A legmagasabb szintű Broadway-előadás népi köntösben

2017. szeptember 19. (kedd)

Lengyelország erőteljes és igen jól irányzott népszerűsítése Magyarországon: a Stanisław Hadyna nevét viselő ŚLĄSK Lengyel Nemzeti Ének- és Táncegyüttes elnyerte a magyar közönség szívét, a magyarországi lengyelség, a Polonia tagjainak körében pedig őszinte meghatottságot váltott ki.

A Helokanie Południa című projekt keretében lebonyolított turné (amelyet a Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma finanszírozott) budapesti állomásán 2017 szeptember 14-én lépett fel az együttes a MOM Kulturális Központban. Műsorukban - hasonlóképpen a három nappal korábbi pozsonyihoz – hibátlan előadásban fonódtak össze Szlovákia, Horvátország, Magyarország és Lengyelország népzenéi, táncai és népdalai. Több mint 80 fő, táncosok, énekesek, imponáló tempó és a zenekar által előadott élőzene igazi élményt nyújtott a nézőknek.  Az egész inkább egy jó musical hatását keltette, mint egy népi motívumokon építkező hagyományos előadásét. A lengyel táncosok házigazdája az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes volt, amelynek tagjaival a ŚLĄSK Együttes tavaly ősszel közös tánc és ének workshopokat szervezett. Ennek az eredményeit is látni lehetett az előadás során.

- A mozdulatok könnyedsége, a kiváló női és férfi hangok, a gyönyörű jelmezek, de mindenekelőtt a fantasztikus zenei hangszerelés és a koreográfia maradt meg nekem hosszú időre az előadásból. Nincs kétségem, hogy pontosan az ilyen típusú előadásokkal hódíthatjuk meg leginkább magyar barátaink szívét. A magyarok ugyanis szeretik a népzenét és tisztelik a többi népet, ápolják identitásukat és kreatív módon keresik gyökereiket – mondotta a sajtó interjúban Jarosław Bajaczyk, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója.

Ahogy a ŚLĄSK írta a Helokanie Południa projekt hivatalos bevezetőjében: „ez a bizonyíték arra, hogy az európai kultúra működhet minden elválasztó tényező, nyelvi, történelmi vagy országhatár sorompók ellenére is. Együtt munkálkodva a különböző országokból származó partnerek az európai kulturális politika elvének megszilárdítóivá válnak – merítve a népművészeti forrásokból és ápolva azt.”

A turné magyarországi részének megszervezésében részt vett a Lengyel Intézet és a Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetsége is. Az előadást reklámozó plakátok láthatóak voltak a buszmegállókban, metróállomásokon és a hirdetőoszlopokon. Jelenleg is folynak a tárgyalások a magyar partnerrel, arról, hogy a ŚLĄSK együttes jövőre újra felléphessen Magyarországon, ezúttal már közös színpadon a magyar táncosokkal. A Magyar Állami Népi együttes akkorra már újra rendelkezni fog pompásan felújított székházával. Kiváló programja lehet ez a Lengyel Államiság 100-ik évfordulóját megünneplő eseménysorozatnak.

Az előadás után a Lengyel Intézet egy fogadáson látta vendégül a magyar néptáncegyüttesek vezetőit, a különböző fesztiválok szervezőit és a népzenei szakembereket.

Az előadás képei