Művészet a tavon

Kiállítás

Kortárs víziszobrok a Városligetben - a Szépművészeti Múzeum rendhagyó kiállítása két lengyel művész, Magdalena Abakanowicz és Krzysztof M. Bednarski részvételével

2011. május 24. (kedd) — szeptember 4. (vasárnap)

Városligeti Csónakázótó

Budapest, XIV.Olof Palme sétány 5.

Art on Lake – Művészet a tavon

Kortárs víziszobrok a Városligetben - a Szépművészeti Múzeum rendhagyó kiállítása két lengyel művész, Magdalena Abakanowicz és Krzysztof M. Bednarski részvételével

Az év egyik legizgalmasabb kortárs művészeti produkciójának ígérkezik az Art on Lake – Művészet a Tavon című nyári kiállítás a Városligeti Csónakázótavon. A Szépművészeti Múzeum szervezésében megvalósuló tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség több mint 3 hónapon át a különleges helyszínen. A három éves szervezőmunka eredményeképpen létrejövő kortárs képzőművészeti kiállítás az Európai Unió magyar soros elnökségének egyik legfontosabb és leglátványosabb hazai kulturális eseménye.

A Szépművészeti Múzeum időről-időre kortárs kiállítások szervezésére is vállalkozik, annak ellenére, hogy elsősorban a klasszikus képzőművészet gyűjtő és bemutatóhelye. Egy ilyen léptékű nemzetközi kortárs bemutatkozás szervezése azonban nem mindennapi esemény az intézmény történetében. Azzal, hogy a múzeum kilép a falai közül, olyan ritkán adódó lehetőséghez juthat, amelynek köszönhetően az ország, sőt talán egész Európa kortárs művészet iránt érdeklődő közönségének a figyelme az intézményre irányulhat. A zárt kiállítótermek helyett a város szívében elhelyezkedő szabadtéri vízfelület olyan bemutatkozási lehetőséget kínál az itt felsorakozó belga, cseh, finn, angol, francia, holland, lengyel, német, olasz, osztrák, román, spanyol, szlovák és magyar művészek képzőművészeti alkotásainak, amely egyetlen múzeumban sem biztosítható a világon. A főváros egyik legvonzóbb környezetében, a 35 ezer négyzetméteres vízfelületen elterülő tárlaton valamennyi idelátogató turista kikerülhetetlenül szembesül majd azzal, hogy Európa huszonöt művésze miként reagál a körülöttünk levő világra.

A múzeum és az általa felkért szakmai kuratórium – Fitz Péter, a Fővárosi Képtár igazgatója, Jerger Krisztina művészettörténész és kiállítás-rendező, valamint Dr. Alexander Tolnay, független kurátor – az elmúlt három évben válogatta ki a kiállító művészeket.

A felkért művészek: a francia Anne és Patrick Poirier, a spanyol Susana Solano és Jaume Plensa, a német Günther Uecker, Via Lewandowsky és Willi Weiner, a román Daniel Knorr, a cseh Krištof Kintera és Jiří David, a szlovák Erik Binder, az angol Heather Allen, a finn Tea Makipaa és Halldor Ulfarsson, a holland Laurens Kolks és Paul Segers, az osztrák Brigitte Kowanz és Joseph Bernhardt, az olasz Mimmo Roselli, a lengyel Magdalena Abakanowicz és Krzysztof M. Bednarski, a belga Gert Robijns, a szlovákiai Németh Ilona illetve a magyar El-Hassan Róza, Kelemen Zénó, és Kicsiny Balázs.

A kiállítás főtámogatói: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága, Fővárosi Önkormányzat, Zugló Önkormányzata

A kiállítást az Adam Mickiewicz Intézet, a Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ, a Wrocławi Nemzeti Múzeum, a budapesti Lengyel Intézet, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége támogatja.

Bővebb információ a kiállításról: www.artonlake.hu