MOŻDŻER/DANIELSSON/FRESCO TRIO (PL-SE-IL)

Zene

A három kiváló és világhírű zenészből álló különleges zenei formáció BUDAPESTEN!

2013. október 9. (szerda), 19.30

BMC Budapest Music Center

1093 Budapest, Mátyás utca 8.

A Możdżer-Danielsson-Fresco Trio 2013 tavaszán az Alvernia Stúdióban rögzítette harmadik stúdiólemezét. Előző két albumuk már röviddel a megjelenése után kiérdemelte a Platinalemez címet, a The Time című album pedig már erősen közelít a Gyémánt lemez címhez. Az új projekt lengyel bemutatója az Enter Music Festival: http://enterfestival.pl/ keretében volt, az európai pedig 2013.június 8-án a Paris Jazz Festival megnyitóján. A lemezbemutatóra 2013 októberében kerül sor, novemberben pedig lengyelországi turnéra indul az együttes. A Możdżer-Danielsson-Fresco Trio története a 2004-es varsói Old Town Jazz Fesztiválon kezdődött. Leszek Możdżer meghívta a fesztiválra a svéd Lars Danielssson nagybőgős-csellistát és az izraeli Zohar Fresco ütőhangszerest. A nemzetközi trió bemutatkozása óriási sikert aratott egyaránt a közönság és a kritika körében.

Szervezők:

Lengyel Intézet, Budapest Music Center

Támogatók:

Izraeli Kulturális Intézet
Izrael Állam Nagykövetsége, Budapest
Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége

 

A kedvező fogadtatás hatására az együttes  rögzítette és 2005 szeptemberében megjelentette első stúdióalbumát The Time (OM CD 001) címmel. A lemezpremiert lengyelországi turné követte az összes lengyel nagyvárosban, többek között Krakkóban , Varsóban, Katowicében, Szczecinben. A lemezeladás ugrásszerűen megnőtt és nem egészen  2 hónappal a megjelenés után kiérdemelte a dupla Platinalemez címet. Ebből az alkalomból speciális platina koncertet rendeztek a gdanski Balti Filharmóniában. 

 Egy év múlva a formáció újra találkozott a stúdióban, hogy felvegye következő lemezét Between Us and The Light (OM CD 002) címmel. Az újabb hatalmas siker mindenkit meglepett, amikor a Between Us and The Light két héttel a megjelenése után elérte a Dupla Platinalemez szintet. A zenészek ebből az alkalomból díjat kaptak a lemezprmóciós koncertsorozat utolsó előtti állomásán, a varsói Fabryka Trzciny-ben.

A Możdżer-Danielsson-Fresco Trio harmadik lemeze egyfajta összegzése az eddigi munkásságának,. A kiadvány egy CD-ből és egy DVD-ből  áll. A CD-lemezen a 2006 novemberi, a varsói Fabryka Trzciny-ben felvett koncert anyaga hallható, a DVD-lemezen pedig a 2005-ös, a gdanski Balti Filharmóniában és a 2006-os wroclawi Filmgyárban rögzített koncertek anyaga tekinthető meg.

A Dream Team-et – mert így is hívják az együttest- leginkább szubtilis és rafinált hangzásáért kedvelik. A lengyel-svéd-izraeli trió képes volt harmóniát teremteni a jazz természete számára kulcsfontosságú improvizáció és a dallamos befogadhatóság között.

Az általuk alkotott projektekben semmi sem előre látható. A zenészek  gyakran meglepik a közönséget  virtuózitásukkal és hangszeres sokoldalúságukkal. Możdżer a zongorán kívül szívesen játszik különféle billentyűshangszereken és cselesztán. Danielsson váltogatja a nagybőgőt és a cellót, Fresco pedig elvarázsol minket a különböző dobok és ütőhangszerek ritmusaival. Egyrészt mondhatjuk azt, hogy a trió muzsikájának befogadásához némi felkészültség, koncentráció és néha alaposabb tudás szükséges másrészt pedig elég egy órácskát adni a zenészeknek, hogy meghipnotizálják a hallgatót virtuózitásuk könnyedségével.

A zenészek mindegyike különleges zenei  egyéniség ezért érdemes róluk külön-külön is néhány szót ejteni.

