Sputnik Photos: A képzelet geometriája

Kiállítás

A Sputnik Photos kollektíva fotográfusai A képzelet geometriája című tárlatukon Lengyelország függetlenségének századik évfordulója alkalmából a XX. század húszas-harmincas évek lengyel avantgárdjának művészeti és társadalmi aspektusait gondolják újra.

2018. augusztus 30. (csütörtök), 18.00 — október 7. (vasárnap)

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

1065 Budapest, Nagymező utca 20.

SPUTNIK PHOTOS: A KÉPZELET GEOMETRIÁJA

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház tisztelettel meghívja Önt és barátait a Sputnik Photos: A képzelet geometriája című kiállítás bemutatására 2018. augusztus 30-án, csütörtökön, 18 órára.

Köszöntőt mond Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója.
Kurátori bevezetőt tart Claudia Küssel, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház vezető kurátora.
A kiállítást megnyitja Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója.

A Sputnik Photos fotográfusai A képzelet geometriája című tárlatukon Lengyelország függetlenségének századik évfordulója alkalmából a XX. század húszas-harmincas évek lengyel avantgardjának művészeti és társadalmi aspektusait gondolják újra. Fotókon, videókon és objekteken keresztül követik végig Lengyelország és Európa adott korszakának aktuális témáit. A kiállításra a magyar képzőművészt, Puklus Pétert is meghívták, hogy munkáival párbeszédbe kerüljön és egy külső szemlélő perspektíváját is hozzátegye a lengyel alkotócsoport kiállításához.

Részt vevő művészek: Agnieszka Rayss, Jan Brykczyński, Michał Łuczak, Rafał Milach & Karolina Gembara, Adam Pańczuk, Puklus Péter

A kiállítás megtekinthető:
2018. augusztus 31. - 2018. október 7.
Kedd - vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Claudia Küssel, a Mai Manó Ház vezető kuratora

Sputnik Photos 

A Sputnik Photos kelet- és közép-európai fotográfusok nemzetközi kollektívája. A 2006-ban alapított csoport kiindulópontja a tagok lakóhelyének számító, a közép-kelet európai régióban megélt, közvetlen élet- és történelem-tapasztalata és azoknak a szociopolitikai folyamatoknak és szociokulturális jelenségeknek a vizsgálata, amelyek a Szovjetunió felbomlása óta a térség átalakulását hajtották.

Az elmúlt évtized során a Sputnik Photos a fotográfia, a film eszközét és a fotókönyv műfaját használta a múlt feldolgozásához és a jelen megértéséhez. Lost Territories (Elveszett területek) című, folyamatosan zajló projektjük a korábbi keleti blokkon belül egymást követő vagy elliptikus történelmi-gazdasági fejlemények lezáratlan beszámolója, mely a csoport poszt-szovjet államokra vetített, egyedi fókuszát képviseli.

A Sputnik Photos tagjai formával, tartalommal kísérleteznek, többféle platformon keresztül terjesztik műveiket, kurátorokkal, írókkal és vizuális művészekkel működnek együtt. A kollektívának sikerült művészeti gyakorlatát a dokumentarista fotográfia legújabbkori lehetőségeiről és társadalmon belüli alkalmazhatóságáról szóló, folyamatosan változó vitába is beépíteni.

A kollektíva földrajzi bázishelyével folytatott párbeszédének fontos építőeleme a mentorálás iránti elkötelezettség és oktatási programok kezdeményezése, amelyek célja a térség fiatal művészeinek segítése a kreatív tervezési folyamaton, valamint a térségbeli fiatal alkotók képviselete. Oktató jellegű törekvéseik a kollektíva alapvető missziójának központi elemét alkotják, amelyek célja, hogy ne pusztán dokumentarista fotográfusokat és képzőművészeket indítson útnak a világban, hanem aktív állampolgárokat és a fentiekben vázolt tevékenységek elkötelezett résztvevőit is.