Budapestnek szeretettel!

2014. május 22. (csütörtök)

A hét eleje óta folyik a lázas munka a Klauzál-Wesselényi sarkán. Péntekre, a Lengyel Intézet 75. szülinapjának nyitóbulijára a Neopaint csapatának köszönhetően elkészül a lengyel-magyar barátságot ünneplő gigantikus falfestmény!

75. születésnapján óriás falfestményt ajándékoz Budapest lakóinak a Lengyel Intézet.

Megalapításának 75. évfordulója alkalmából május 23-án, pénteken, 16:00 órakor a Lengyel Intézet óriás falfestménnyel ajándékozza meg Budapest lakóit. A 17 méter magas színes falfestmény a lengyel-magyar barátságot, a két nép kulturális összefonódását örökíti meg, tervezői-kivitelezői pedig a Neopaint Works alkotói, akiknek köszönhetően a kreatív műhely fennállásának közel tíz éve alatt, több ezer négyzetméter falfelület újult meg Budapesten. A falfestményt Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere, és Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója avatják fel.

A tűzfalfestés a „Tűzfalrehab Erzsébetvárosban” program keretében Erzsébetváros Önkormányzata társfinanszírozásában, és a VII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával valósul meg.

A köztéri projekten túl a 75. évforduló alkalmából koncertekkel, performansszal, kóstolókkal, workshopokkal, afterpartyval és még számos más kísérőrendezvénnyel készül a Lengyel Intézet.

A kétnapos programsorozatot Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Magyarország közigazgatási és igazságügyi minisztere nyitja meg május 23-án, 18:00 órakor, a Lengyel Intézet előtti szabadtéri színpadon.

A kortárs köztéri képzőművészeti projekttel a szervezők célja az volt, hogy a szinte megszakítás nélkül, 75 éve jelen lévő Lengyel Intézet kivonulhasson székhelye falai közül és betagozódjon a mai Budapest egyik legizgalmasabb, fiatalok által leglátogatottabb,  kávéházakkal, romkocsmákkal, galériákkal, dizájnboltokkal tarkított negyedébe. Ehhez az elgondoláshoz kapcsolódik a Platán Galériában (Andrássy út 32.) május 23-án délelőtt 11 órától induló egész napos urban art project is, amelynek keretében öt ismert utcaművész: Olaj, Tripsi, Brah, Halr, GG a galéria egész falfelületét kitöltő, az évforduló köré komponált, összesen 13 méter hosszú falfestményt, karakterek ezreiből álló installációt készítenek majd, Dj Direkt közreműködésével. A Platán pincéjében található, underground művészetnek teret adó Latarka Galériában pedig egész nap látogatható lesz a street art és az urban art műfajok magyar klasszikusainak számító Stark Attila és Bakó Tamás kiállítása.

A Lengyel Intézet fennállásának 75. évfordulóján ezzel a kétnapos programsorozattal kíván köszönetet mondani partnereinek, Budapest lakóinak és minden magyarnak, akik támogatása nélkül az intézmény nem tudna ilyen aktívan és stabilan jelen lenni a főváros kulturális életében.

A Szabadság évében, negyed századdal a rendszerváltás után ezzel a köztéri projekttel gazdagodik a több mint ezeréves lengyel-magyar barátság legújabb kori fejezete.

 

NeopaintWorks

A művészcsoport az egyéni megrendelések mellett 2010 óta a város elhagyatott, központi területein található hatalmas falfelületek dekorálását is napirendre tűzte a „TűzfalRehab“ nevezetű akcióterv égisze alatt (eddigi megvalósult nagyívű projektek: a Rákóczi híd pesti támaszfalára készült „A Nemzet Színészei“ portrésorozat; a Király és Kazinczy utca sarán lévő játszótér mögötti óriási tájkép; a Városháza téren készült Budapest Anno falfestmény, a 6:3-as monumentális festmény, a Klauzál téri "zöldséges ház", az Akácfa utcai "varrónő", és még sok más, további belvárosi festmények). A projekt a „kortárs köztéri képzőművészet“ /urban art/ eszközeivel a belváros hatalmas tűzfalainak szürkeségét hivatott felszámolni, és a megújított felületeket bekapcsolni ismét Budapest véráramába. Az eltelt két-három év során a NeopaintWorks a város színesítéséhez, valamint élhetőbbé tételéhez kezdeményezőkészségével és kreativitásával nagyban hozzájárult, az alkotócsoport által megfestett közterületi alkotásoknak köszönhetően a főváros egyes szerencsés kerületei új, vidámabb arcot kaptak.

A programokról bővebben:

A Lengyel Intézet 75. szülinapi bulija

Street art a Lengyel Intézet 75. szülinapján a Platán Galériában

www.lengyelintezet.hu

Szeretettel várunk mindenkit 23-án 16:00 órakor az avató bulira!