Giardini Biennale Budapest

Kiállítás

Helyspecifikus képzőművészeti akciósorozat a PLACCC 2010 Fesztivál keretében

2010. szeptember 30. (csütörtök), 17.00 — október 3. (vasárnap)

A Sas-hegy oldalában található kiskertek

Budapest, XII.kerület

Joanna Warsza kurátor és Tomek Sacilowski képzőművész a Działka Giardini Biennale c. kiállítást és művészeti eseményt 2009. nyarán rendezte meg Varsóban. A helyszínspecifikus kiállítás és akciósorozat központi elemét a Varsó struktúráját és városképét erőteljesen meghatározó hobbitelkek alkották. A képzőművészeti intervenciók nyomán a hobbitelkeken álló kis házak, bódék és tákolmányok a velencei biennálé pavilonjaivá lényegültek át.

„A Działka Giardini Biennale játék a képzelettel, amely a hobbitelkeket a nemzeti pavilonok kertjévé változtatja. A családi hobbitelkek – akárcsak a velencei Giardini – kicsit archaikus, kicsit romantikus, kicsit vad területet alkotnak, amely csak a saját törvényeinek engedelmeskedik. A növényekkel szegélyezett kis utcákon bolyongva a látogató rábukkanhat Közép-Ázsia, Mexikó, Oroszország, a már nem létező Csehszlovákia, az Egyesült Arab Emírségek és sok más ország pavilonjára.” – írják az alkotók.

A helyszínspecifikus varsói akció – bár alapkoncepciója erőteljesen épít a hobbikertek lengyel történetére és hagyományára, valamint a kiállítás-látogatók érzelmi kötődésére e telkekhez – a magyarországi párhuzamoknak köszönhetően budapesti kontextusba helyezve is megvalósítható. A lengyel művészek a budai Sas-hegy oldalában található kiskerteket hasonló képzőművészeti intervenciókkal „formálják” át, mint azt a varsói hobbitelkek esetében tették – e beavatkozások egyik legfontosabb szabálya, hogy erőteljesen merítenek a helyszín történetéből, valamint „érzelmi töltetéből”.

Az akció megvalósításában – a varsói eseményhez hasonlóan – Joanna Warsza, művészettörténész, a köztéri művészeti eseményeket, akciókat szervező Laura Palmer Alapítvány létrehozója és művészeti vezetője működik közre kurátorként. Lengyelországból négy művész érkezik: a Działka Giardini Biennale koncepciójának megalkotója, Tomek Sacilowski, valamint a kurátor által felkért további három alkotó, akik már a varsói Giardini Biennale kiállításban is részt vettek. A tervek szerint a lengyel alkotók magyar művészeket is bevonnak a munkába.