A MŰVÉSZEK 

 LESZEK MOŻDŻER

www.mozdzer.comwww.myspace.com/leszekmozdzer

Leszek Możdżer az egyik legkiemelkedőbb lengyel jazzmuzsikus. Világszínvonalú zongorista, bátor kísérletező és eredeti zeneszerző, aki saját zenei nyelvvel rendelkezik. 1971 március 23-án születtt Gdanskban. Ötéves korától tanul zongorázni és a zenei edukáció összes lépcsőfokát elvégezve a gdanski Zeneakadémián diplomázott 1996-ban. A jazz a gimnázium negyedik osztályától érdekli. Emil Kowalski klarinétos együttesében szerezte első gyakorlati tapasztalatait. Éppen 20. születésnapján próbált először a később legendássá vált Miłość együttessel. Pályafutása elején Zbigniew Namysłowski híres kvartettjének tagja is volt. 1992-ben egyéni díjat kapot a krakkói Jazz Juniors fesztiválon és versenyen, ez volt az első csepp az általa később kiérdemelt díjak tengerében. Azóta minden alkalommal az első helyen végzett a rangos Jazz Forum éves olvasói szavazásán a zongoristák címszó alatt. Kétszer lett ugyanott az Év Zenésze (1995-96).

Leszek Możdżer a leghíresebb lengyel zenészekkel készített felvételeket, többek között olyanokkal mint: Tomasz Stańko, Janusz Muniak, Michał Urbaniak, Piotr Wojtasik, Adam Pierończyk, Henryk Miśkiewicz, Anna Maria Jopek.

Leszek Możdżer mostanáig több mint 100 lemez felvételében vett reszt, ezek között  számos a saját neve alatt jelent meg.

 • Chopin – impresje, 1994
 • Talk to Jesus, 1996 ( Jazz Forum, az Év Albuma 1996)
 • Facing the Wind, 1996, David Friesennel
 • Live in Sofia, 1997, Adamem Pierończykkal ( Jazz Forum, az Év Albuma 1998)
 • Chopin Demain – Impressions, 1999
 • Live in Ukraine, 2003
 • Makowicz vs Możdżer , The Carnegie Hall NYC, EMI 2004
 • PIANO, Arms Records 2004
 • The Time – Możdżer, Danielsson, Fresco; Outside Music 2005 (Dupla  Platinalemez)
 • Between Us And The Light – Możdżer, Danielsson, Fresco; Outside Music 2006
  (Dupla Platinalemez)
 • Pasodoble – Lars Danielsson & Leszek Możdżer; ACT 2007
 • Live CD&DVD – Możdżer, Danielsson, Fresco; Outside Music 2007
 • Firebird VII – Phil Manzanera, L.Możdżer, Ch. Hayward, Yaron Stavi; Expression Records 2008
 • Missa gratiatoria – Leszek Możdżer,  2008
 • Tarantella – Lars Danielsson, L. Możdżer, Mathias Eick, John Parricelli, Eric Harland; ACT 2009
 • Kaczmarek by Możdżer,  Universal 2010
 • Leszek Możdżer Komeda, Act Music 2011
 • “Walter Norris & Leszek Możdżer “The Last Set” – Live at the A-Trane”, Act Music 2012

 

Leszek Możdżer koncertezett majdnem mindegyik európai országban valamint az USA-ban, Kanadában, Brazíliában, Uruguayban, Argentínában, Chilében (15 000 néző előtt), Kínában, Japánban, Malajziában és Szingapúrban.

LARS DANIELSSON

www.larsdanielsson.com

Lars Danielsson 1958- ban született Svédországban. Zenei tanulmányait a göteborgi Konzervatóriumban végezte nagybőgő, cello és basszusgitár szakon. Kiválóan vezeti a ritmusszekciókat, de különleges tehetségű szólista is. Játéka egyfajta harapósságot kölcsönöz az együttesnek, temperamentumot és millió dinamikus zenei színárnyalatot.

Lírai, de egyszerre erőteljes és ritmikus stílusa nagy megbecsülést szerzett neki a nemzetközi jazz színtéren. Számtalan zenei konstellációban vett részt világszerte, amit főként annak a „tudományának” köszönhet, hogy képes a legegyszerűbb dallamokat is úgy előadni, mintha azok valami különlegesek és frissek lennének.

Korábbi együttese, a Lars Danielsson Quartet Dave Liebmannal -Miles Davis szaxofonosával –, a zongorista Bobo Stensonnal és Jon Christensennel, a legendás dobossal hatalmas hírnevet szerzett magának és 20 éves működése ideje alatt minden lehetséges díjat besöpört.

Lars Danielsson diszkográfiájában számtalan világsztárt találhatunk, többek között ilyeneket, mint: John Abercrombie, Bill Evans, Michael Brecker, john Scofield, Jack DeJohnette, Mike Stern, Billy Hart, Pat Metheny vagy Charles Lloyd. Tagja volt a világhírű Trilok Gurtu Group-nak is. Megszámlálhatatlan jazz fesztiválon szerepelt világszerte.

