MÉMVERSENY–Maria Skłodowska-Curie 150. születésnapja

MÉMVERSENY – Maria Skłodowska-Curie 150. születésnapja

2017. október 25. (szerda)

Poster awarded in the 2010 edition of the AMS Gallery competition, author: Jan Bajtlik

A Lengyel Intézet mémversenyt hirdet Maria Skłodowska-Curie 150. születésnapja alkalmából.

MÉMVERSENY – Maria Skłodowska-Curie 150. születésnapja 

Miért?  

Hogy megemlékezzünk Maria Skłodowska-Curie, a világhírű fizikusról és kémikusról, aki 1867. november 7-én született Varsóban, később pedig francia állampolgár lett. Ő volt az első nő, aki elnyerte a Nobel-díjat, ráadásul az első díjazott, és azóta is az első nő, akit kétszer tüntettek ki vele, és az egyetlen, aki két különböző tudományterületen is részesült a kitüntetésben (1903: fizikai Nobel-díj férjével, Pierre Curie-vel és Henri Becquerel-vel; 1911: kémiai Nobel-díj). A Maria Skłodowska-Curie-től származó Curie család összesen ötször részesült Nobel-díjban. Ő volt a párizsi egyetem első női professzora, és 1995-ben az első nő lett, akit saját jogán temettek el a párizsi Panthéonban. Korszakos tudományos hozzájárulásai között szerepel a radioaktivitás elmélete, illetve két elem, a polónium és a rádium felfedezése.

Hogyan lehet részt venni?

Hozzatok létre egy „mémet”, módosítva vagy feliratozva (magyarul vagy angolul)  Maria Skłodowska-Curie egy képét. Támaszkodjatok humorérzéketekre és kreativitásotokra!  Hogy megkönnyítsük munkátokat, elérhetővé teszünk öt archív felvételt Maria Skłodowska-Curie-ről (lásd a csatolmányt), amelyek hátteréről és kontextusáról a csatolt szövegben olvashattok. A részvételhez azonban használhattok, más, a kiírásnak megfelelő képet is. Mindegyik esetben a „mém” tárgya Maria Skłodowska-Curie, vagy tágabb kontextusban „Nők és a tudomány” kell, hogy legyen (lásd például a verseny kiírásának poszterét). 

Ki vehet részt?

Nincs korhatár. Mindenkit szeretettel várunk, aki érdeklődik Maria Skłodowska-Curie élete és munkássága iránt. Szabadon használhatjátok képzeleteteket, hogy reflektáljatok erre az egyedülálló életműre!  

Határidő:

Küldjétek el munkáitokat JPG vagy PDF formátumban 2017. október 25-e, 23.59 előtt a következő címre: budapeszt@instytutpolski.org. A részvétellel automatikusan elfogadjátok, hogy beküldött munkátok szerzői jogait átruházzátok a verseny szervezőire.  

Zsűri:

A Lengyel Intézet, a Nők a Tudományban Egyesület valamint
a Csodák Palotája képviselői.

Eredményhirdetés:

A legjobbnak ítélt műveket a „Nők és tudomány” konferencián, 2017. október 27-én, a Magyar Tudományos Akadémia épületében mutatjuk be. A nyertesek listáját ugyanaznap tesszük közzé a Lengyel Intézet honlapján.

Díjak: