SCREEN MEMORIES

Egyéb

Lengyel filmek a Screen memories Filmfesztivál és konferencián.

2014. november 20. (csütörtök) — november 26. (szerda)

Toldi Mozi, ELTE

Filmfesztivál: november 20-23. Toldi Mozi
Konferencia: november 24-26. ELTE

A Screen Memories Filmfesztivált az 1989-es kelet-európai rendszerváltások 25. évfordulójának alkalmából rendezzük meg. A fesztivál négy napján, valamint az ezt követő konferencián az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az a célunk, hogy feltegyük a kérdést: hogyan járultak hozzá a mozgóképes médiumok az államszocialista múltról alkotott képünk kialakulásához? A múlt filmes nyomaira irányuló figyelmünk abból a meggyőződésünkből fakad, hogy a mozgóképek e tekintetben egyre fontosabb szerepet játszanak.

A programot olyan játék- és dokumentumfilmek alkotják, melyek néhány kivételtől eltekintve hazánkban még nem kerültek forgalmazásba. Egyedi válogatásunk arra mutat rá, milyen különböző célokkal jöttek létre az egyes országok  mozgóképes dokumentációi, és mennyire eltérnek egymástól. Reméljük, csatlakozik hozzánk ezen az izgalmas utazáson, hogy  közösen fedezzük fel, milyennek látszik a tegnap a mából és hogyan formálja a jelent a közelmúlt.

A fesztivál filmjeit, amennyiben másképp nem jelezzük, eredeti nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítjük.

További információk az alábbi linken

www.facebook.com/screen.memories

Lengyel filmek:

80 MILLIÓ

80 MILLION | 80 milionów

PL, 2011, Rendező/Director:  Waldemar Krzystek, 102 perc/min.

A film több ezer ember erejéről, több száz bátorságáról és egy kis csoport barátságáról szól  mindazokról, akiknek köszönhetően milliók sorsa változhatott meg. A megidézett események tíz nappal azelőtt történtek, hogy 1981-ben Lengyelországban bevezették a szükségállapotot. Władysław Frasyniuk, a Szolidartás szakszervezet egyik regionális elnöke négy társával együtt 80 millió zlotyi szakszervezeti pénzt vett ki a bankból, amit később a földalatti ellenállási mozgalom kiépítésére fordítottak.

 

FEKETE CSÜTÖRTÖK

BLACK THURSDAY | Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł

PL, 2011, Rendező/Director:  Antoni Krauze, 105 perc/min.

Ez a film azoknak a munkássztrájkoknak állít emléket, melyek 1970 decemberében söpörtek végig Lengyelország tengerparti városain, ám a kommunista hatóságok brutálisan elfojtották őket. A történet középpontjában egy gdyniai hajógyári munkás, Brunon Drywa családja áll – azé a Drywáé, akit a zavargások alatt, 1970. december 17-én lelőttek egy gdyniai vasútállomáson.

 

A BERLINI FAL NYULAI

RABBIT A LA BERLIN |  Królik po berlinsku

PL, 2009, Rendező/Director: Bartek Konopka, 40 perc/min

A berlini fal szomszédságában élő nyulakról szóló történet. A nyulak akaratlan tanúi a város viharos, háború utáni és a várost kettéválasztó fal történelmének. A filmfelvevő által közvetített, abszurd humorral teli, a nyulak mindennnapos életét bemutató narráció, észrevétlenül az NDK-ban élő emberek történetévé válik, akiket  a világ többi részétől szó szerint és átvitt értelemben is elválaszt a fal.

 

A Goethe-Intézet, valamint Bulgária, Észtország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország kulturális intézeteinek és az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének közös rendezvénye