Roman Polański. Aktor. Reżyser.

Kiállítás

Egyedülálló kiállítás a világhírű lengyel rendező-színészről, Roman Polańskiról a lodzi Filmmúzeum jóvoltából a Lengyel Intézet kiállítótermében.

2010. október 19. (kedd), 17.00 — 2011. január 20. (csütörtök)

Lengyel Intézet

Budapest, VI. Nagymező u. 15

Különleges tárlat nyílik a Lengyel Intézetben október 19-én. A „Roman Polański. Színész. Rendező” címet viselő vándorkiállítás, mely a łódźi Filmmúzeumnak köszönhetően jött létre, már több lengyel városban, valamint Sao Paoloban, Londonban, és két rangos nemzetközi filmfesztivál, a Berlinálé, valamint a Febiofest keretében Berlinben és Prágában is bemutatásra került. A budapesti prezentációval egy időben a hatalmas anyag egy része Rio de Janeiróba is ellátogat.

A łódźi Filmmúzeum által készített átfogó tárlat, a világhírű lengyel rendező-színész, Roman Polański alakját, alkotói életútját mutatja be, egy plakátokból, standfotókból, werk képekból összeállított egyedülállóan gazdag anyagon keresztül. A kiállítás törzsanyaga a rendező-színész magángyűjteményéből származik, illetve a rendező barátai, Andrzej Wajda, Andrzej Kostenko, Gene Gutowski, Leopold Rene Nowak bocsátották a múzeum rendelkezésére a magántulajdonukat képező archív felvételeket.

Polański neve szerte a világon ismert. Nevéhez olyan nagysikerű, ma már filmklasszikusnak számító alkotások fűződnek, mint a Kés a vízben, az Iszonyat, a Rosemary gyermeke, a Chinatown, a Tess vagy a Zongorista. Színészi karrierje azonban mindezidáig kevéssé ismert, ezért a Lengyel Intézet által Budapestre érkező tárlat remek alkalmat kínál arra, hogy a filmművészet kedvelői az alkotónak ezt az arcát is megismerjék. Polański korán, már 14 évesen megcsillantotta tehetségét, eleinte rádiójátékokban és a színpadon, később a filmvásznon is. Nemcsak a Łódźi Filmművészeti Főiskola hallgatói által készített filmetűdökben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, de később rendezőkollégái is szívesen dolgoztak vele. Szerepel Andrzej Wajda A mi nemzedékünk, Ártatlan varázslók és Sámson című filmjeiben, valamint feltűnik Andrzej Munk 1960-ban készített Kancsal szerencse című kultikus lengyel filmjében. Nemcsak lengyel filmesekkel dolgozik együtt, mint színész, de Gerard Depardieu oldalán szerepel Giuseppe Tornatore Puszta formalitás című alkotásában, Michel Blanc, Brett Ratner és Antonio Luigi Grimaldi filmjeiben is.

A kiállítást megnyitja:

Mścisław Kuźmicki - a łódźi Filmmúzeum igazgatója

Andrzej Serdiukow - filmproducer, Roman Polański barátja

 

A kiállítás tiszteletbeli védnökei:

Bogdan Zdrojewski - A Lengyel Köztársaság nemzeti kulturális örökség minisztere

Włodzimierz Fisiak - a łódźi vajdaság marsallja.

 

Roman Polański

Roman Polański 1933. augusztus 18-án született Párizsban Rajmund Liebling néven. Hároméves volt, amikor szüleivel visszaköltözött Krakkóba, apja szülővárosába. A II világháború alatt a család a krakkói gettóba került, ahonnan Polańskit kiszöktették – a gettó felszámolás napján –  és a háború hátra lévő részében lengyelek bújtatták. A háború után Polański 12 évesen tért vissza Krakkóba és képzőművészeti iskolában kezdett tanulni. Két évvel később rádiós színész lett és színházban is játszott. Hamarosan országos hírnévre tett szert. 1953-ban elkezdődött filmes karrierje: Konrad Nałęcki Jacek című filmjében debütált és felvételt nyert a łódzi filmművészeti főiskola rendezői szakára, amit elvégzett de diplomát nem szerzett. 1959-ben Párizsba kísérte akkori feleségét és itt készítette el első külföldi rövid játékfilmjét, a Kövér és sovány-t.

1961-ben tér vissza Łódź-ba, hogy első nagyjátékfilmet, a Kés a vízben-t megrendezze, melyet Oscar díjra jelöltek és a velencei filmfesztiválon filmkritikusi díjat is kapott. Ezzel megnyílt Polański előtt a nemzetközi karrier lehetősége. Első angol nyelvű filmje Catherine Denevue főszereplésével az Iszonyat volt, amely elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve díját. A következő olyan rendezései, mint a Zsákutca (Arany medve díj Berlinben), Vámpírok bálja valamint a kiváló Rosemary's baby (Ira Levin híres regényének megfilmesítése), amelyet Oscar-díjra jelöltek forgatókönyv kategóriában, megerősítették Polański pozícióját a világhírű filmrendezők között.

Sokat dolgozott színészként és rendezőként színházban is. Megrendezte a Lulu, Rigoletto és a Hoffman meséi című operákat. 1981-ben a varsói Teatr na Woli színházban elkészítette az Amadeus című darabot, amelyben főszerepet játszott Tadeusz Łomnicki (Salieri) oldalán. 1988-ban a Steven Berkoff által megrendezett, Franz Kafka novellája alapján készült,  Az átváltozás színházi feldolgozásban főszerepet kapott.  Párizsban Maria Callas. Mesterkurzus, Bécsben pedig a Tanz der Vampire (a Vámpírok bálja) c. darabokat rendezte meg.

Szívesen szerepel más rendezőknél is, pl. Giuseppe Tornatore Puszta formalitás (Gerarda Depardieu-vel) valamint Michel Blanc Segítség, csaló! című filmjeiben. Színészként Polański remekelt Andrzej Wajda Bosszú című filmjében is. 1984-ben kiadott Roman című önéletrajzi könyve nemzetközi bestseller lett. 1999-ben a francia Képzőművészeti Akadémia tagjává válosztották. 1989-től Emmanuelle Seigner a felesége, két gyermekük van: Morgane lányuk és Elvis fiuk. Polański utolsó rendezése a Szellemíró (The Ghost Writer, 2009), mely 2010-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve díját valamint a Grand Prix FIPRESCI díjat.

 

 

A kiállítást lehetővé tette:

Videók