Maciej Obara quartet

Zene

A Polska Jazz | 6. Lengyel Jazz Fesztivál ismét izgalmas metszetet kínál a világhírű és állandóan megújulni képes lengyel jazzszíntérről 2018. november 7. és 10. között négy estén át az Opus Jazz Club színpadán.

2018. november 7. (szerda), 20.00

BMC Opus Jazz Club

Budapest, Mátyás u. 8, 1093

fotó: Maciej Obara by Urszula-Tarasiewicz

Maciej Obara - szaxofon
Dominik Wania - zongora
Max Mucha - nagybőgő
Michał Miśkiewicz - dob

A lengyel szaxofonos, Maciej Obara számos korábbi lemeze után tavaly debütált a legendás ECM kiadónál Unloved című albumával. A rendkívül sikeres lemez érzelmi skálája és kifejező ereje a legfinomabb, kristálytiszta előadásmódtól egészen az erőteljes, kirobbanóan tüzes, heves játékig terjed. A címadó dal kivételével, melyet a modern lengyel jazz spiritus rectora, Krzysztof Komeda komponált Janusz Nasfeter azonos című filmjéhez, valamennyi darabot Obara jegyzi. Ahogy egy interjúban elmondta, mindez „rendkívül személyes vallomás a számomra oly kedves emberekről és helyekről”. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy témái csupán „vázlatok, melyekből szabadon, egyfajta valós idejű komponálás révén bontakozhat ki a hangunk”, a zenekar valamennyi tagjának elkötelezett részvételébel.

Maciej Obara és a zongorista Dominik Wania zenei kapcsolata bő egy évtizede kezdődött, amikor mindketten a közelmúltban elhunyt, ikonikus lengyel trombitás, Tomasz Stanko együttesében játszottak, s felfedezték a formák és a szabadság iránti kölcsönös vonzalmukat. A kvartettben hasonlóképpen működnek az erővonalak a zenészek között, s mind a négyen ugyanazzal a magabiztossággal mozognak a lejegyzett és a teljesen szabad formák közti mezsgyéken.

A Unloved  turnéját tavaly november 17-én, a Wroclawi Jazztopad Fesztiválon adott koncerten indították el, majd Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Norvégiában és Lengyelországban mutatták be klubokban és fesztiválokon egyaránt hol az albumon közreműködő norvég, hol pedig az Opusban most fellépő lengyel ritmusszekcióval.


A 6. Polska Jazz Fesztivál a lengyel függetlenség és államiság visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi eseménysorozat része

Jegyek