Európai Irodalom Éjszakája

Irodalom

Felolvasószínház az Európai Irodalom Éjszakája keretében: Krzysztof Varga Műmárvány Síremlék (fordította: Pálfalvi Lajos)

2011. április 16. (szombat), 19.00 — április 16. (szombat), 23.00

Fogasház

1073 Budapest, Akácfa utca 51.

2011. április 16. (szombat), 19.00 — április 16. (szombat), 23.00
Fogasház, 1073 Budapest, Akácfa utca 51.

 

A rendezvényről:

Az Európai Irodalom Éjszakája 15 európai kulturális intézet bevonásával jött létre, az EUNIC – az Európai Kulturális Intézetek Hálózata - és az Európa Pont szervezésében. A Margó Fesztivállal karöltve újfajta irodalmi élményt szeretne nyújtani; a kortárs európai irodalom különleges helyszíneken, alternatív előadásmódban jelenik meg ezen az estén. A cél, hogy a szokványos irodalmi programokat kiszakítsuk megszokott közegükből, az érdeklődőket pedig mozgásba hozzuk, és különleges élményben részesítsük.

15 ország, 15 író, 15 műve, 15 különleges helyszínen.

Az este folyamán a résztvevők felfedezhetik Budapest számukra talán ismeretlen arcát, olyan írók műveivel ismerkedhetnek meg, akikről talán még sosem hallottak, mindezt kiemelkedő magyar színművészek előadásában, az adott könyv részletéhez kapcsolódó helyszínen. Áprilisban egyetlen éjszaka erejéig az európai irodalom Budapestre költözik.

 

További információk:
http://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/

facebook:
http://www.facebook.com/irodalomejszakaja

 

Műmárvány síremlék

A Turulpörkölt című könyv után Krzysztof Varga újabb, Műmárvány síremlék című regényével jelentkezik Magyarországon.

2071-et írunk. A Műmárvány síremlék harmincas éveit taposó narrátora nagyszülei 2005-ben készült fényképét nézegetve  magáról és hozzátartozóiról szóló elbeszélésbe fog.

A főhős Adaś Miauczyński és Woody Allen barátja. Annak ellenére, hogy a történet Varsóban játszódik, hőse egy igazi kozmopolita, aki a Cégnél dolgozik, egészséges, céges menüket fogyaszt, globális alkoholt iszik, globális sajtokat eszik és globális IKEA katalógust lapozgatva globális cigit szív. Igazi everyman. Története napjaink világának keresztmetszetét adja.

Korunk emberének érzékletes, és éles víziója ez, melynek hősét melegséggel és humorral formálja meg az író annak ellenére, hogy ragyogó humorral, kíméletlenül hatol mélyebbre és mélyebbre főhőse féltve őrzött intimitásainak, titkainak és neurózisainak világában.

Talán az elmúlt évek legszomorúbb könyve ez. Napjaink hiteles korrajza.

Műmárvány síremlék című regényében Krzysztof Vargának sikerült kiválóan visszaadni jelen korunk szellemiségét. A tragikum és komikum, mély melankólia és totális tettetés elválaszthatatlan együttesének köszönhetően, bemutatta annak a világnak az őrületét, félelmeit, pitiségeit és abszurditását, amelyben élünk.

Robert Ostaszewski, GW

 

Krzysztof Varga 1968-ban született Varsóban. A lengyel irodalmi és szellemi élet fontos személyisége, akinek regényeiből, elbeszéléseiből sok mindent megtudhatunk annak a nemzedéknek a bohéméletéből, amely a kevésbé pragmatikus nyolcvanas években szocializálódott, néhány év múlva azonban élt a váratlanul felkínálkozó fantasztikus lehetőségekkel. A Gazeta Wyborcza kulturális rovatának szerkesztője.

 

Az író magyarul megjelent regényei:

Tequila (ford.: Keresztes Gáspár) és a Fejlődésregény (ford.: Pálfalvi Lajos). Poligráf Kiadó 2008.
Turölpörkölt (ford.: Hermann Péter). Európa Könyvkiadó 2009.
Műmárvány síremlék (ford. Pálfalvi Lajos). Európa Könyvkiadó 2011.