határtalan öröméből fakad. Esetleg, mint az emberi lélek mélyrétegeinek felfedezését, amelyekhez csak a zene képes eljutni. Vagy mint az őserő keresését, amely az embereket a zenék szerzésére késztette. Végül, mint játékot hangokkal – improvizációt a zenei világok határán. Kétségkívül ennek a zenének a találkozás a lényege. A „kották” világának emberei találkoztak a „hallásból” játszókkal. Egyrészről a komolyzenész Lasoń fivérek, Stanisław és Krzysztof, a Katowicei Zeneakadémiához tartozó muzsikusok, akik mindig az improvizációrol álmodtak és mindenek fölött megszerették a népzenét spontaenitásával, életrevalóságával és szépségével

A másik oldalon vannak a guráljaink (hegyi emberek), de még milyenek! Elsőhegedű, brácsa és nagybőgő – mindegyik a legfelső fokon. Ez az autodidakták zenéje, de korántsem az amatőröké. Időnként úgy szólnak, mintha New Orleansban születtek volna. Megvan bennük az, ami csodálatba ejtette a világot a jazz születésekor. Angolul ezt “drive”-nak hívják. Zbigniew Michalek, Jan Kaczmarzyk és Robert Waszut a Kárpátok ízeit hozzák a zenekarba és ezzel együtt zenei benyomások sokaságát.  A beszkideki gyönyörű csúcsokon határtalan tér közepette  jött létre ez a találkozás, mely a mai napig fejlődik.