POLSKA JAZZ - Wojtek Mazolewski Quintet

Zene

Polska Jazz - 2. Lengyel Jazz Fesztivál. A legizgalmasabb, legfrissebb, leginvenciózusabb lengyel jazzelőadók szemléje már másodszor a Budapest Music Centerben 2014. november 6-8.

2014. november 8. (szombat), 21.00

Budapest Music Center, Opus Jazz Club

Budapest, IX. Mátyás u. 8.

A BMC és a Lengyel Intézet 2013 őszén hatalmas sikerrel, első alkalommal megrendezett  nagyszabású, közös programsorozata, a világviszonylatban is ismert és elismert kortárs lengyel jazz háromnapos budapesti ünnepe folytatódik 2014. november 6-8. között. Az idei fesztivál is bővelkedik sztárokban, közülük a legnagyobb Aga Zaryan, akinek nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy EMI Grouphoz tartozó Blue Note Records, a világ legrangosabb jazzkiadójának felfedezettje.

 

A Polska Jazz - 2. Lengyel Jazz Fesztivál 2014 bemutatja:

Wojtek Mazolewski Quintet

Cyprian Baszyński - trombita
Marek Pospieszalski - szaxofon
Joanna Duda - zongora
Wojtek Mazolewski - nagybőgő
Rafał Dutkiewicz- dob

„Mazolewski kortárs formába öltöztetve újradefiniálta a jazzt, s ezzel elérte, hogy az eddig szinte hermetikusan elzárt műfajt megnyissa a szélesebb közönség számára. Sikerült ‘megszelídítenie’ a jazzt, bevezetni a toplistákra, a televízió képernyőjére, vagy ... akár a bulvársajtóba.” (Gazeta Wyborcza)

A basszusgitáros és nagybőgős Wojtek Mazolewski eleinte punk rock bandákban játszott, ‘kalandja’ az improvizatív zenével ezt követően kezdődött. Olyan különböző formációk élén vált ismertté, mint a Pink Freud, a Bassisters Orchestra, a Freeyo és a Wojtek Mazolewski Quintet.

Zászlóshajójának tekinthető csapatával, a Pink Freuddal 2007-ben jelentette meg a Punk Freud című albumot, amely komoly áttörést hozott a jazz lengyelországi fogadtatásában – ennek visszhangja a mai napig érezhető. Zenei életrajzának új fejezete 2009-ben kezdődött meg igazán, a Pink Freud illetve a Wojtek Mazolewski Quintet tagságában lezajlott változásokat követően. A Monster of Jazz (2010), Horse and Power (2012), Smells Like Tape Spirit (2012) és a Wojtek in Czechoslovakia (2012) albumok sikere egyben nemzetközi koncertturnékhoz is megnyitotta számára az utat: zenekarai egész Európában, Japánban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Marokkóban és Ukrajnában is felléptek.

A Pink Freuddal háromszor kapta meg a rangos lengyel Jazz Forum díját, de a népszerű médiában is elismerést szerzett, a Lengyel Rádió 3 több díjat is ítélt meg neki. Mazolewski eddigi zenei partnerei között olyanokat találunk, mint Tim Bern, Tomasz Stanko, John Zorn, vagy Peter Kowald, csak néhányat említve közülük. Komponált zenét színházi műsorokhoz és alternatív filmekhez, saját rádióműsort vezet a Lengyel Rádióban és a Chilli Zet Rádióban, legújabban pedig egy sor hangoskönyv-sorozathoz komponált számokat.

 

Háromévi munkát követően idén októberben jelent meg a Wojtek Mazolewski Quintet hatodik stúdió albuma, a Polka, melynek felvételére a Radio Gdansk speciális analóg stúdiójában került sor. A csapat közös térben, valós időben rögzítette programját, annak természetes hangzásával, bármiféle utólagos változtatás vagy digitális manipuláció nélkül. Koncertjük a budapesti Lengyel Intézet és az Opus Jazz Club által szervezett Polska Jazz 2. Lengyel Jazz Fesztiválon az új albumot bemutató turnéjuk fontos állomása.

www.mazolewski.com

 


 

Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, a jegy.hu oldalon, valamint EZEN A LINKEN.

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni, mert ülőhelyet csak így tudunk biztosítani!

Tel: (+36 1) 216 7894

 

© BMC