POLSKA JAZZ - Obara International Quintet feat. Tom Arthurs

Zene

Polska Jazz - 2. Lengyel Jazz Fesztivál. A legizgalmasabb, legfrissebb, leginvenciózusabb lengyel jazzelőadók szemléje már másodszor a Budapest Music Centerben 2014. november 6-8.

2014. november 7. (péntek), 21.00

Budapest Music Center, Opus Jazz Club

Budapest, IX. Mátyás u. 8.

A BMC és a Lengyel Intézet 2013 őszén hatalmas sikerrel, első alkalommal megrendezett  nagyszabású, közös programsorozata, a világviszonylatban is ismert és elismert kortárs lengyel jazz háromnapos budapesti ünnepe folytatódik 2014. november 6-8. között. Az idei fesztivál is bővelkedik sztárokban, közülük a legnagyobb Aga Zaryan, akinek nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy EMI Grouphoz tartozó Blue Note Records, a világ legrangosabb jazzkiadójának felfedezettje.

 A Polska Jazz - 2. Lengyel Jazz Fesztivál 2014 bemutatja:

Obara International Quintet feat. Tom Arthurs

Maciej Obara - altszaxofon
Tom Arthurs - trombita
Dominik Wania - zongora
Ole Morten Vågan – nagybőgő
Gard Nilssen – dob

 A lengyel szaxofonos és zeneszerző Maciej Obara 2006-tól van jelen a nemzetközi jazz színtéren. 2008-ban az amerikai szaxofonos Antoine Roney társaságában turnézott Lengyelországban, s honfitársa, a trombitás legenda Tomasz Stanko ekkor hívta fel rá Manfred Eicher, az ECM kiadó tulajdonosának figyelmét. Stankóval ezt olyan gyümölcsöző együttműködések követték, mint a Terminal 7, a Tomasz Stanko Special Project és a New Balladyna Quartet.

2008-ban saját csapata, a Maciej Obara Trio megjelentette I Can Do It című nagysikerű albumát, a következő évben pedig, a Brooklyn Academy of Music hallgatójaként, Maciej megalakította a MaMuGe 3 formációt Harvey Sorgen (dobok) és John Lindberg (ének) társaságában, amely Three címmel adott ki lemezt. Szintén ekkor kereste meg Ralph Alessi (trombita), Mark Helias (basszusgitár) és Nasheet Waits (dob) amerikai muzsikusokat, s az így megalakult Obara Special Quartet a New York-i Systemstwo gondozásában Four címmel jelentette meg albumát.

Miután visszatért Lengyelországba, Obara International néven igen ambiciózus, érett projektet hozott létre Dominik Wania zongoristával, akit már attól kezdve ideális partnerének tekintett, mióta Tomasz Stanko zenekarában együtt játszottak. A formáció két norvég zenészével, Ole Morten Vagannal (basszusgitár) és Gard Nilssennel (dob) a Take Five: Europe nemzetközi művész képzési projekt résztvevőjeként ismerkedett meg. 2012 novemberében jelent meg a híres lengyel zeneszerző, Krzysztof Komeda előtt tisztelgő albumuk, a „felszabadult energiákat és elegáns lírát" (John Kelman, allaboutjazz.com) briliánsul ötvöző Komeda.

 2014-ben az Obara International Tom Arthurs brit trombitással és szárnykürtössel, szintén a Take Five Europe projekt egykori résztvevőjével kiegészülve kvintettként turnézik. A 2001-es Peter Whittingham Award győztes trombitást háromszor jelölték a BBC Jazz Awardsra a legjobb hangszeres előadó illetve a Rising Star kategóriában. Tom rendszeresen feltűnik a BBC Radio 3 műsoraiban és a legnagyobb nemzetközi jazzfesztiválokon (Berlin, North Sea, Cheltenham, Moers, Bath, Jazzd'or, London, Manchester, Belfast, Jeruzsálem). Hihetetlenül változatos és széles azoknak a köre, akikkel alkalmi projektekben vagy tartósabb együttműködések során eddig már együtt játszott: John Surman, John Taylor, Tom Rainey, Drew Gress, Ingrid Laubrock, Jack DeJohnette, Iain Ballamy, Thomas Strønen, Rudi Mahall, Julia Hülsmann, Nicolas Masson , John Schröder, Matthew Bourne, Kenny Wheeler.

 www.maciejobara.com

 

A fesztivál további programja:

RGG - november 6. csütörtök 21.00 óra (Opus Jazz Club)

Aga Zaryan and European Jazz Quintet- november 7. péntek 19.30 (Koncertterem)

Wojtek Mazolewski Quintet – november 8. szombat, 21.00 


 

Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, a jegy.hu oldalon, valamint EZEN A LINKEN.

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni, mert ülőhelyet csak így tudunk biztosítani!
Tel: (+36 1) 216 7894

 © BMC

Videók