4 Pianos

Zene

Európai Hidak 2018: A Baltikum és Lengyelország. Leszek Możdżer, Marcin Wasilewski, Paweł Kaczmarczyk és Piotr Orzechowski „Pianohooligan” koncertje.

2018. szeptember 20. (csütörtök), 20.00

MÜPA

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Bár a Fesztivál Színház színpada biztosan nem hajol majd meg a négy zongora súlya alatt, megszólaltatóik, a négy lengyel pianista előadói kvalitásai kelthetnek olyan érzést a hallgatóban, hogy süllyednek a deszkák. A legnagyobb lengyel jazzmuzsikusokat pályára állító Jazz Juniors verseny és fesztivál életre hívásának negyvenedik évfordulójára összeállt négyes tagjai közül Leszek Możdżer, Paweł Kaczmarczyk és Piotr Orzechowski is innen indult, s mára nemzetközileg elismert előadóvá vált - ez utóbbi megállapítás Marcin Wasilewskire is igaz, aki triójával a legendás ECM kiadó csapatának tagja.

Leszek Możdżer szólózongora-koncertjeivel és kamaraegyütteseivel adott estjeivel éppúgy elbűvöli hallgatóságát világszerte, mint szimfonikus zenekari kísérettel. Klasszikus alapképzettségének köszönhetően Bach, Chopin és Lutosławski műveinek is értő tolmácsa, igazán azonban improvizációiban szárnyal. Marcin Wasilewski és triója előtt a világhírű trombitás, Tomasz Stańko mellett nyíltak meg a jazzvilág kapui, s ma a zongorás triójáték egyik leginkább figyelemre méltó képviselőinek tartják őket. Paweł Kaczmarczyk Audiofeeling Triójának minden újabb lemeze nagy érdeklődést ébreszt, hiszen nehezen kategorizálható zenéje mindig a műfaji határvidékeken tesz felfedező utakat. Ebben is hasonlít rá Piotr Orzechowski, aki csodagyerekként tűnt fel, majd a Berklee College of Musicon tanult, és megnyerte a Montreux-i Jazz-zongora Versenyt. Lenyűgöző módon dolgozza át, sűríti szólózongorára a legkülönbözőbb klasszikus szerzők műveit.

Ezen az estén a négy zongorista Chopintől Krzysztof Komedán át a Depeche Mode-ig kalandozik - rengeteg improvizációval.

Az Adam Mickiewicz Intézet nagyvonalú támogatásával, a Polska Music program és a lengyel függetlenség kikiáltásának centenáriumát ünneplő nemzetközi POLSKA 100 programok részeként. A Lengyel Köztársaság Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériumának a NIEPODLEGŁA 2017-2021 többéves program keretében történő finanszírozásában.

A program hivatalos utaztatója a LOT Lengyel Légitársaság.