Kazimierz Nowak: Kerékpárral és gyalog a fekete földrészen át

Egyéb

Volt egyszer egy lengyel utazó, aki több mint 80 évvel ezelőtt öt éven át tartó afrikai barangolásra indult. Egy ismeretlen földrész nyomában több mint 40.000 kilométert tett meg kerékpáron, lóháton és csónakon, mintegy 10.000 fényképben beszélve el különleges útja történetét. A Lengyel Intézet és a Publikon Kiadó közös könyvbemutatója a Lengyel Intézetben.

2015. január 28. (szerda), 18.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Kazimierz Nowak: Kerékpárral és gyalog a fekete földrészen át
Levelek az 1931-1936-os afrikai útról

Volt egyszer egy lengyel utazó, aki több mint 80 évvel ezelőtt öt éven át tartó afrikai barangolásra indult. Egy ismeretlen földrész nyomában több mint 40.000 kilométert tett meg kerékpáron, lóháton és csónakon, mintegy 10.000 fényképben és levelek, feljegyzések sorában beszélve el különleges útja történetét. Kazimierz Nowak alakját még 2011 telén ismerhette meg a magyar közönség az őt és afrikai útja során készített kivételes felvételeit bemutató kiállítás jóvoltából. A Lengyel Intézetben bemutatkozó anyag nyomán merült fel a róla szóló könyv kiadásának gondolata, mely végül egy maroknyi ember fáradhatatlan igyekezetének és kitartásának köszönhetően a tavalyi év végén végül magyarul is megjelenhetett. A fekete földrészt elsőként feltáró lengyel utazó írásaiból szerkesztett kivételes könyv bemutatójára 2015. január 28-án, szerdán, 18 órakor kerül sor a Lengyel Intézet és a Publikon Kiadó szervezésében.

 

„Nowakot hatalmas képzelőereje és nem mindennapi bátorsága vitte előre – és semmi sem tántorította el vállalkozásától. Megmutatta, hogy egy teljesen védtelen, fegyvertelen ember, ha hisz a másik emberben, magányosan átszelheti e roppant nagy földrészt, méghozzá egy olyan korban, amikor Európa még éppen csak hozzálátott a Harmadik Világ felfedezéséhez. Ő már a 20. század harmincas éveiben arra tanított minket, hogyan tekintsünk a Harmadik Világra és miként viseltessünk lakói iránt.”

–méltatta beszédében a XX. század egy későbbi fejezetének egyik legnagyobb utazója és gondolkodója, Ryszard Kapuściński.

 

Kazimierz Nowak: Kerékpárral és gyalog a fekete földrészen át, Publikon Kiadó 2014

Fordította: Wołosz Vera

A kiadó ajánlója:

Meseszerű tájakon, festői vízesések mellett, füstölgő vulkánok tövében, a végtelen területet birodalmuknak tudó vadállatok megszámlálhatatlan csapatai közt, sivatagi homokon át, az úttalan szavannákon, a trópusi esőerdő benőtt ösvényein keresztül vezető nyomon halad előre fáradhatatlanul egy magányos utazó. Időnként megáll, felállítja gépét, és fényképez; bejegyez valamit noteszébe, majd tovább indul: tolja szerény cókmókjával megrakodott, ütött-kopott kerékpárját. A férfi neve Kazimierz Nowak, ő a szerzője ennek a történetnek, amely mesék módjára tár fel előttünk egy térben és időben egyaránt távoli, csodás vidéket – Afrikát a 20. század harmincas éveiben. 

A Kerékpárral és gyalog a fekete földrészen keresztül című könyv jelentős népszerűségnek örvend Lengyelországban, jelenleg a nyolcadik kiadása kapható a boltokban. Igazi könyvcsemege – egy-egy utazás alkalmával remek kikapcsolódást kínál az érdeklődőknek! 

A könyvbemutató résztvevői:

Balogh Sándor – A Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke, magyar-afrikai illetve afrikai-magyar értékteremtő projektek támogatója

Dr. Tarrósy István – PTE BTK Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének adjunktusa, Afrika-kutató, az Afrika Tanulmányok című lap szerkesztője (Publikon)

Wołosz Vera – a könyv fordítója

Dr. Hoppál Péter – Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára

A Publikon Kiadó – a Lengyel Könyvintézet fordításokat ösztönző támogatásával, együttműködve a jogtulajdonos Sorus Kiadóval – magyarra fordította a művet és a magyar olvasóközönség számára is elérhetővé teszi e korszakos naplót, melynek fotói önmagukban páratlan kulturális értéket képviselnek. 

 

Figyelem! A helyszínen több mint 20%-os kedvezménnyel, 3000 Ft-ért lehet majd megvásárolni a könyvet!

 

 

A kötet megjelenését támogatta:

Instytut Książki / The Polish Book Institute, ©POLAND Translation Program, AHU, Magyar Afrika Társaság, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap

Részlet a könyvből

További részletek a Kiadó honlapján