Ryszard Kapuściński fotókiállítása Budapesten

Képzőművészet

2017. október 24. (kedd)

„Afrika. Az emberek kontinense” – ezzel a címmel látható november 8-ig a kiállítás a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, amely egy, a „riportirodalom császárának” eddig még soha nem látott képeiből készült új válogatást mutat be.

A kiállítást előadások sorozata nyitotta meg, amelynek felszólalói személyesen is ismerték Ryszard Kapuścińskit. Az első előadó, a Lengyel Köztársaság nagykövete, Jerzy Snopek professzor, irodalomtörténész, a szerző Magyarországgal való kapcsolatáról beszélt, míg Kovács István professzor, aki  1986-ban készített átfogó interjút Ryszard Kapuścińskival a riporter Eötvös Klubban rendezett fotókiállításának alkalmából, többek között elmondta:  Az akkori kiállítást, amely összességében a harmadik, ebből pedig az első külföldi volt, Csoóri Sándor költő és az ellenzék fontos alakja nyitotta meg. Érdemes arra is visszaemlékezni hogy Kapuściński úgy tartotta, magyar gyökerekkel rendelkezik. A harmadik előadást, mely „Az Idegen és a Más képe Ryszard Kapuściński afrikai fényképein” címet viselte, a krakkói Jagelló egyetem professzora, Kazimierz Wolny-Zmorzyński, a lengyel riportirodalom egyik élvonalbeli szakértője tartotta meg. Zárásul felolvasták Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövetének levelét, aki hivatásos afrikanistaként hangsúlyozta azt a szerepet, amelyet Kapuściński könyvei játszottak életpályájának alakulásában.  

A megnyitón szintén jelen volt Karolina Wojciechowska, a riporter nevét viselő alapítvány elnöke, akinek köszönhetően a kiállítás megjelenhetett Budapesten. – Örülök, hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy ez a fotóválogatás megtekinthető a magyar fővárosban, méghozzá ilyen kiemelt helyen.  Szerzőjük egyszer kijelentette, mindig is festő akart lenni, de egy cseppnyi tehetsége sem volt hozzá, ezért kötött ki a fényképezésnél, aminek minden bizonnyal nagy szerepe van abban, hogy fényképészete ennyire művészi, és hogy minden felvétel mögött milyen önálló történetek rejlenek. A megnyitón szintén jelen volt Szenyán Erzsébet műfordító, aki Kapuściński tizenkét művét ültette át magyar nyelvre. Az író halálának tizedik évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a Lengyel Intézet szervezésében, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének közreműködésével valósult meg. A  Lengyel Intézet tíz évvel ezelőtt, közvetlenül az író halála után, galériájában kiállításon látta vendégül Kapuściński afrikai fényképeinek egy másik válogatását, amelynek megnyitóján megtisztelt minket jelenlétével Alicja Kapuścińska, az író özvegye.

Az esemény galériája.