Szeparé

Irodalom

Katarzyna Sowula, Mikołaj Łoziński, Maciej Robert. Három fiatal lengyel szerző a mai lengyel irodalomról.

2011. augusztus 29. (hétfő), 18.00

Zöld Pardon

1117 Budapest, Goldmann György tér

Három kortárs lengyel író beszél tapasztalatairól, irodalmi meglátásairól, de leginkább arról, olvad-e krówka olvasás közben.

Szervezők: Lengyel Intézet, József Attila Kör, Zöld Pardon

Az est vendégei:

Katarzyna Sowula író, akinek első magyar nyelvű regénye az ősszel jelenik meg a József Attila Kör (JAK) gondozásában, Mikołaj Łoziński író és költő, aki Reisefieber című regényével négy éve mutatkozott be a hazai közönség előtt és Maciej Robert költő, aki verseinek első magyar fordítását még melegen, egyenesen a JAK szigligeti íróműhelyéből hozza.

Katarzyna Sowula, 1977-ben született Tuchówban, többek között forgatókönyvírást is tanult, angol- és franciatanárként dolgozik, francia drámákat fordít, író. Zero osiemset című kötete a JAK Világirodalmi sorozatában fog megjelenni, Keresztes Gáspár fordításában; a műből színházi monológ is készült, melyet a TVP Kultura tűzött műsorára 2007-ben.

Lengyelül megjelent művei:

  • Dzień Cukierka bez Papierka, czyli Ekozosia sprząta świat (2011; gyerek-/ifjúsági regény)
  • Zero Osiemset (2007; elbeszélések)
  • Fototerapia (2004; regény)
Mikołaj Łoziński (1980) lengyel író.

Párizsban végezte egyetemi tanulmányait, a Sorbonne-on végzett szociológia szakon. Rövid elbeszélései jelentek meg irodalmi folyóiratokban, volt néhány fotókiállítása. Dolgozott szobafestőként, fotósként, tolmácsként és egy vak pszichoterapeuta asszisztenseként is. Utóbbi munkájának tapasztalatai megjelennek Reisefieber című, három év alatt íródott regényében is.

Írói pályafutása legnagyobb sikerét a 2006-ban megjelent, önéletrajzi elemeket is feldolgozó Reisefieber című regényével érte el. Magyarul megjelent: Reisefieber, Európa Könyvkiadó, Budapest, 2007.

 Maciej Robert

Maciej Robert (1977) - költő, újságíró, irodalom-és filmkritikus. Eddig megjelent verseskötetei a Pora deszczu/Az eső ideje (2003) és a  Puste pola/Kopár földek (2008). Számos országos irodalmi verseny kitüntetettje. Jelentek meg publikációi az Opcje, Studium, Fraza, a Tygiel Kultury a Ha!art, a Topos irodalmi periodikákban, illetve a Gazeta Wyborcza című napilapban. Verseit angol, horvát, szerb nyelvekre is lefordították. Lódź-ban lakik, a Kulturális Minisztérium ösztöndíjasa.

A beszélgetést moderálja: Urfi Péter