Sławomir Shuty: Bomlás

Irodalom

Sławomir Shuty: Bomlás - könyvbemutató

2010. december 9. (csütörtök), 18.00

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u.15.

A szerzővel Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus beszélget

 

Slawomir Shuty: Bomlás, Napkút Kiadó 2010
Fordította: Józsa Árpád

Brutális és kemény, csípős humorral tarkított próza az álszentségről, a cinizmusról, a frusztrációról, a megvetésről, az elidegenítésről és a magányról. A lengyel szerző e művében a mai kor világának több nyelvét is ötvözi: a marketinges „újbeszédet”, az irodai „small-talks”-ot, az internetes szlenget, a reklámszlogenekét, az utca és a bulvársajtó szabad, valamint a „siker” üres nyelvét, illetve a társadalom perifériájára szorultak gátlástalan és kétségbeesett gagyogását.

Sławomir Shuty Zwał (Bomlás) című modern regénye 2004-ben jelent meg a W.A.B. „archipelagi”-sorozat kiadásában. Az 1973-ban született író ezzel a művével lett közismert hazája szélesebb olvasóközönsége előtt; több elismerésben is részesült, többek között a népszerű Polityka című hetilap Paszport irodalmi díját is elnyerte. A Zwał gyorsan közkedvelt olvasmány lett, leginkább a fiatalok körében, s így a szerző sajátos stílusa már nem csak az ún. under­ground kultúra jellegzetessége maradt, hanem a lengyel lázadó fiatal irodalom egyik különleges elemévé vált. A regény naplószerű jegyzetek formájában leírt történései egy multinacionális bank ügyfélszolgálatánál dolgozó fiatalember sorsát tárják elénk. Erős, szenvedélyes monológot olvashatunk, amely a multicégek és a mai ember szokásmódjai ellen emel szót, illetve a megaláztatás és tárgyiasság világát veti meg.

Teljes művészeti és prózai munkásságát is beleértve Shuty ezzel a könyvével vált igazán a fogyasztói társadalom, illetve a mai gazdasági-politikai helyzet ellenszónokává, a „rendszer” ellen lázadók ikonjává.

2010 december 10-én, 19.00-kor ismét találkozhat a közönség Sławomir Shuty-val, a Bomlás című könyv szerzőjével, ezúttal a Zöld Macska Diákpincéjében. (Színházterem, Budapest IX.,Üllői út 95.). A hazájában egycsapásra nagy visszhangot kiváltó sikerkönyv írójával pályájáról beszélget majd az est házigazdája, Keresztes Gáspár, műfordító.

Az este programját rövidfilm-vetítés teszi még színesebbé.

zöldmacska