Polska Jazz: Stryjo (PL)

Zene

Koncert a Polska Jazz sorozat keretében.

2015. március 7. (szombat), 21.00

Budapest Music Center – Opus Jazz Club

Budapest, IX. Mátyás u. 8.

Nikola Kołodziejczyk - zongora
Maciej Szczyciński - nagybőgő
Michał Bryndal - dob

A Stryjo a hagyományos „szólista-kíséret” trió felfogással szemben a demokráciára és az összjátékra helyezi a hangsúlyt. Eleinte saját szerzeményekkel turnéztak, majd koncertjeiken az improvizáció fokozatosan egyre nagyobb teret nyert az előre rögzített kompozíciókkal szemben, míg végül teljesen átvette annak helyét. Koncertjeik így már teljes egészében improvizáltak, azaz kompozícióik az adott pillanatban születnek. A free jazz trióktól eltérően azonban egész más technikát alkalmaznak: közös narratívát hoznak létre, melyben az egymás iránti zenei tisztelet lírai és lenyűgöző zenét eredményez, egyfajta modern európai jazzt, melyben megjelennek a klasszikus zenei gyökerek, de a lengyel népzene, a flamenco, disco, punk, vagy a világzene is. A harmóniákkal való játék szabadsága, a szinte Bach-szerű dallamok és tisztaság a zenei forma iránti alázatukban nyilvánul meg, mely folyamatos pozitív zenei energiát sugároz.

„A magát teljesen improvizatív zenét játszó együttesként aposztrofáló trió meglepő módon különböző eredetű és meglehetősen hagyományos témákból építkezik. Ez azonban nem a szokásos lineáris módon történik, hanem hepehupás, kavargó, gyors váltásokkal, különböző stílusok és ritmusok közti váratlan ugrásokkal, mintha mindezekből a heterogén elemekből végül egy pontosan illeszkedő puzzle darabjai épülnének fel. Így létrejövő élénk, friss és rendkívül dinamikus zenéjük egyértelműen Esbjörn Svensson szellemét idézi. Elképesztő, ahogy ez a három zenész a legkülönfélébb zenei területeken barangolva a lehető legnagyobb könnyedséggel és természetességgel képes azokat egymáshoz kapcsolni.” Henning Bolte - All About Jazz, 2014. november

 

www.stryjo.com 

 


 

Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, a jegy.hu oldalon, valamint EZEN A LINKEN.

 

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni, mert ülőhelyet csak így tudunk biztosítani!
Tel: (+36 1) 216 7894