Őszibarack/Anima

Zene

Az Őszibarack (PL) és az Anima Sound System koncertje a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából.

2012. március 22. (csütörtök), 20.00

IH Rendezvényközpont

Szeged, Felső Tisza-part 2.

 

ŐSZIBARACK (PL)

A wroclawi Őszibarack zenekar már nevében is tökéletesen szimbolizálja a legendás lengyel-magyar barátságot: a csapatból ráadásul senkinek nincsenek magyar felmenői, pusztán gyermekkoruk egyik kedvenc rostos üdítőital-dobozáról kapták az ihletet a névválasztáshoz. A csapat zenéje nevükhöz hűen üdítő, bár rendkívül erőteljes is: ha mindenképpen valamilyen italhoz kéne hasonlítani, egy erősen alkoholos és fűszeres koktél jut róla az eszünkbe, sok-sok jéggel. Ők ugyanis erőteljesen elektrós élőzenét tolnak triphop, rock és minimal-techno beutésektől sem mentesen, hol hidegen precízen, hol jólesően koszosan, énekesnőjük hangja pedig nem kevés erotikával zuttyantja nyakon a hangzást. A wrocławi Őszibarack csapat muzsikája nem könnyen besorolható egyik műfajba sem, egyenesen sértő lenne, ha beskatulyáznánk a mostanában divatos elektronikus klubzenei irányzatok közé: hangzása egyedülálló, megtalálhatóak benne a kölni schaffel sounds hatásai, az egyszerű rockos ritmusok mintha a Tortoise-al keresztezett berlini elektronikákat idéznék némi melankolikus Radiohead ízzel fűszerezve.

2008-ban jelent meg az Őszibarack együttes „Plim Plum Plam” című lemeze. A 11 zeneszámot a stíluskapcsolások, a különböző korszakok ütköztetése, a giccsel történő játszadozás, és a kiszámíthatóságtól való menekülés jellemzik. Az Őszibarack egy új látásmód az eklektikára, amely a pátosztól gondosan megtisztogatva előrevetíti, mi minden történhet még a zenében a kritikusok kétkedései ellenére.

A wroclawi formáció Moshi Moshi című bemutatkozó albuma koncepciójával és hangzásvilágával meglepetést okozott a kritikusoknak és a lengyel künnyűzenei iparnak. Az Őszibarack együttes most jelentette meg Plim Plum Plam c. új albumát, ezt az első lemezhez hasonlóan erősen egyéni hangszerelés és a formához való kompromisszummentes hozzáállás jellemzi. A lemezen stiláris jegyeit tekintve megtalálható mind a minimalista tanulmány (Anchor up), mind az egészen érett, lassú electro-pop (Stop calling me), amelyeket még maga a Goldfrapp is megirigyelhetne a wroclawiaktól.

A Plim Plum Plam muzsikája a klubzenék esztétikumába tartozik, de túlnövi annak „szolgáltatózenei” kereteit. Inkább egy posztmodern klipp, amelyben a clubbing csak az eszközök egyike, de soha nem válik domináló elemmé. A klipp határozott, élő színekkel operál, a zene dramaturgiája mégsem kizárólag optimista filmkockákra épül. Ha mélyebbre hatolva megvizsgáljuk a Point Blank részleteit, rájövünk, milyen mágikus, David Lynch-i töltést adnak a számnak a varázslatos theremin hangszer vibráló hangjai.

A fúvósszekció alkalmazása azt sugallhatná, hogy az Őszibarack kirándulást tett a nu-jazz irányába, ám erről szó sincs, a számok hangszerelése és hangvétele határozottan a pop-zene felé hajlik, balanszírozva a német elektronika és az angolos távolságtartás és lazaság határmezsgyéjén.

Az Őszibarack együttes tagjai:

Agim Dżeljilji - elektronika, gitár, theremin, producer
Tomek Dogiel - basszusgitár, nagybőgő, elektronika
Jan Młynarski - dob, elektronika
Jose Manuel Alban Juarez - dob, elektronika
Katarzyna Piszek - vokál

Honlap:
www.oszibarack.pl

ANIMA SOUND SYSTEM (HU)

Az Anima elektronikus együttes Magyarországon, egy egyedi keveréke a kelet-európai népzenének és a modern elektronikus zenének. Az együttes hamar kialakított egy erős kapcsolatot a budapesti underground rádióval, a Tilossal. Az első nemzetközi fellépésük Bécsben volt, 1996-ban a Soundsfair Fesztiválon (az egyetlen kelet-európai együttesként) olyan nevekkel együtt, mint a Red Snapper, a Goldie és a Nightmares on Wax.

A Himnusz újrakeverésével, amelyet a Bujdosó c. lemezen jelentettek meg, és amelyet élőben adtak elő a Tilos Rádió 2000-ik évi szilveszteri adásában, heves vitákat váltottak ki Magyarországon.

A zenei stílusuk a korábbi acid jazzből változott át egy szervesebb világzenévé. Az Anima Sound System több tagcserén ment keresztül a megalakulása óta, ehhez hasonlóan sok vendégénekes, zenész is megfordult a csapatban. Csak Prieger Zsolt és Szabolcs Zsolt maradtak meg az eredeti felállásból, amelyben benne volt még Bognár Szilvia és DJ Cadik is.

A koncertekre a jegyek ára: 900-, 1200 Ft

Videók