A Fesztiválzenekar és Antoni Wit

Zene

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a kiváló orosz zongoraművész, Andrej Korobejnyikov közreműködésével a MÜPÁ-ban. Vezényel: Antoni Wit.

2010. november 20. (szombat), 15.30

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

További időpontok és helyszínek >>

 

Antoni Wit nemzetközileg elismert karmester karrierje a berlini Karajan-versenyen nyert díjjal indult 1971-ben. A Krakkói Zeneakadémián 1967-ben karmesteri, majd  1969-ben zeneszerzői diplomát szerzett művész előbb a Krakkói, majd a Katowicei Lengyel Rádiózenekar zeneigazgatói posztját töltötte be, miközben szívesen látott vendége a világ legjelentősebb színpadainak és zenei fesztiváljainak.

Yundi Li váratlan lemondása miatt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben november 18-án, 19-én és 20-án rendezendõ lengyel est szólistája az eredetileg meghirdetett mûsorral (Chopin: 1.zongoraverseny) az orosz Andrej Korobejnyikov lesz.

Andrej Korobejnyikov:

Alig pár hete, október 23-án a Vladimir Ashkenazy vezényelte londoni Philharmonia Zenekar lépett fel Párizs legrangosabb koncerttermében, a Salle Pleyelben. Amire a világhírû zenekar történetében nemigen volt példa: Rachmaninov zongoraversenye után a zenekar tagjai - a tomboló francia közönséghez csatlakozva - felállva tapsolták meg a szólistát, Andrej Korobeinyikovot. Rachmaninov unokája, aki szintén ott volt a koncerten, késõbb azt nyilatkozta a francia televíziónak: ilyen zseniális zongoristát évtizedek óta nem hallott. Az 1986-ban, Moszkvában született zongoramûvészben sokan Richter utódját látják, akinél a fölényes technikai tudás mély intellektussal és zeneiséggel párosul. 19 évesen kitüntetéssel diplomázott a Moszkvai Konzervatóriumban, miután 17 évesen (!) jogi diplomát is szerzett. 2008-ban Szkrjabin mûveibõl készített elsõ lemeze díjak és elismerések tucatjait seperte be, köztük a rangos Arany Diapasont. Korobejnyikov idén debütált a Concertgebouw Zenekarral és a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, szóló estje volt Tokióban, Párizsban és Moszkvában.

A Budapesti Fesztiválzenekart 1983-ban alapította Fischer Iván és Kocsis Zoltán azzal a céllal, hogy az igényes próbáknak és a magas követelményeknek köszönhetően az évente három – négy alkalommal hangversenyező zenekar produkciói a főváros zenei életének jelentős eseményeivé váljanak és Budapest új, nemzetközi színvonalú szimfonikus zenekarral gazdagodjék. A Fesztiválzenekar ma már nemcsak a főváros hangversenyéletének meghatározó alakítója, de visszatérő, ünnepelt vendég a zenei világ legfontosabb központjaiban is

Program:

Moniuszko: Bajka (Tündérmese) – nyitányfantázia
Chopin: I. (e-moll) zongoraverseny, op.11
Szymanowski: II. (B-dúr) szimfónia op.19

A művekről:

Stanisław Moniuszko (1819-1852) különös helyet foglal el a lengyel zeneirodalomban. A lengyel romantikus zeneszerző, orgonista, zongorista a lengyel nemzeti opera atyja, aki az olasz operahagyományból, a francia, ill. német zenei motívumokból, és a lengyel táncok dallamvilágából kiindulva, egyfajta stilizált folklór megteremtésére tett kísérletet. Operái –melyek közül a Halka talán a legismertebb-ma is repertoáron vannak.  A Lengyel est programján szereplő Bajka bemutatója 1848. május 1-jén, Vilniusban volt.

Chopin mindössze húsz éves volt, mikor 1830-ban megírta e-moll versenyművét. A mű elkészültekor ezt írta a zeneszerző: „Az ember megérti a művész félelmét, aki – amikor műve értékét megítélni képes lesz – felismeri benne saját ötleteinek nyomait, gyengének érzett keze munkáját. Maga sem érti: honnan ez a fiatalos találékonyság? honnan a merészség? honnan a lendület?”

Karol Szymanowski (1882-1937) a lengyel zeneszerzés 20. század eleji megújulásának központi alakja, aki hazájában hasonló szerepet játszott, mint Janáček Csehországban vagy Bartók Magyarországon. A II. szimfóniát 1909-ben írta, ez a zeneszerző korai alkotói periódusának legjelentősebb műve. A művet 1911-ben Varsóban mutatták be.

Szervező:

 

 

Jegyárak: 3950, 5100, 7300, 12000 Ft

További információ:

www.bfz.hu

Időpontok és helyszínek

  • 2010. november 20., 15.30
  • 2010. november 19., 19.45
  • 2010. november 18., 19.45 - MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.