Poszt-kommunista művészet a poszt-kommunista Európában

Egyéb

Az előadás témája a poszt-kommunista művészet, az új, demokratikus kulturális identitás az új, poszt-kommunista Európában.

2012. február 22. (szerda), 18.00

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Budapest, IX. Komor Marcell u. 1.

Poszt-kommunista művészet a poszt-kommunista Európában

Magdalena Radomska művészettörténész (Adam Mickiewicz Egyetem, Poznań) előadása

Az előadás nyelve angol.

Az előadás témája a poszt-kommunista művészet, az új, demokratikus kulturális identitás az új, poszt-kommunista Európában. Művészi beavatkozás azokra a terepekre, amelyeket korábban a totalitárius ideológia kisajátított, a demokrácia és az identitás meghatározásai poszt-marxista elméletek mentén, történelmi emlékezet, a kapitalizmus bírálata - mindezek fontos összetevői az európai művészet új identitásának, amelyet sokan hajlamosak a demokratikus művészet és a demokratikus stratégiák körébe sorolni. Az előadás a politikus művészet, a szocializmus bukását követően született közép- és kelet-európai műalkotások vizsgálata során a demokratikus művészetnek és magának a demokráciának az összeütközésével is foglalkozik. Az előadás többek között Yael Bartana, Zofia Kulig, Stefan Constantinescu, Anna Baumgart, Nedko Solakov, Braco Dimitrijević, Mladen Stilinović alkotásait értelmezi a poszt-marxizmus és a pszichoanalízis fogalmainak segítségével.

Magdalena Radomska művészettörténész, a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem tanára. Doktori disszertációjának címe: A magyar neo-avant-garde (1966-80). A londoni Courtauld Insitute of Art ösztöndíjasa volt, az MTA és az ELTE ösztöndíjasaként hosszabb időt töltött Magyarországon is. Jelenleg a kommunista és poszt-kommunista országok művészetével, poszt-marxizmussal foglalkozik. Magyarul megjelent írása: A politikailag dez/orientált test. A test a hetvenes évek magyar művészetében, Balkon (2009/9, 10).

Helyszín:

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Művészetek Palotája)

Könyvtár, 2. emelet