Krzysztof Kieślowski. Képek Łódź városából

Kiállítás

A világhírű lengyel filmrendező diákkori képei Magyarországon, a Krzysztof Kieślowski Év keretében! A kiállítást megnyitja: Krzysztof Zanussi, filmrendező.

2016. április 18. (hétfő), 17.00 — június 24. (péntek)

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Minden Maria Kieślowska által felhasználásra bocsátott munka a rendező családi archívumából származik

A lodzi Filmmúzeum által készített KRZYSZTOF KIEŚLOWSKI. FOTÓK ŁODZ VÁROSÁBÓL című kiállítás Kieślowskinak, a Łodzi Színház- és Filmművészeti Főiskola elsőéves hallgatójának 1965/1966-os tanévben készült fekete-fehér felvételeit mutatja be. Ezek a képek kivételes dokumentációi a Lengyelországban csak uborkaként emlegetett régi mikrobuszok, a fiús, fehérgalléros iskolaköpenyek világának… Feltárul rajtuk az esőáztatta őszi,  vagy hóval borított téli Łódz, régi házaival és újonnan épült felhőkarcolóival, sötét kapualjaival, udvaraival, kirakataival, balusztrádjaival és a łodzi lakosokkal: fáradt, meggyötört felnőttekkel, öregekkel és mosolygós arcú gyerekekkel. Megrendítő képek, amelyek megannyi emléket, gondolatot ébresztenek. Ezek a fotók az ember szemszögéből készített összetett városportrék, amelyek később Kieślowski filmjeinek fő témáivá lettek.

Kis etűdöket állíthatunk össze belőlük, vagy önállóan is értelmezhetjük őket, egyetlen képbe egy egész történetet belelátva; de ha akarunk vethetünk rá egyszerűen egy pillantást. Egy biztos: nem lehet közömbösen elmenni egyetlenegy kép mellett sem. Mert azon kívül, hogy ezekben a fekete-fehér felvételekben egy letűnt Lengyelország valósága tárul fel a szemlélő előtt, valamifajta sajátos varázsuk is van a felvételeknek, amelyek már előrevetítik Krzysztof Kieślowski későbbi művészi pályáját. Mindegyik, együtt és külön-külön kivételes bizonyítékául szolgál egy fiatalember érzékenységének, érettségének, egy kiváló megfigyelőének és dokumentaristáénak, későbbi játék- és dokumentumfilmek rendezőjének, akinek neve kis idő múlva világszerte ismertté vált.

Barbara Kurowska

A kiállítást megnyitja: Krzysztof Zanussi, filmrendező