Válogatott lemezek:  

 • New Hands – Dave Liebmannal, Jon Christensennel  és Bobo Stensonnal, Dragon 1986  
 • Nightlight­ – z Alex Acuñával,  Royal Music 1990 
 • Poems – z Dave Liebmannal, Jon Christensennel és  Bobo Stensonnal, Dragon 1991 
 • Fresh Enough – Jack DeJohnettel, Dave Liebmannal, John Scofielddal & Bill Evanssal, L+R Records 1992
 • European Vioces – Nils Petter Molvaerrel & Eivind Aarsettel, Dragon 1993
 • Far North – Dave Liebmannal, Jon Christensennel  és Bobo Stensonnal, Curling Legs 1994
 • Live at Visiones – Dave Liebmannal, Jon Christensennel és Bobo Stensonnal, Dragon 1997
 • Origo –  John Abercrombie-val & Adam Nussbaummal, Dragon 1999
 • Libera Me – Dave Liebmannal, Jon Christensennel  és Cæcilie Norbyval, ACT 2004 
 • Salzau Music On The Water – Christopher Dellel és Nils Landgrennel, ACT 2006
 • Pasodoble –  Leszek Możdżerrel, ACT 2007
 • Mélange Bleu – ACT 2007
 • Tarantella – Leszek Możdżerrel, ACT 2009
 • Liberetto – Tigran Hamasyannal, John Parricellivel, Avre Henriksennel i Magnus Öströmmel; ACT 2012

 

ZOHAR FRESCO

www.zoharfresco.com

Zohar Fresco 1969-ben születtt Izraelben, török gyökerekkel rendelkező zsidó családban. Az ütőhanszeres játékot 6 éves korában kezdte. Kamaszkora óta nagyon érdeklik az olyan hagyományos arab hangszerek, mint a tamburin és a keretes dob. Zohar mindig olyan – főként bevándorló – zenészek társaságát kereste, akiktől elsajátíthatta a különböző, ismeretlen, ritka keleti hangszerek használatát. Sok-sok időt töltött velük ellesve tudományukat, még többet gyakorolt és ily módon tökéletesre fejlesztette hangszeres tudását. Számos iráni, iraki, indiai, török és egyiptomi technikát sajátított el. Szorgalmasan látogatta az észak-izraeli kicsiny arab falvakat, ahol egyre jobban megnyílt az ott ma is használatos hagyományos ritmusok előtt.

Húsz éves kora óta tagja Bustan Abraham hangszeres együttesének, amelynek olyan zenészek a tagjai, akik a világ  számos zenei gyökerének  képviselői. Az együttes saját zenét játszik számos, különböző etnikai stílusú improvizációval. Zohar öt lemezt készített velük és a világ számos pontján koncerteztek is.

A Bustan Abraham együttesen kívül tagja volt még a Ziriab formációnak is, amely török klasszikus zenét játszik Teisir Elias vezetésével. Játszott még ezen kívül Omar Faroukkal, Zakir Hussainnal, Phillip Glassal, david Dolannal és Lars Danielssonnal. Rendszeresen együttműködik még Achinoam Nini-vel- ismertebb nevén Noa – világhírű izraeli énekesnővel, akivel több albumot is készített.

Zohar több ezres nézőterek előtt koncertezik, de ő az igazgatója a jeruzsálemi Peimot ütőhangszeres fesztiválnak is. Tanított a Jeruzsálemi Zeneakadémián is.

 

Válogatott lemezek:

 • Bustan Abraham – Bustan Abraham együttesével, 1992
 • Pictures through the painted window – Bustan Abraham együttesével, 1994
 • Abadai – Bustan Abraham együttesével, 1996
 • Fanar – Bustan Abraham együttesével, 1997
 • Oriental Art Music – Taiseer Eliassal i Nassim Dakwarral, 1997
 • Hamsa – Bustan Abraham együttesével, 2000
 • Ashra – Bustan Abraham együttesével, 2000
 • The Time – Możdżer, Danielsson, Fresco; Outside Music 2005
 • Between Us And The Light – Możdżer, Danielsson, Fresco; Outside Music 2006
 • Pasodoble – Lars Danielsson & Leszek Możdżer; ACT 2007
 • LIVE CD&DVD – Możdżer, Danielsson, Fresco; Outside Music 2007

 

KÖZÖS ALBUMOK - MOŻDŻER/DANIELSSON/FRESCO TRIO (OL-S-ISR)

 • THE TIME – dupla Platinalemez két hónappal a megjelenése után, 2005
 • BETWEEN US AND THE LIGHT – dupla Patinalemez két héttel a megjelenése után , 2006
 • LIVE CD&DVD , 2007