Kuba Bąkowski: A fiú és a kutyája

Kiállítás

"A fiú és a kutyája" egy poszt-apokaliptikus valóság hírnökei, a civilizáció romjai között vándorló túlélők.

2012. szeptember 20. (csütörtök), 18.00 — november 2. (péntek), 19.00

Platán Galéria

Budapest, VI. Andrássy út 32.

„…A határvonal ezúttal a civilizáció média, technológia és információ által meghatározott jelen ideje és saját jövőbeli, feltételezhető terjeszkedése között húzódik. Bąkowski futurisztikus víziói formailag a science fiction kultúráját idézik, mely egyszerre jelenik itt meg inspirációként és egyúttal a pastiche tárgyaként. Az alkotó maga önarcképe révén bukkan fel a kiállításon – Bąkowski volt a modell, mely alapján "A fiú és a kutyája" emberalakját megöntötték. A hiperrealista szobor egy vándort ábrázol, aki mintha egyenesen egy cyberpunk disztópiából lépett volna elő. A fertőzésekkel szemben óvó védőöltözet viselő, magával légtartályokat vonszoló hős talán egy totális ökológiai katasztrófa túlélője, vagy éppen kozmikus értelemben otthontalan csavargó, aki a Naprendszerben ténfereg – természetesen kutyája társaságában.

"A fiú és a kutyája" a Mad Max-féle posztapokaliptikus filmes antiutópiák alakjait idézi fel, olyan elbeszélésekét, melyek hősei egy katasztrófa utáni világban élnek a bukott civilizáció maradványait hasznosítva újra, mindeközben a fejlett technológia reliktumainak és a túlélés primitív, rögtönzött technikáinak sajátos hibridjét alkotva meg…”

részlet Kuba Bąkowski „Air Sculptures and Other Flying Objects” címmel a varsói Ujazdów-vár Kortárs Művészeti Központban megrendezett egyéni kiállításának kísérőszövegéből (Stach Szabłowski, Egyéb repülő objektumok, 2006)

Kuba Bąkowski (1971) a poznańi Képzőművészeti Főiskola Multimédiás Kommunikáció tanszékén szerzett diplomát 2001-ben. Varsóban él és alkot.

Kuba Bąkowski munkásságát a fotóművészet, a film és a performance határvidékén folytatott kísérletek soraként határozhatjuk meg. Elsősorban analitikus, ironikus és szándékoltan abszurd alkotásairól ismert, melyek egy paradoxonokkal teli világnak mutatnak tükröt. Munkáit egyéni és csoportos kiállításokon mutatta be a varsói Zachęta Nemzeti Művészeti Galériában és a szintén varsói Kortárs Művészeti Központban. Részt vett továbbá a bécsi Museum Moderner Kunst, a Saint-Etienne-i Musée d’Art Moderne, az Artspace Sydney, a moszkvai Nemzeti Kortárs Művészeti Központ, a Palazzo delle Arti Napoli és a New York-i Chelsea Art Museum kiállításain. A Lengyel Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Trust for Mutual Understanding (USA), illetve az Adam Mickiewicz Intézet révén többször is ösztöndíjban részesült.

"A fiú és a kutyája" a białystoki Podlaskie Towarzystwo Zachęty Sztuk Pięknych tulajdona.

Megnyitó: 2012. szeptember 20. (csütörtök), 18.00 óra

A kiállítást megnyitja: Paksi Endre Lehel, művészettörténész

Megtekinthető 2012. november 2-ig, keddtől péntekig 11.00 -19.00 óra között.

Tervezett tárlatvezetések:

szeptember 27. 16:00 (magyar nyelven)

október 4. 18:00 (magyar nyelven)

október 11. 18:00 (angol nyelven)

A tárlatvezetések időpontjai megtalálhatóak a http://www.facebook.com/PlatanGaleria/events címen.