MIKULÁS NAPJÁN INDUL A LATARKA VÁSÁR

2017. november 27. (hétfő)

INTERJÚ A KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETRŐL: MIKULÁS NAPJÁN INDUL A LATARKA KARÁCSONYI VÁSÁR

A LATARKA Galéria négy kurátorával beszélgettünk az évente megrendezett, hagyományteremtő LATARKA Kortárs Művészeti Vásár kapcsán a művészeti kvalitásról, a nemzetközi, kortárs művészetben rejlő aktuális lehetőségekről, valamint arról, hogy a képzőművészetben, s így egy galéria életében is mennyire kulcsfontosságú szereppel bír az újító szemlélet és a nyitottság.

A város szívében található Lengyel Intézet rendszeres látogatójaként már évekkel ezelőtt ráleltem a közvetlenül mellette található LATARKA Galéria különleges, egyedülálló programjaira, kiállításaira, amelyek változatossága kizökkenti az embert a szürke hétköznapokból. Ez alól természetesen a karácsonyi vásár sem kivétel. Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan indult és kiket céloz meg ez a kezdeményezés? Eltér valamiben a mostani vásár a az eddigiektől?

TOMASZ PIARS: Az egész 5 évvel ezelőtt kezdődött. Akkoriban ugyan voltak karácsonyi művészeti vásárok, de olyan kortárs művészeti vásár nem volt, ahol azonos áron lehetett volna hozzájutni az összes műalkotáshoz. Ebből fakadóan merült fel bennünk az igény arra, hogy elindítsunk egy olyan kezdeményezést, amely változatos kortárs művészeti alkotások által minél több, különböző ízlésű embert szólít meg. A LATARKA Galéria a vásár megrendezésére tökéletesen megfelelő helynek bizonyult. Hozzávetőlegesen 300 mű volt fellelhető az eddigi vásárok mindegyikén, és közel 160 különböző művész munkáját mutatta be évente. A mostani, exkluzív ötödik vásár alkalmával egy konkrét összeget jótékonysági célra is fel fogunk ajánlani a rászorulóknak, a szegény gyerekeknek. Olyan embereknek szól ez a kezdeményezés, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy akár a havi fizetésüket is elköltsék az ajándéknak szánt műalkotásokra. Arra törekedtünk, hogy minden műkedvelő és műgyűjtő minél olcsóbban jusson hozzá az egyes munkákhoz, lehetőséget teremtve ezáltal arra, hogy a kortárs művészet minél szélesebb körben elterjedjen, és az összes műkedvelő számára elérhetővé váljon. Célunk a karácsonyi vásárral a mai napig tehát az, hogy az emberek a lehető legfrissebb, legegyedibb kortárs alkotásokkal díszíthessék otthonukat.

Feltűnt, hogy a korábbi vásárokon a nemzetközi jelenlét csak fokozódott az elmúlt években. A galériának tehát sok külföldi partnere van, akikkel sikeresen együttműködik. Hogyan nyilvánul meg ez az együttműködés a gyakorlatban?

BÁNKI ÁKOS: A galériában és a vásáron a nemzetközi jelenlét valóban egyre erősebb. Nyilvánvalóan elsősorban a lengyel jelenlét a kiemelkedő. Azonban számos német, angol, spanyol művésszel is dolgoztunk már együtt. Sok lengyel galériával a jövőben is együttműködünk majd, és a LATARKA koncepciói, kiállításai is meg szoktak jelenni külföldi partnereink intézményeiben. Ez a nemzetközi jelenlét 2018-ban elég erősen láthatóvá fog válni. Tavasszal több együttműködő parnerünkkel is közös projektet tervezünk, varsói és wrocławi galériákkal, ahogy korábban több lengyel művészeti intézmény is rendezett kiállítást a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak. Ősszel pedig egy krakkói projekt van a láthatáron.

A LATARKA Galéria az egyik legnépszerűbb kiállítótér Budapesten. Hogy sikerült ekkora érdeklődő közönséget kialakítani? Milyen módon népszerűsítitek a vásárt?

BÁRSONY ISTVÁN: Mivel négy alapvetően különböző személyiség vagyunk, eleve más-más kiállításokon és művészekkel dolgoztunk, dolgozunk, így a közönségünk is nagyobb spektrumból adódik össze. Ezen kívül a jó hangulatú megnyitók és a kiváló lokáció is gyorsan nészerűvé tette a LATARKA Galériát, ami nem csak kiállítótér, hanem a kortárs művészeti szcéna társasági helyszíne is egyben.

