Én, Te, Mi … Európa

Kiállítás

Kiállítás a budapesti, a pozsonyi és a prágai Lengyel Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a krakkói Krzysztof Dydo Poster Gallery és a Magyar Plakáttársaság együttműködésében meghirdetett plakátpályázat legjobb pályamunkáiból.

2013. július 16. (kedd), 18.00 — szeptember 6. (péntek)

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u.15.

Andrzej Fiszer munkája

Én, Te, Mi...Európa

 

 

         Mi is ez a mi Európánk? Nem könnyű választ adni erre a kérdésre. Több volna, mint pusztán politikai és gazdasági szövetség? Mi köt minket össze? Mi választ el? Vannak-e közös gyökereink? A köztünk lévő különbség előnyt vagy hátrányt jelent? Vajon kiegyenlíthetőek-e a gazdasági eltérések a kulturális értékek segítségével? És vajon a közös „állam” kedvezően befolyásolja-e identitásunkat, pozitív hatással van-e a saját hagyományainhoz, kulturánkhoz, művészetünkhöz fűződő viszonyukra? Számos kérdés, melyeket szinte a végtelenségig lehetne szaporítani. Kétségkívül a közösségi és egyéni hovatartozásunk kérdése ütközik ki bennük.

          Ezért is örvendetes, hogy ilyen nagy számban érkeztek munkák versenyünkre, melynek során a szervezők lehetőséget teremtettek a fiatal alkotók számára, hogy erre a felettébb nehéz témára reflektáljanak. A vizuális nyelvnek megvannak a maga korlátai, de épp így megvan a saját ereje is. Szerkezetét tekintve egyszerűnek és érthetőnek kell lennie. Ugyanakkor magán kell viselje a szerző személyiségének nyomait, máskülönben sematikus lenne. Pontosan ezért tetszett a beküldött munkák sokszínűsége, sajátos üzente.

          Kicsit úgy, mint ebben a mi Európánkban, amit itt meghatározni igyekszünk, emlékezve arra, ami a legfontosabb benne: az összes polgárra, Európa minden szegletéből.

 Lech Majewski, a zsűri elnöke

2013

 

Ezzel a pályázattal a szervezők arra a kérdésre kerestek válaszokat, hogy mit jelent ma az Európai Unió polgárának lenni? Milyen asszociációkat, érzéseket és gondolatokat ébreszt az európai fiatalok körében, a V4 országok lakóiban a gazdasági és politikai közösség, mely az elmúlt években, évtizedben mindennapi életünk részévé vált. A tanulmányi mobilitásnak köszönhetően ma fiatalok százai utazhatnak szabadon, ismerhetik meg az EU tagállamok kultúráját, népeit, szokásait. Hogyan befolyásolja mindez identitásukat, közösségtudatukat, társadalmi szerepvállalásukat?

A beküldött pályamunkák szerzői fiatal tanulók és diákok, akik rendkívül ötletesen, saját élményeikből, tapasztalataikból kiindulva fogalmazták meg a képzőművészet eszközeivel hogy számukra mit jelent az Európai Unió polgárának lenni.

A kiírásra 66 szerzőtől összesen 95 pályamunka érkezett be. Ezekből a 35 legérdekesebb munka került kiválasztásra.

A pályázat A Polgárok Európai Éve – 2013 alkalmából került megrendezésre.

A kiállítást megnyitja:

Dr. Szűcs Tamás, Az Európai Bizottság Magyaroszági Képviseletének vezetője

 

 

Szervezők 

Varsói Magyar Kulturális Intézet
Magyar Plakáttársaság u
Lengyel Intézet, Budapest
Lengyel Intézet, Pozsony
Lengyel Intézet, Prága
Krakkói Plakát Galéria

 

Külön köszönet:

Lech Majewski - zsűrielnök 
Árendás József, Junek Dušan, Piotr Drobniak,  Krzysztof Dydo, Krzysztof Ducki, Ryszard Kajzer, Marta Miara, Molnár Gyula, Katarzyna Sitko, Tischler János, Tóth Tamás

 

Tovább a pályázat online katalógusához