HŐSÖK NEJE

Kiállítás

2017. augusztus 31. (csütörtök), 19.00 — szeptember 29. (péntek)

1061 Budapest, Andrássy út. 32

HŐSÖK NEJE

Kortárs művészeti kiállítás a LATARKA Galériában

Megnyító augusztus 31-én 19.00 órakor

A kiállítást megnyítja Bordács Andrea esztéta

Lilith Öröksége művészeti csoport – Kusovszky Bea, Fajgerné Dudás Andrea, Oláh Orsolya

 

Ki volt Gizella királyné, Laszkarisz Mária, vagy Prodjebrád Katalin?

Ismerősek lehetnek történelem órákról, de mégis bizonytalan emlékek. Pedig legmeghatározóbb királyainknak voltak feleségeik, országunk királynői, akik bár fontos szerepet töltöttek be, mégis alul reprezentált résztvevői a történelmünknek. A hősök tere szobrai minden magyar emberben élő kép, és a turisták kedvelt szelfi helyszíne. Ezek a szobrok mára mind médiumukban, mind antropológiailag, hermenetuológiailag megkövültek. De minden sikeres férfi mögött áll egy nő, tartja a mondás. A látogatók elfogadják, a magyarok együtt élnek a Hősök tere képével és meg sem kérdőjelezik, fel se merül bennük, hogy hol vannak a hősök nejei?

Egyedül Mária Terézia vívta ki magának a megtiszteltetést, hogy az utókort is emlékeztesse tetteire. Persze volt, aki fiatalon elhunyt, és volt, aki a történelemi feljegyzések pontatlansága miatt veszett homályba.

A nőket ábrázoló szobrokat az egész országban kutatni kell. Köztereinken szobraik a szépséget és az erotikát képviselik, vagy esetleg szentként találkozunk velük. Szimbolikusan és általánosan is felvet ez bennünk nő művészekben kérdéseket. A sikeres pályafutás, királyok feleségeiként, társként, anyaként nem elegek hogy beleférjenek a vizuális világunkba?

A Lilith Öröksége művészeti csoport munkájával beemeli hőseink feleségeit a patriarchális kultúrtörténetbe. Sajátos emlékművet állítva ezzel.

Megtekinthető szeptember 29-ig

Andrássy út 32. LATARKA Galéria

Az eseményt támogatta a Partizán Műteremház, PP Center, ArtKartell.