Iskola a határon túl

Film

A Lengyel Intézet 2012. januárjától új programsorozattal jelentkezik "Lengyelország -röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." címmel. A filmek kéthetente, csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozitermében.

2012. szeptember 27. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest VI. Nagymező u. 15.

A balatonboglári lengyel gimnázium és líceum története (1940-1944)

A II. világháború alatt mintegy százezer lengyel menekült, civilek és katonák ezrei érkeztek Magyarországra, miután 1939-ben földjüket lerohanták és megszállták a Harmadik Birodalom csapatai, valamint a kelet felől benyomuló Vörös Hadsereg. Az ide érkezettek számára többek között Keszthelyen, Budapesten és környékén, Kadarkúton és Karádon polgári táborokat hoztak létre. 1940. áprilisában pedig Balatonbogláron megnyitotta kapuit a Lengyel Ifjúsági Tábor, elemi iskolával, gimnáziummal és líceummal, fiú és leányinternátussal.

A dokumentumfilmben Cséby Géza író, műfordító, művelődéskutató, Szabó Ákos történész, valamint az egykori menekültek beszélnek a lengyel-magyar barátság talán legszorosabb, legintenzívebb időszakáról.

A filmet a Múlt-kor Kulturális Alapítvány készítette 2011-ben, Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával.

A film nyelve: magyar

A vetítés ingyenes.

 

A nyári szünet után szeptembertől újraindul Lengyelország történelmi és kulturális jelenségeit, a lengyel művészeti és kulturális élet legkiválóbb alakjainak életét és munkásságát bemutató, kéthetente jelentkező dokumentumfilm-sorozatunk.

Mi lengyelek és magyarok, jól ismerjük egymást, és sokat tudunk egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, vagy azoknak szereplőknek, személyeknek  a munkásságával, akiket -mint budapesti Lengyel Intézet- bemutatunk a magyar nagyközönségnek. Most épp ezeket az eddig kevéssé ismert jelenségeket szeretnénk közelebb hozni mindazokhoz akik beszélnek lengyelül, vagy angolul.

A sorozat keretében most újabb három alkotás lesz látható a Lengyel Intézet mozitermében: a II. világháború alatt Magyarországra érkező lengyel menekültek történetét bemutató Iskola a határon túl című film, valamint két kisfilm az Útmutató a lengyelekhez című sorozatból: az Art of Freedom és a Political dress. Az első filmet magyarul, a másik két filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.