Sinfonia Varsovia

Zene

A Chopin-év magyarországi programsorozatának évzáró koncertje egyben a 2011-es Liszt-évet előlegezi.

2010. december 12. (vasárnap), 19.00

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

A Sinfonia Varsovia hangversenye

A Művészetek Palotája és a Lengyel Intézet közös rendezésében

Farkas Gábor -zongora

Vezényel: George Csicsinadze

A Chopin-év magyarországi programsorozatának évzáró koncertje egyben a 2011-es Liszt-évet előlegezi. Lengyelország egyik vezető szimfonikus zenekara szólaltatja meg e két romantikus, egymással is kapcsolatban állt zeneszerző alkotásait. Az együttes művészeti vezetője a kortárs zene egyik nagy öregje, Krzysztof Penderecki, szűkebb értelemben vett zeneigazgatója pedig 2008 óta a lengyel-magyar gyökerekkel rendelkező, világhírű francia dirigens, Marc Minkowski.

A Sinfonia Varsovia a 20. század egyik legnagyobb művész-személyiségének, Yehudi Menuhinnak köszönheti létrejöttét; a Lengyel Kamarazenekart az ő vendégszereplése alkalmával bővítették ki az ország legjobb fúvósaival. Mivel Menuhin sajnálta volna, ha látogatása után feloszlik az együttes, az akkori kulturális vezetők úgy döntöttek, hogy fenntartják a zenekart. Jól tették: a Sinfonia Varsovia ma már túlzás nélkül nevezhető Európa egyik legjobb, legrugalmasabb zenekarának, amelynek repertoárja a 18. századtól a kortárs zenéig terjed. Minden téren egyformán magas színvonalat nyújt – ezt vendégművészek sora is bizonyíthatja Claudio Abbadótól Msztyiszlav Rosztropovicson keresztül Anne-Sophie Mutterig. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ezúttal a híres Gnyeszin Intézet neveltje, a negyvenes évei elején járó grúz George Csicsinadze dirigálja az együttest. A szólista a harmincadik életévét még be nem töltött, de a magyar közönség előtt már jól ismert Farkas Gábor, a 2000-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny harmadik helyezettje, a 2003-ban megrendezett Magyar Rádió Országos Zongoraversenyének győztese, Liszt és a romantikus zongorairodalom egyik legrátermettebb fiatal művésze. Azt a versenyművet adja elő, amelyet az „új Mozart”-nak nevezett zongorista–zeneszerző Bécsből Varsóba visszatérve, a közönség követelésének engedve komponált, és játszott el 1830 márciusában, a Lengyel Nemzeti Színházban, tekintélyes számú, mintegy kilencszáz fős hallgatóság előtt.

Előadott művek:

Liszt: Les Préludes
Liszt: Mazeppa
Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, op. 21

***

A huszonét éves pályafutással büszkélkedhető zenekar 1984-ben alakult Yehudi Menuhin lengyelországi vendégszereplése alakalmából. Az együttes első vendégkarmesteri funkcióját szintén a világhírű hegedűvirtuóz töltötte be, majd a leghíresebb dirigensekkel a világ legrangosabb koncerttermeiben koncertezve mindenhol hatalmas sikert aratott. A zenekar jelenlegi művészeti vezetője Krzysztof Penderecki, zenei vezetője Marc Minkowski, világhírű francia karmester. Repertoárja a XVIII. századi muzsikáktól kezdve a kortárs zenéig rendkívül sokoldalú. Krzysztof Penderecki, Witold Lutosławski, Marta Ptaszyńska, Paweł Szymański, Paweł Mykietyn, John Adams, Onute Narbutaite valamint Krzesimir Dębski műveit a Sinfonia Varsovia szólaltatta meg először…

 

Farkas Gábor az új magyar zongorista generáció világszerte elismert művésze. 2009-ben ő lett az első helyezettje a Weimar-ban megrendezett 63. Nemzetközi Liszt Zongoraversenynek, ugyanitt elnyerte a verseny Közönségdíját és a Haydn-szonáta legjobb előadásáért járó díjat is, 2003-ban megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét, 2000-ben a Baden bei Wien-ben rendezett Bartók Béla zongoraversenyt. 2008 márciusában Márciusi Ifjak kitüntetést, 2008 novemberében Prima Junior díjat, 2009 májusában pedig Gundel Művészeti díjat kapott.

Az elmúlt években a legnagyobb magyar koncerttermek mellett fellépett Bécsben, Badenben, Berlinben, Stuttgartban, Strasbourg-ban, Firenzében, Párizsban, Londonban, Helsinki-ben, Calgary-ban, Sakata-ban, Tokióban, Szöulban, Pekingben, Weimar-ban valamint Bayreuth-ban. Első albuma "An Evening with Liszt" címmel jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában 2008 novemberében. Az album elnyerte a Liszt Ferenc Társaság 2009. évi Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíját.

 

A Nemzetközi Chopin Év magyarországi programsorozatának évzáró koncertje.

Rendező: Lengyel Intézet, Művészetek Palotája
Jegyárak: 1200.- 1600.- 2500.- 3900.-

 

A koncert fővédnöke:

Dr. Schmitt Pál - a Magyar Köztársaság elnöke

 

Tiszteletbeli védnökei:

Bogdan Zdrojewski - a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökségi minisztere

Réthelyi Miklós - a Magyar Köztársaság nemzeti erőforrás minisztere

Hanna Gronkiewicz-Waltz - Varsó főpolgármester