Józef Mackiewicz: Út a semmibe

Irodalom

Józef Mackiewicz (1902–1985) a lengyel emigráció kiemelkedő regényírója és publicistája.

2010. szeptember 16. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest, VI. Nagymező utca 15.

Józef Mackiewicz: Út a semmibe

(Attraktor Kiadó, fordította Pálfalvi Lajos)

könyvbemutató

A kötetről Grób László, az Attraktor Kiadó igazgatója, Pálfalvi Lajos, irodalomtörténész, műfordító és Jerzy Snopek, irodalom- és kultúratörténész, műfordító beszélget.

Józef Mackiewicz Út a semmibe című könyve az 1940-1941 között, bolsevik megszállás alatt álló Vilno lakosainak hányattatott sorsát mutatja be, akik az őket ért tragikus események hatására szembekerülnek a diktatúrával, és a bolsevik terrorral.

Az Út a semmibe című kötet a Kontra, A kommunista provokáció diadala, A kereszt árnyékában című magyarul is megjelent művek után Józef Mackiewicz negyedik, magyar fordításban megjelent könyve.

Józef Mackiewicz (1902–1985) a lengyel emigráció kiemelkedő regényírója és publicistája. Legfőbb témája a kommunizmus kialakulása, stabilizálódása és terjeszkedése. Műveit magyar szempontból különösen érdekessé teszi, hogy a szerző azon kevesek közé tartozott, akik a veszteseket ért embertelen megtorlás ellen is hamar fölemelték a szavukat. 1974-ben Jadwiga Mauer amerikai szlavisztikaprofesszor Nobel-díjra javasolta.