BÁNKI ÁKOS: A vásár nem specializálódik generációkra, hanem egy olyan közösségre épít, amely a művész iránt nyitott és befogadó; ennek a közösségnek széles spektrumát sikerült elérnünk az elmúlt évek folyamán. Az egyetemistáktól a gyűjtőkön át a művészetre és a kortárs művészetre fogékony idősebb korosztályig mindenki megfordul nálunk, és megtalálják az ízlésüknek megfelelő kortárs műveket. Idén újabb csatornákon keresztül is próbálunk eljutni a fiatalabbak felé, nagyobb hangsúlyt fektetve az audiovizuális közlésre.

TOMASZ PIARS: Sok energiát és munkát fektetünk programjaink promóciójába. Minden kiállítás és esemény online elérhető a weboldalunkon, valamint video spotokat is készítünk, cikkeket írunk az aktuális hírekről. LATARKA online katalógusunk is van, ahol nyilvántartjuk a galériával kapcsolatban álló művészeket és műveiket, adataikat összegyűjtve. A kiállításokat és a megnyitókat profi fotósaink lelkesen dokumentálják. Idén pedig galériánk elkészítette első zenei klipjét is, egy kortárs művészeti rapet, Gazsi Rap Show, azaz Szőke Gáspár közreműködésével, aki szókimondó dalszövegeivel a budapesti underground hip-hop egyik legeredetibb alakja, maga is festőművész, és munkáival részt vesz a vásáron. Ajánljuk mindenki figyelmébe a LATARKA rapet, ami a humor mellett fontos igazságokat is tartalmaz.

Úgy láttam, hogy az eddigi vásárokon többnyire a festmények és a grafikák domináltak a többi médiumhoz képest. Mi alapján választjátok ki, hogy mely művek kerüljenek bemutatásra? Esetleg van olyan médium, ami kevésbé populáris? Mit javasoltok a jelentkező művészeknek, milyen szempontokat vegyenek figyelembe a jelentkezéskor?

TOMASZ PIARS: Ami a legfontosabb, hogy az ötlet eredeti legyen. A megvalósítás legyen egyedi, valamint érdemes figyelembe venni, hogy ez nem csak vásár, hanem kiállítás is egyben. Sokan el fognak jönni a promóciónak köszönhetően, így rengetegen látni fogják az alkotásokat. Az igényesség ezért is nagyon fontos. Figyelni kell arra, hogy kiállítható állapotban legyenek a leadott munkák, például a fotók vagy a grafikai munkák esetében érdemes az üvegezéssel vagy a keretezéssel előzőleg foglalkozni. Bármilyen műalkotással lehet pályázni. A tapasztalataim alapján viszont úgy vélem, hogy azokat a műveket veszik meg az érdeklődők, amelyeket otthon is szívesen nézegetnének nap, mint nap. Mindemellett nem feltétlenül csak a technika és az esztétikum fontos a bemutatásra kerülő munkák kapcsán, hanem a műalkotás mögötti koncepció, a gondolatiság; így jöhet létre egy művészi minőségű alkotás.

ESSE BÁNKI ÁKOS: A siker kulcsa az, hogy minél nagyobb művészeti értékkel rendelkezzen egy-egy mű, legyen figyelemfelkeltő, és igényesen, megfelelően legyenek tálalva a munkák. Fontos, hogy az is érzékelhető legyen a művön, hogy alkotója nagy becsben tartja, így sokkal nagyobb eséllyel kelti fel a látogatók figyelmét. Az igénytelenül bekeretezett munkák, vagy az értékarányuknak nem megfelelő képek szinte teljesen eladhatatlanok.Az eddigi kiállatásaitokat és a vásárokat szemügyre véve az a meglátásom, hogy összességében igen változatos és izgalmas művek kerülnek bemutatásra. Széles a paletta a LATARKA-ban. Úgy tűnik nekem, hogy akikkel együtt dolgoztok, szintén egymástól eltérő szemlélettel rendelkező, akár más-más korosztályba tartozó művészek. Húztok valamiféle generációs vagy egyéb határt?

BÁRSONY ISTVÁN: Nekem fontos, hogy több generáció állítson ki a kiállításaimon, és a műfaji sokszínűségre is törekszem. A diplomakiállítástól a galériákon át a webes felületekig az alkotók, alkotások tekintetében minden a vadászterületemnek számít.

BÁNKI ÁKOS: Különös figyelmet fordítunk mindannyian a vidéki művészekre is. Emellett az idősebb, fiatal vagy külföldi alkotóknak is megnyilvánulási teret adunk, s e nyitottság révén fedezünk fel új művészeket.

// szerző Takács Livia //

A karácsonyi kiállításon és vásáron december 6. és 21. között minden műkedvelőt és műgyűjtőt sok szeretettel vár a LATARKA négy kurátora: Tomasz Piars - Bánki Ákos - Bársony István - Esse Bánki Ákos

LATARKA KORTÁRS MŰVÉSZETI VÁSÁR 2017: https://polinst.hu/node/11396