Új korszak a lengyel-magyar kapcsolatokban

2017. július 7. (péntek)

2018. május 3-án, Lengyelország nemzeti ünnepén indul el a LOT légitársaság Budapest-New York közötti közvetlen járatának első Dreamlinere (Boeing 787).

Ezt a tervet jelentették be ma a ferihergyi repülőtéren Mateusz Morawiecki, a Lengyel Köztársaság miniszterelnökhelyettese, Szíjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője, Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Rafał Milczarski, a LOT elnöke, Adam Bielan, a Lengyel Köztársaság Szenátusának házelnök-helyettese jelenlétében. Minden felszólaló kiemelte a LOT döntésének fontosságát nem csak a lengyel-magyar kapcsolatokban, hanem a teljes közép-európai régió gazdasági fejlődése szempontjából is. Az eseményt a magyar média élénk figyelemmel követte. Fontos kiemelni, hogy Budapest 2011 óta nem rendelkezik közvetlen kapcsolattal az Egyesült Államok felé, miközben a a vonalat igénybe vevő utasok számát évi 160 ezerre becsülik. 

Morawiecki miniszterelnök-helyettes a ma reggeli találkozóra olyan Dreamlinerrel érkezett, amelyek a jövő évtől szolgálják majd ki - varsói vagy más átszállás nélkül - a Budapest-New York (hetente négyszer) és a Budapest-Chicago (hetente kétszer) vonalakat. Az összegyűlt újságírók a sajtótájékoztató után a gép fedélzetét is megtekinthették.

Az esemény képei