A független Lengyelország a filmben és a zenében

Film

Lengyel jazz, a két világháború közötti időszak filmjei, kiállítás a budaörsi műemlék repülőtéren – júniusi események, amelyek mind-mind egy Lengyelország számára fontos évfordulóhoz kapcsolódnak.

2018. június 2. (szombat) — június 3. (vasárnap)

Budaörsi repülőtér

1112 Budapest, Kőérberki utca 36.

Lengyelország 123 évig nem volt jelen Európa politikai térképén, de 1918 novemberében visszanyerte függetlenségét. Mindezt a lengyel társadalom azon aktív részének a kitartása eredményezte, akik az elnyomás időszaka alatt is közvetítették a fiatal lengyelek újabb és újabb generációi felé a nemzeti nyelvhez és kultúrához való kötődést.

A 100nka (kiejtés: sztonka, jelentése: krumplibogár) lengyel jazzegyüttes elvezet minket a két világháború közötti jazz világába, amikor is elsősorban az avantgárd jazz dominált. Az együttes 2004 óta lép fel rendszeresen különböző zenei rendezvényeken. Tevékenysége kezdete óta szorosan együttműködik a lengyel és amerika jazz csillagaival.  Az együttes lemezein hallhatjuk többek között Mikołaj Trzaskát, Antoni Gralakot, Herb Robertsont. Tavaly decemberben együtt játszottak Tomasz Stańkóval az ausztriai Limmitationes fesztiválon.

Az esemény másik fontos elemeként a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a két világháború közötti lengyel filmekre. A lengyel filmgyártásban 1927-ben jelent meg a hang és a szín. Filmsztárok bukkantak fel, különböző filmes műfajok alakultak ki, így többek között a felgyorsított film. Ez utóbbi fekete-fehér volt, nem is különösebben gazdag az eszközökben, ugyanakkor időtlennek bizonyult. A számos film közül hármat mutatnak be június 2-3. között: Leány-e Lucyna? (1934), Ada! Ne csinálja! (1936), Elfelejtett dallam (1938). Ezekhez társul egy magyar film, az Áll a bál, amit 1939-ben forgattak Varsóban. E filmben még épen állnak a háborúbn elpusztult épületek.

A budaörsi repülőtér – egy lépés a modernség felé című kiállításon a Fortepan archívumának gyűjteményéből származó képeket mutatnak be, az első magyarországi nemzetközi repülőtér életével.  A repülőteret 1937-ben adták át az utazóknak, és azonnal kivívta magának a magyar modernizmus gyöngyszeme nevet. A repülőtéren az elsők közt jelent meg a LOT lengyel légitársaság.

 

A filmvetítésekre, a koncertre és a kiállításra Budapest XI. kerületében, a budaörsi repülőtér területén kerül sor.

A belépés az esemény összes rendezvényére ingyenes.

Részletes információk az esemény honlapján találhatóak.

Az esemény szervezői: Kreatív Kezdeményezéseket Fejlesztő Alapítvány, Budaörsi Repülőtérért Alapítvány.

 

A Lengyel Kulturális Minisztérium finanszírozásával , a 2017-2021 közötti időszakra, a "Függetlenség" program keretén belül, a "Kulturális hidak" pályázatából finanszírozva. 

 

Program:

június 2., szombat

15:30 A rendezvény és a kiállítás megnyitása

16:00 Leány-e Lucyna? film (1934) 75 perc

17:30 Ada! Ne csinálja! film (1936) 82 perc

(fogadás)

20:00  A 100nka lengyel jazz együttes koncertje

 

június 3., vasárnap

15:00 Elfelejtett dallam film (1938) 82 perc

17:00 Áll a bál film (1939) 104.pec

 

Az esemény társrendezvényeként kerül megrendezésre  A budaörsi repülőtér – egy lépés a modernség felé kiállítás.