Marek Kamiński Budapesten

2017. szeptember 6. (szerda)

A Lengyel Intézet a Visztula Éve 2017 akciót népszerűsítő projektjének vendége Marek Kamiński lengyel utazó volt. A magyar főváros emellett a varsói Szirént ábrázoló falfestménnyel is gazdagodott, a Lengyel Intézet csapata pedig saját kenut épített, amely a Wisła nevet kapta.


Fot. Maciej Moskwa

Marek Kamiński lengyel utazó mindenekelőtt az Északi- és Déli-sark egy éven belül való elérése révén vált ismertté. 2007-ben a Szt. Albert testvér-medállal (Medal Św. Brata Alberta) tüntették ki arra irányuló tevékenységéért, hogy bemutassa, a mozgássérültek a társadalmi élet teljes jogú résztvevői lehetnek, komoly feladatokat hajthatnak végre és beteljesíthetik álmaikat. Magyarországra azért érkezett, hogy meséljen nekünk a "Visztula Expedícióról", amelynek keretében nyáron, majd télen (2009-2010) kajakozta végig a Visztula folyót annak forrásától a Balti-tengerig (1047 km). Ennek az expedíciónak alapján született meg könyve, a "Visztula. 1047 titok" (Wisła. 1047 tajemnic) c. útikalauz.

Találkozójára a magyar közönséggel  szeptember 1-jén, a helyszíneiben és tematikájában is a Dunára összpontosító Dunapest fesztivál programjában került sor. Az előadásra, amely "Amikor a lehetetlen lehetségessé válik. Utazások az álmok határán" címet kapta, a Bálna Budapest kulturális centrumban került sor. Kijelentette, hogy az utazások nem a célba való megérkezésról vagy bravúrok végrehajtásáról szólnak, a cél maga az utazás. A hallgatóságot bátorította saját álmaik követésére, a belső szabadság keresésére, a szabadságra a különböző függőségektől és félelmektől. - Számomra ilyen szabadságot hoznak az utazások a sarkvidékre. Ezek során találom meg a választ a legfontosabb, az élet értelmére vonatkozó kérdésekre, amelyeket maganak teszek fel. Alkalom ez az önmagunkkal való találkozásra, a valódi én megismerésére. Megállapította, hogy a sarkvidékek jóval többet jelentenek a földrajznál, van bennük valami varázslatos. - Úgy, ahogy a sarkok az iránytű mutatóját vonzzák, bár az ezt mozgató erő nem látható, ugyanígy létezik lelki valóság is. 

Ugyanezen a napon vendégünk munkaebéden találkozott magyar újságírókkal a Lengyel Intézetben. Elmondta, a Visztula beutazásának terve akkor merült fel benne, amikor ráébredt, milyen gyakran nem értékeljük azoknak a dolgoknak a szépségét, amelyek a közelünkben találhatóak. - A Visztula lenézett dolog, még Zbigniew Herbert is is úgy ír róla, mint zavaros folyóról. Ezzel egy időben viszont azok a tájak, amelyeken végighalad, lenyűgözőek. Néha olyan érzésem volt, mintha az Amazonason lennék, máskor a sarkvidéken vagy Izlandon. Marek Krajewski elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a Visztulával kapcsolatos felfogás a Visztula-expedícióról szóló dokumentumfilm megjelenését követően gyorsan változásnak indult. Láthatóan felpezsdült az evezős élet, az élet a városokban pedig kezd visszatérni a folyópartra. Mesélt alapítványáról és társadalmi célú projektjeiről is, többek között a Felfedezők Táboráról. Hangsúlyozva a hit szerepét az életben, felidézta II. János Pál pápa szavait a "sokféle útról, melyek a csúcsra vezetnek".  - A hit ugyanígy egy út, ami mindegyikünk számára másmilyen. Fontos, hogy a hit az élet alapját jelentse, és ne korlátozódjon kizárólag rituális gesztusokra. 

A Dunapest másik lengyel kötődésű programja a Xolor Collective lengyel duó (Adam Walas és Anna Koźbiel-Walas) WARSZAWA – BUDAPESZT c. falfestménye volt. A Varsó címerében szereplő Szirént és a Budapest címerét tartó oroszlánt és griffet szokatlan helyzetben bemutató mű a Népszigeten került fel egy 50 méteres falra más magyar művészek alkotásaivel együtt egy több napos street art akció keretében.

Szintén a Népsziget adott otthont a fesztivál teljes ideje alatt, szeptember 1-3 között zajló workshopnak, amely során az amatőr részvevők fából készült csónakot építettek. Marek Kamiński személyesen is megtekintette az épülő csónakokat. A résztvevő négy csapat között a Lengyel Intézet stábja is képviseltette magát (dolgozókkal és önkéntesekkel egyaránt). A jó hangulatú, de intenzív munka eredménye a Visztula Éve 2017 és a Wisła - Warszawa logóival díszített fehér-piros kenu lett. Az akcióról széles körben beszámolt a magyar média is. A Lengyel Intézet kenuja a jövőben nem csak a Visztula promócióját szolgálja majd, de a magyarokat és a Magyarországon élő lengyeleket integráló egyéb projekteket is.

--------------------------------------------------------------------------------

A 2017-es évet a Lengyel Köztársaság Szejmje alulról érkező társadalmi kezdeményezésre nyilvánította a Visztula évévé, abból a célból, hogy "közösen építse a Visztula márkát", és hogy "emlékeztessen azokra a szép időkre, amikor a Visztula inkább összekötött, mint elválasztott". A budapesti Lengyel Intézet az akcióhoz csatlakozással a Visztulát mint turisztikai vonzerőt és az aktív pihenés eltöltésének kiváló helyét szerette volna bemutatni. A magyar közönség megismerhette a lengyel folyók királynőjének jelentőségét Lengyelország történelmében és gazdaságában, mindenekelőtt pedig a turisztikai és társadalmi infrastruktúra villámléptű kiépülését a Visztula és más folyók mentén a lengyel városokban.

Az idei év júliusában a népszigeti KABIN klubban a Lengyel Intézet számos más szervezettel partnerségben a Visztula évéhez kötődő egyéb projekteket is megvalósított.